Výlet do galaxie Tab

Niekedy pred prázdninami 2010 som sa dozvedel o tablete SAMSUNGu a potom som ho nakoniec aj mal chvíľku v rukách s prísľubom zapožičania. Veľmi ma to potešilo pretože Galaxy Tab je v skutočnosti prvý vážnejšie mienený tablet na úrovni, ktorú by som dokázal akceptovať. Nebol prvý s Androidom, no všetko pred ním a okolo sú také čínske zlepence. Na Galaxy Tab je vidieť, že ho rozvážne navrhovali.
hlinene-biele-prasiatka


Koncom roka som ho nakoniec dostal a mal som ho celý december.

Dostal som „predvádzací“ kus v bielej krabici a nebudem vás obťažovať unboxingom.
radio-01
Tablet má v sebe jediného vážnejšieho konkurenta iOS a to Android. Jeho súčasnou slabinou je pôvodné určenie pre mobily a tak aplikačná podpora smeruje pre menšie obrazovky a mobily. V tom sa líši od iOS pre iPad, ktorý je mu prispôsobený. Budem sa snažiť vyhýbať sa porovnávaniu s iPadom ale najprv musíte vedieť, že iPad vlastním od začiatku apríla 2010, čo musí mať na mňa nejaký vplyv. Ten sa určite premietne aj do tohto textu.
Preto na rovinu musím vyhlásiť, že popri skúsenostiach s iPadom sa mi zdajú (zatiaľ) smiešne pokusy o rôznu priamu konkurenciu iPadu. Myslím si, že to nie je nevyhnutné a snaha o úspešný tablet by mala byť investovaná iným smerom ako napodobovaním. Pri pohľade na Galaxy Tab však môžem hneď na začiatku s kľudným svedomím vyhlásiť, že práve tento prístroj ide správnym smerom.
notes-pero
Galaxy Tab je ten správny tablet pre ľudí, ktorým nevyhovie iPad. Získal som dojem, že ho ocenia všetci, ktorí okrem suchopárneho používania, sa radi s prístrojom hrajú a objavujú zákutia Androidu.
Samsung sa naviac snaží nepodať ľuďom do rúk nejaký kus hardware s prevzatým operačným systémom. V skutočnosti iniciatívne prispel k rozvoju niektorých aplikácií. To by nebolo divné, keby to neboli aplikácie pre tunajší trh. Podporil totiž android klienta pre Zlatý fond denníka SME. V tablete som našiel aplikáciu so spravodajstvom, ktoré už bolo prednastavené na tunajšie spravodajské weby. Po vybalení prístroja som mal k dispozícií služby, ktoré som mohol okamžite používať.

Galaxy Tab je ľahko prenosný prístroj s plnou výbavou na používanie v teréne určený fanúšikom Androidu a ľuďom s chuťou objavovať, čo všetko dokáže.

