Veľkosť firmy sa vyvažuje osobnosťou

Citujem článok na Mashable: Prečo Google potrebuje svojho vlastného Jobsa. Veľká firma s celosvetovým dosahom sa zvonku javí ako neosobný stroj. Preto potrebuje charizmatického vizionára, ktorý zosobní firmu.


Evidentne to firme pomáha zvnútra i zvonku. A to napriek tomu, že archetyp takej postavy (u Apple je to Steve Jobs ale nájdeme tieto postavy aj inde – Facebook, svojho času Gates v Microsofte) v skutočnosti vo firme nevymýšľa a neriadi všetko sam. Vytvára však ten dojem aby sme si zasa my nemuseli tak veľkú firmu predstavovať ako bezduchý stroj.
steve-jobs
To sa mi zdá dôležité najmä u služieb a výrobkov, ktoré idú priamo ľuďom. Predpokladám, že nákupy počítačov ako výbavu pre zamestnancov už nie je bezpodmienečne nutné pokryť aj nejakým panákom, ktorý bude v mene firmy vystupovať.
gates-ballmerjpg
V článku si autor berie na pomoc napríklad graf cien akcií Microsoftu. Počas pôsobenia Gatesa rástli a okamžite po Balmerovom nástupe sa stabilizovali ale prestali rásť. Iste, faktory pre rast sú určite aj mimo vplyv osobnosti a v skutočnosti je za ním celá firma. Naozaj môžem len tak vyhlásiť, že je to úplne jedno? Keby Gatesa firma motivovala a videl v nej obrovské možnosti, presne tie, ktoré ho v nej držali desiatky rokov, nezostal by?
eric-schmidt-larry-page-sergey-bri
V kontexte tohto článku môžeme špekulovať prečo Google tak nečakane vymenil „šéfa“. Mashable priamo hodnotí tento krok. Eric Schmidt bol pre Google jedným z najlepších manažérov ale nepôsobí na ľudí ako vizionár.

Netreba v postave vizionára firmy vidieť len jeho. Miesto Steva Jobsa je tu sedem ľudí, ktorých mená a oblasť pôsobenia si pamätá naozaj len fanatik.

Mimochodom, Eric Schmidt bol donedávna členom dozornej rady Apple. A aby toho prepájania nebolo dosť, v skutočnosti Microsoft a Apple celkom úspešne spolupracujú. (len fanúšikom stačí pohádať sa o Win a OS X).
Príbuzný článok:
* chip.cz: Eric Schmidt přepouští Google Larrymu
* SME.sk: Prečo sa Steve Jobs už nemusí vrátiť k Apple
* Digitalne.cz: Vystřídá Eric Schmidt šéfa Apple Steva Jobse?

Môže sa Vám ešte páčiť...