Mizéria internetovej profesionálnej žurnalistiky

Tak tu máme uputávkový článok emagu Mobilmania patriaceho pod Živé.sk, ktorého vlastnikom je, počkať…


Samotný článok písal niekto, kto je príliš ľahostajný ku nejakej kultúre a nemôžem priamo jemu nič vyčítať. Takže samotný autor nie je jadrom problému. Ten však je v samotnom médiu.
Poďme na to z teoretickej roviny. Roky dozadu sa vždy diskutuje o profesionalite internetových médii. Obvykle sa do toho zaťahuje aj problem ich financovania a ako jediný overený model sa používa reklama. Keď čitatelia reklamu ignorujú alebo dokonca používajú AdBlock (nástroje na blokovanie reklamy), tak majitelia médii, veľkí profesionáli, masívne protestujú a obviňujú ľudí z nečestného konania. Vnucujú nám svoje videnie, že oni robia svoj produkt ako celok spolu s reklamou a nemôžeme im predsa blokovať ich zdroj príjmov.
Ok. A teraz si títo istí profíci doslova nasypú na hlavu niekoľkonásobne horšiu vec, ktorá je presne proti profesionalizmu, akým sa zastrešujú oni sami.
Nepokryte propagujú softwarové pirátstvo a to dokonca priamou formou bez akýchkoľvek škrupulí pustia na svoje médium, ba dokonca do exkluzívnych pozícií, článok, ktorým si pokazili definitívne svoju povesť. Prečo si to myslím?
Je to jednoduché. Takéto médium ak chce byť profesionálne, sa musí starať o svoje prežitie. O svoj obsah. A ten sa netvorí tým, že nejakému decku dajú napísať článok. Ich vzťah je práve prepojenie na vydavateľov softwaru. A proti nim teraz vyrazili s ukážkovým textom, ako doslova túto dôveru zničiť jedným odstavcom textu.

Naozaj by mal vydavateľ softwaru, či predajca hardwaru poskytnúť svoje produkty takémuto médiu s takto rýchlo zmenenou povesťou? Prečo by to mal urobiť? A načo by na ňom mal mať trebárs svoju platenú reklamu? Na webe propagujúcom kradnutie ich vecí?
Mám si ja ako čitateľ profesionálnych magazínov konečne vydýchnuť a zapnúť AdBlock a „nedať im zarobiť“ len preto, že konečne vidieť dve ich tváre toho istého problému? Že v ich bytostnom probléme reklamy sa tvária cnostne a naopak u článkov, kde „netečie“ ich krv fungujú úplne naopak?
Profesionálny magazín musí pôsobiť konzistentne, s pevnými zásadami, morálnymi normami, ktorými sa udržuje nad úrovňou na akej pláva obsah stoky.
Nejde teraz o problém v spoločnosti ako sa softwarové pirátstvo „udomácnilo“, to je široká a plamenná diskusia, kde sa končí nanajvýš sypaním invektív jeden na druhého. O tom diskusia nie je a ani na tejto stránke nebude.
Podstatné je len to, že takéto veci by sa serióznejšiemu médiu nemali stávať. Nemali by to zamiesť smiešnym doplnením alibisticky znejúcich viet. Mali reagovať ráznejšie. A to hlavne pre to, aby si nerozbili svoj obraz pred tými, kto im v skutočnosti dávajú peniaze.
Takže sa znova pýtam: milé redakcie profesionálnych médii, budete ešte napádať ľudí kvôli používaniu AdBlocku? Druhá otázka: Pri pohľade na takýto článok, kde presne je novinárska etika? V predstave akejsi slobody vydávania čohokoľvek za akúkoľvek cenu? V tomto teraz tápam a pýtam sa o čo je čestnejšie napríklad iphone.cz, kde sa tento problém rázne vyriešil a pritom nejde o žiadne oficiálne médium.
Len má pragmatický postoj. Buď bude hniezdom deciek, ktoré sa síce tak rýchlo neocitnú pred nutnosťou zodpovedať sa a ich podpora médiu bude fakticky nulová. Alebo vystupuje solídne pred vydavateľmi softwaru a tí poskytujú radi kódy na ich produkty pre recenzentov. Zároveň majú istotu, že len o URL ďalej niekto nepastuje link na stiahnutie ich hry.
Nechcel som už dnes nič písať. Ale na koniec roka patrí aj zamyslenie nad uvažovaním profesionálov ako sonda z pohľadu niekoho ako ja, ktorý sa písaním neživí.

Môže sa Vám ešte páčiť...