Tablet

SAMSUNG nesmierne pedantne spracoval celý prístroj. Predná stena je sklená s čiernym hrubým rámom, ktorý proste tablet musí mať. Na spodnej hrane sú štyri „virtuálne“ tlačítka, ktoré sa dotykom rozsvietia (iPad má mechanický stláčatelný Home button). Rám okolo prístroja je čierny a na ňom je biela plastová zadná časť. Všetko je extrémne pevne spojené a prístroj sa tvári ako kompaktný celok, kde nič nesľubuje odpadnutím.
sluchatkovy-vystup
Zadná stena je vybavená pomerne veľkým objektívom fotoaparátu a má aj prednú kameru (za sklom). Na hornej strane je 3,5 mm jack pre sluchátka (v krabici nájdete klasické čierne „špunty“).
power-volume
Na pravej strane je vypínacie tlačítko, ktoré sa používa na aj na uspanie prístroja. Hneď pod ním je dvojtlačítko pre hlasitosť.
sloty
Galaxy Tab má aj kompletnú GSM podporu a to vrátane možnosti telefonovať. Považovať ho však za prerastený telefón nie je na mieste – je to tablet. SAMSUNG však usúdil, že nebudú umelo vyrezávať z tabletu schopnosť telefonovať. Vedľa slotu na SIM kartu je ešte slot na malú SD kartu. Tú nemusíte dokupovať, aj bez nej má relatívne dosť priestoru. SD kartou si ho však rýchlo rozšírite a máte aj ďalšiu možnosť ako do neho dostať súbory.
Širokoúhla obrazovka má uhlopriečku 7 palcov. Samotný prístroj je preto podlhovastý a jeho šírka je tak akurát, aby sa dal uchopiť jednou rukou za oba okraje. Dva Galaxy Tab presne zakryjú jeden iPad.
Nie som priaznivec širokoúhlych obrazoviek pre počítače a mobilné zariadenia. Myslím si, že sú nepraktické. V prípade Galaxy Tab SAMSUNG trafil správnu veľkosť prístroja, kde obrazovka nevadí. Jej kratší rozmer je dosť veľký aby sa dal používať na výšku a dlhší rozmer nie je už tak veľký, aby prístroj nebol ako lata.
dock-konektor-samec
Na spodnej hrane je v strede dock konektor, ktorým sa pripája USB kábel prístroja a ten buď do počítača alebo do nabíjačky.
nabijacka
konektory-kabla-usb
Som prekvapený, že sa našiel výrobca, ktorý neodflákol kabeláž nejakými čínskymi výliskami a použil zmenšené konektory.
nabijacky-eu-redukcie
Nabíjačka má odpojiteľnú EU redukciu a máte tak šancu ho použiť aj mimo Európy.
vo-vrecku
Galaxy Tab sa mi zmestil do zadného vrecka levisiek. Svojimi rozmermi je priamo určený na časté nosenie so sebou. Obrazovka je dosť veľká na solídnejšie používanie prakticky hocikde a toto je extrémna výhoda tohto typu tabletov.
Pokiaľ SAMSUNG prekvapí tabletmi s obrazovkami okolo 10 palcov, tak vykryje aj domáce „sofa“ využitie a bude mať k dispozícií dva prístroje definované priestorom k ich používaniu. Galaxy Tab je exteriérový stroj.

