Apple iPad používateľa skúsenosti

Začiatkom apríla 2010 definitívne skončili roky neuveriteľných rozprávok o prípravách nového produktu spoločnosťou Apple. Žiadna z nich nebola oficiálne potvrdená až do okamihu jeho predstavenia začiatkom roka. Tým však ruch okolo neho iba zosilnel a mnohí sa snažili vyrovnať sa so svojimi predstavami a ešte nie hmatateľnou realitou.



Časť záznamu keynote z 27. 1. 2010
K nej sme dospeli prvú aprílovú sobotu uvedením iPadu do predaja. Svoj prvý vlastný iPad som držal v rukách presne o desať dní neskôr.
Koncom roka 2007 som sa dostal k môjmu prvému telefónu iPhone a bol to môj prvý výrobok od Apple. Pri pohľade naň som vyhlásil, že chcem podobné zariadenie s väčšou obrazovkou. V roku 2010 vyústili všetky dohady do takéhoto zariadenia a ja som vlastne nemal dôvod váhať.

Tablet iPad je zariadením, ktoré poháňa operačný systém blízky tomu, ktorý obsahuje iPhone. Neskôr poukážem, že spoločný základ nehovorí nič o širších možnostiach iPadu. Hardware iPadu je stručne povedané zmes konštrukcie iPhone rozvinutý do formy tabletu tak, že je bližšie počítačom. Nenahrádza ani mobil ani počítač a skutočne je novým typom zariadení. Označenie pletie ľudí, keďže na platforme PC už existujú tablety ako nie veľmi úspešné laptopy s otáčacou obrazovkou.

Hardware

iPad je na pohľad jednoduché, kompaktné a tenké zariadenie s jednoliatou zadnou časťou, ktorú nehyzdí žiadna nálepka ani vylisované podivné písmená. Predná časť je vlastne iba sklo s totožným tlačítkom aké poznáme z iPhone.
Vyobrazenie Apple iPad: spredu, zozadu, zboku
Apple iPad: spredu, zozadu, zboku
Takéto veci na zadnej strane iPadu nenájdete:
Obvyklé zlo na bežnom laptope
Obvyklý vzhľad „zakrytej“ časti laptopu
Má len dva konektory: univerzálny dock konektor a výstup pre sluchátka. Predné tlačítko dopĺňajú tlačítka ovládania hlasitosti a zamkýnanie otáčania obrazu.
iPad by ste mohli s kľudom zameniť s táckou, čo je vlastne sympatické prirovnanie. Vyleštený dizajn bez výstupkov, konektorov, dierok má svoj praktický dôsledok – konštrukcia je pevná.

Prvé zapnutie

Len zlomok objemu škatuľe zaberá iPad, prepojovací kábel, nabíjací adaptér a kartónový obal s papiermi či nálepkami. Batérie iPadu boli nabité takmer naplno.
Najskôr musíte nainštalovať poslednú verziu iTunes pre svoj operačný systém a pripojiť iPad. Automaticky sa identifikuje nové zariadenie a ponúkne sa jeho aktivácia. Toto je operácia podobná bežnej registrácii nového zariadenia iných výrobcov a prvé spustenie iPadu tým neoddiali. Dojem prerasteného iPhone zatiaľ plne potvrdzuje a tým by sme skoro mohli skončiť. Nič nové, len väčšie.

 
Osobne som neprešiel žiadnym prekvapením, iPad si berie solídny základ postavený rokmi života s iPhone zo všetkých možných uhlov pohľadu. K nemu pridal Apple potenciál, ktorý majú v rukách programátori zlákaní platformou iPhone. Veď im to ani dlho netrvalo a sami sa o tom môžeme presvedčiť.
Zaujímal ma čas nábehu iPadu z plného vypnutia. Ten som nakoniec vypol a zapol až po dvoch týždňoch. Zistil som, že nemám dôvod ho vypínať pretože režim práce s ním je proste kolobeh nabíjania cez noc a tak sa nemusím starať o baterku. Samotný štart je však ďaleko rýchlejší ako na iPhone. Podľa rôznych pozorovaní by mal iPad vo „vypnutom“ stave (presnejšie zhasnutá obrazovka) vydržať až mesiac. Pochopiteľne nemám šancu si to overiť. Pre porovnanie, moje staré PDA nepozná režim úplného vypnutia a baterka mu v „uspatom“ stave vydrží maximálne týždeň a tak ho musím vždy oživiť zo zálohy.

