Mobilné verzie webu vtedy a dnes

Najskôr článok na prečítanie a až potom si pridám aj ja.


Stačil článok? Ďalej nemusíte čítať.
samsung-galaxy-tab

Čítali ste Výlet do galaxie Tab? Recenzia tabletu od SAMSUNGu

Včera znamenala mobilná verzia webu poriadne oholenú webstránku, takmer na dreň. Najčastejšie to bolo niekoľko desiatok krátkych nadpisov, ktoré odkazovali na skoro surové texty. Kto by to vôbec podporoval. Len pár geekov s mašinkami vytrubovalo (spolu so mnou), že sa im na miniobrazovke zle čítajú webky.
Pokračovalo to aj po nábehu trojpalcových obrazoviek a webmajstri už bohužiaľ chápali „mobilnú verziu“ ako čosi neuveriteľne škaredé, bez dizajnu. Verím, že mnohí grafici mávali ručičkami, že nie, mobilná preboha nie.
Absolútne pochopiteľné až doteraz.
Čo je však mobilná verzia webu dnes? Možnosti sú takmer identické. Článok horevyššie len pripomína rozdiely, na ktoré treba stále brať zreteľ.
Dnes už web na mobilnom zariadení nemusíte „kripliť“.
Z praxe: pre iPhone a podobné mobily sa oplatí premýšľať aj o mobilnej verzií svojho webu. Pre iPad nie, je naozaj málo webov, ktoré by preň museli vyrobiť extraverziu (napr. weby s masívnym využívaním HOVER).
Hlavné dôvody pre mobilnú verziu webu:
* komfort pre používateľa: toto je prvá vec, ktorej sa podriadime,
* úspora dátových prenosov: (používateľovi samozrejme),
* marketing to môže solídne využiť a nechať iných, aby o tom napísali sami bez prosenia (keď pravda.sk a sme.sk zaradili mobilnú verziu pre iPhone, prebehli články internetom bez toho, aby sa oni zvlášť snažili to propagovať).
Dôvody proti mobilnej verzií:
* náklady naviac: počiatočné aj pravidelné,
* podceňujeme mobilné využitie webu: nerobte to, pokiaľ nie ste o tom presvedčení alebo dokonca to nemáte radi, či to robíte len preto, že to majú iní. Vyprodukujete nepoužiteľný zmetok.

Môže sa Vám ešte páčiť...