Prvé použitie


Android nemá žiadnu obslužnú aplikáciu pre počítač, ktorou by sa prístroj komplexne manažoval. Považujem to za slabinu ale tu je šanca pre šikovných, aby sa skúsili na tejto platforme presadiť jednoducho pochopiteľným obslužným softwarom prepojeným aj na rôzne komerčne zamerané služby.
Môžete ho okamžite začať používať a akákoľvek nevyhnutná spolupráca s počítačom nie je nutná. Nebudete ho musieť nikdy použiť ani dokonca vlastniť. Android rieši všetko svojimi silami.
Bolo by smiešne zdôrazňovať, že po vybalení prístroj netreba nijako zvlášť „inštalovať“. Zapnete ho a základné využitie môže začať.
nastavenie
Vyššie som spomínal atraktivitu pre „hračičkárov“, v tento moment sa dokonale uplatnia, pretože budú určite hľadať Nastavenia prístroja. Hneď potom budú chcieť meniť pozadia a na dlhý čas sa zamestnajú pretváraním základnej obrazovky Androidu v Galaxy Tab.
Android má sadu obrazoviek, ktorými sa listuje vo vodorovnej rovine a nezáleží či je tablet vodorovne alebo zvisle, obrazovka sa otočí a PRISPÔSOBÍ. Na obrazovkách sa rozmiestňujú widgety, čo je silná vec Androidu, ikonky zložiek, programov.
Práve widgety sú nesmierne obľúbené u „hračičkárov“ pretože umožňujú zaplniť obrazovku presne tým, čo považujú za dôležité. Naviac to ide kedykoľvek a rýchlo zmeniť. Android ich má práve pre nich pričom trochu pochybujem, či ich zmysel dokonale ovládnu aj technikou nepostihnutí ľudia bez kratšieho či dlhšieho zaškolenia.
Widgety sú sústredené v ponuke, ktorá sa zobrazí pridržaním prsta na voľnom priestore obrazovky.
Aj bez widgetov sa však rýchlo dostanem k aplikáciam. Na obrazovke je jedno virtuálne tlačítko a tam už sú moje ikonky ku prieskumom.
dotykove-tlacidla
Pre rutinné používanie Androidu je dôležité rýchlo pochopiť význam štyroch tlačítkom pod obrazovkou. Domček je okamžitý návrat k základnej obrazovke. Potom je tam tlačítko Späť, ktoré budete veľmi často používať lebo je veľmi efektívne. Úplne vľavo je „kontextové“ tlačítko s ponukami funkcií konkrétnej aplikácie. Je treba naň pamätať – niektoré z funkcií programov sú len „pod ním“ a je to súčasť atraktívneho pátrania pri „hraní“ sa s tabletom.
Market, aplikácia aplikácií, ma zaujal medzi prvými. Je to katalóg aplikácií, ktoré si môžete do Galaxy Tab stiahnuť (nainštalovať). Môžem potvrdiť, že prehľadávaním strávite naozaj dlhé hodiny plné objavov. Nie je príliš komerčne zameraný a je preto skôr sparťanský. Kategórie, jednoduchý rebríček popularity, vyhľadávanie.
Pred inštaláciou Android vymenuje všetky zásahy aplikácie do systému. Upozorní, kam všade bude chcieť „nazerať“ a čo môže prípadne aj použiť.
Po nainštalovaní sa aplikácia zaradí do zoznamu aplikácii. Je dobré vedieť, že niektoré aplikácie zároveň poskytujú svoj widget a mali by ste sa pozrieť do ponuky widgetov.
Ďalší objav je roletka, ktorú si stiahnete z horného pruhu obrazovky. Obsahuje základné prepínače (vypnutie a zapnutie GSM, GPS, zvukov), jas obrazovky, spustené aplikácie a hlavne notifikácie. Tie sa v malých ikonkách zobrazujú v hornom (status) riadku a stiahnutím rolety si ich zobrazíte podrobnejšie.

Využitie tabletu

naradie
Po úvodnom zoznámení som chcel overiť mnou odhadované ďalšie využitie tabletu. Ja predpokladám, že to bude: webový prehliadač, e-maily, prezeranie hotových fotogalérií, čítanie knižiek, pozeranie videa online a z pamäti tabletu. Platforma už má herný potenciál.
spravy
Bez akéhokoľvek nastavovania máte v tablete správy domácich vydavateľstiev!
Galaxy Tab má v sebe solídny webový prehliadač bez mobilných kompromisov minulosti. Žiadny WAP, žiadne okresané schopnosti. Web ako ho poznáte z počítača.
Na sofa browsing je Galaxy Tab výborne vybavený. Najobľúbenejšie služby internetu sa aj na Androide snažia dať vám špeciálnu aplikáciu. Ja som skúsil Facebook klienta a rozhodne mi do tohto tabletu zapadol akoby tam bol odjakživa. Vysedávate pri počítači nad Facebookom? Dajte si do tašky Galaxy Tab a vyrazte von!
dennyprehlad-email-gmail-ramcek-galeria-kontakty-maps
Prekvapili ma dva klienty pre e-mail. Prvý bol rodinný gMail a ten patrí skôr na obrazovku malého mobilu. Rozhodne ho ani nekonfigurujte pretože druhý klient je to pravé.
ikony
Aj pre kalendár a kontakty sú prvotne presadzované dvorné projekty Google. Neprekvapí automatické nastavenie.
Vlastníci tabletov už vedia, že ukazovanie fotografií je pre ich prístroje výborná príležitosť. Tablet SAMSUNGU je extrémne samostatný a rýchlo si načítal moje fotogalérie na Picasa. Nepotreboval som žiadne synchronizovanie s počítačom a boli tam. Rozhranie prezerača fotogalérií je dostatočne intuitívne, aby ste ho mohli podávať v kruhu priateľov. Miesto balíčka fotiek si na stretnutia berte tablet.
Osobne som si potreboval overiť schopnosti v oblasti eknižiek. Nakopíroval som do tabletu zopár knižiek v rôznych formátoch. Tablet otvoril PalmDOC, ktorý určite všetci nadšenci poznajú. Poradil si aj s novým hegemónom epub.
Moja prvá veľká kritika ide na čítačku v tablete. Keďže je ich asi viacej, tak je to tá s animovaným listovaním otáčania stránok. Oceňujem, že formátovo je schopná ale na čítanie je podľa mňa horkoťažko použiteľná. Nenávidím umelo vytvorené široké okraje. Text je tak na obrazovke na menšej ploche. Ja si naozaj myslím, že na tablete je hlúposť mať okolo textu párcentimetrový softwarový okraj, ktorý sa nedá zmeniť.
Po otočení tabletu naležato je táto čítačka až smiešne nepoužiteľná – text na ploche poštovej známky na sedempalcovej obrazovke?
Pevne verím, že na Markete je omnoho viac lepších čítačiek.
zlaty-fond-sme-01
zlaty-fond-zoznam
SAMSUNG však podporil aj projekty týkajúce sa elektronických knižiek. Prvý veľmi zaujímavý je Zlatý fond denníka SME. Pre mňa obrovské a príjemné prekvapenie. Takáto exkluzívna vec zaslúži ocenenie a obrovskú pochvalu.
zlaty-fond-text
Samotná aplikácia Zlatého fondu je zároveň katalógom textov a aj čítačkou. Pri prvom spustení sa obsah Zlatého fondu stiahne do tabletu, čo mimochodom trvá dosť dlho. Neskôr si už len sťahuje nové veci. Samotná čítačka je bez možnosti akejkoľvek konfigurácie. Čierny text na bielom ale našťastie bez hrubých okrajov.
zlaty-fond-about
Verejnosťou nedávno prebehli informácie o Wooky. Čo však neviete je, že jeho vznik podporil práve SAMSUNG. O aplikácii som už písal a rozdiely v Androide sú malé.
Tablet s pomocou Marketu určite rýchlo vybavíte vhodnou čítačkou a tak si eknihy s ním budete užívať.
sirena
Nemyslím si, že tablety sú na počúvanie hudby najvhodnejšie – sú priveľké. Mali by však mať kompletnú výbavu, čo Galaxy Tab aj má.
youtube
Zaujímavejšie je však video. Youtube je absolútna samozrejmosť a v podobe klienta sa používa výborne, ďaleko komfortnejšie ako z webového prehliadača. Ja som si na tabletové Youtube tak zvykol, že naň už inak ani nepozerám. Občas mám problém, že sediac pri počítači by som chcel video na stránke nejako „preniesť“ do tabletu a pozerať na ňom. Zatiaľ som neprišiel na nič použiteľné.
Úplne samozrejmá je schopnosť prehrať video z pamäti prístroja a keďže Galaxy Tab je silne exteriérový stroj, tak ho na pozeranie videa budete používať hocikde a bez nutnosti byť pripojení k internetu.
Tablet si najlepšie poradí s menej náročnými formátmi a určite zvládne rôzne tie mobilné mp4, m4v ale aj kontajner AVI sa mi spustil.
Až tu si dovolím spomenúť reproduktor. Má jeden a dosť silný, aby ste si video užili aj bez sluchátok v nerušenom prostredí.
Tretia oblasť videa sú „vložené“ prehrávače vo webstránkach. Ako som už napísal, webové stránky v tablete sú bez kompromisov a to vrátane prehrávania videa. Mám však dve pripomienky.
Na stránkach s viacej vloženými videami cítiť zadýchanie sa prehliadača. Stránka sa pohybuje trhanejšie a musel som sa občas sústrediť, aby som dosiahol svoj cieľ.
Veľmi ťažko sa mi triafali ovládacie prvky pre zabudované video. Roztiahnuť video na celú stránku je úloha pre trpezlivých a nefunguje gesto roztiahnutím dvoch prstov. Každý prehrávač má samozrejme svoje vlastné panely s ovladaním videa a všetky počítajú skôr s obrazovkou počítača a myškou. Prstami sa maličké panely nedá poriadne trafiť.
Toto sú veľké nedostatky avšak video si koniec koncov pozriete. Ocenil by som prebitie ovládacích panelov univerzálnym, ktorý sa dá ovládať prstami a tlačítka sa nezmenšujú spolu s veľkosťou okna videa.

Písanie

fufu
Aj keď princípom tabletu je odstránenie klávesnice, nedá sa bez nej žiť. Preto majú v sebe virtuálnu klávesnicu a je nutné ju posudzovať z pohľadu primárneho určenia tabletu. Softwarová klávesnica Galaxy Tab funguje pri oboch natočeniach tabletu a pre dlhšie texty je zrejme lepšie ju mať horizontálne. Vo zvislej polohe zasa viete písať v neprijemnejších pozíciach – napríklad postojačky a držiac tablet obomi rukami.
Komfort písania ovplyvňuje veľkosť obrazovky ale aj prepracovanie aktívnych plôch virtuálnych kláves.
Pre dlhé písanie Samsung ponúka ako ďalšie príslušenstvo externú klávesnicu. Pokiaľ sa však obmedzíte na písanie krátkych e-mailov, či písanie statusov vo Facebooku, bude externá klávesnica skôr prekážať. Investíciu do nej ocení pravdepodobne naozaj len „grafoman“ na vychádzke.

Tablet proti všetkým

Samsung je firma, ktorá celkom potichu zaujala prvé miesta v technike. Jeho televízory sú pojmom, dokonca sa vrhla na presadzovanie nových technológií. Jej pevné disky sú špičkové výrobky a poradí vám ich takmer každý „hardwarista“.
buy
Tablet je jednou z ďalších aktivít Samsungu, kde sa nebál vstúpiť na trh. Namiesto zpackaného výrobku, ktorý iba marketingovo zaplní „portfolio“ sa sústredili na dôkladné mechanické spracovanie tabletu. To je jednoznačne absolútna prednosť Tabu. Nemôžem na ňom nájsť jedinú vážnu chybu. Nezostali len pri poskladaní hardwaru ale aktívne pomáhajú v rozvoji služieb pre Android, čo musí komunita zeleného robota len oceniť, najmä ak sa to dozvie až z môjho článku.

Plusy: precízne spracovanie, veľmi slušná výdrž bateriek, dotykové ovládanie bez zadrhávania, aplikácie prispôsobené slovenskému trhu.

Vyrušovali ma však nejaké drobnosti:
* v prvom rade farebná paleta rozhrania Androidu a hlavne podivné kombinácie žiarivých farieb a najmä zelenej. Nemusí te si to všimnúť, pokiaľ Vás nevyrušovala farebná paleta Windows XP.
* Aplikácia pre Market má dobré ale aj horšie stránky, ponúka viacmenej len zoradený zoznam aplikácii a vyhľadávanie. Čakal by som väčší dôraz na rôzne výberové kolekcie aplikácii, tématické skupiny, ponuka podobných aplikácii, časť s hodnotením a vyjadreniami používateľov s triedením podľa „useful“, „most critical“. Nenašiel som v Markete možnosť mať „nakupovací“ účet a systém platenia cez dôveryhodného prostredníka.
kalendar
Budúcnosť tabletov s Androidmi majú v rukách Samsung a Google. Zapíšte si to do svojho kalendára!

Môže sa Vám ešte páčiť...