Objavovanie

Novinky v prostredí iPadu si však začnete čoskoro všímať. Grafika rozhrania je totožná a len obrazovka však ponúka možnosti navrhovať ho komfortnejšie. Veľké medzery medzi ikonkami aplikácií sú väčšie, to už viete ale zistíte, že ikonky sú väčšie, do docku sa dá vložiť viacej ikoniek ako štyri. Svoju hmotnosť iPad prezrádza ale nie je to tehla zlata. Rýchlo nájdete výhodné spôsoby jeho držania a ovládania. Obrazovku som sa nesnažil za každú cenu čistiť a hneď mi bolo jasné, že to nebude spoločník k špinavým rukám.

Sofa browser

Posledné roky som veľmi často chodil na internet pomocou mobilu. iPhone predsa neponúka „núdzovku“ a oprávnene sa stal vedúcou platformou mobilného prístupu k webu. Malá obrazovka je prirodzeným obmedzením, ktoré sa obchádza špecializovanými aplikáciami s komfortom ovládania iPhone. Webstránky v iPade to už obvykle nepotrebujú.
iPad síce má tiež mobilné Safari, no už po pár hodinách zistíte, že nie je identickým dvojčaťom. Webstránky spracúva inak. Videá sa prehrávajú priamo v okienku na stránke. Zoomovať skoro netreba. Otáčanie obrazu je vychytávka z iPhone a bolo by hlúpe ho zrušiť. S výhodou používam túto funkciu omnoho častejšie na obyčajne priblíženie obrázkov na stránkach – je to vec, ktorú na veľkom počítači neviem alebo proste nemôžem tak jednoducho použiť púhym pohybom dvoch prstov.
Pri zvažovaní vhodného zariadenia tohto typu do sedačky som samozrejme začínal od laptopu, cez UMPC až k netbooku. Všetky mali rôzne mínusové body v operáciach naviac, ktoré komplikovali pohodlnosť používania. Príkladom takej operácie je odkrytie obrazovky laptopu aj keď nechcem na jeho klávesnici písať. Roztvorený laptop ma už núti meniť polohu. V menšej miere tým trpia aj netbooky. Veľké šance som dával UMPC ale tie nedospeli do štádia, kedy by vychytali iné svoje nedostatky pričom požiadavka na plný OS aký mám v desktopovom počítači nebola podmienka. Viac som trval na schopnosti vydržať bez dobíjania a nejaký ten prehliadač webu.
Práve iPad môže vyčleniť časť činností, ktoré by som robil na mobile a na počítači. Môžem ich naďalej robiť s hociktorým z nich ale už tak nestriedam aktívnu prácu na počítači so zábavou (sociálne siete, prezeranie a čítanie článkov na webe). Naopak mobil je doma už častejšie v kľude.
Je mojím webovým prehliadačom na sedačke. Počítač nestratil žiadnu zo svojich úloh a o niektoré sa delí s iPadom, ktorý ich skôr vzal iPhonu.
Príklad: k písaniu tohto textu som si sadol k počítaču a o chvíľu si zoberiem do ruky iPad a budem relaxovať.

iPad a iPhone

Po niekoľkých dňoch pozorujem, že sa mi iPhone nejako zmenšil a silnejšie cítim jeho odlišnosť od iPadu.
Je to však oprávnené – aplikácie pre iPad sú defacto nekompatibilné s iPhone. Musia byť naprogramované pre rozhranie s väčšou obrazovkou a na iPhone proste nepobežia. Naopak iPhone aplikácie síce na iPade bežia… ale neobľúbite si všetky. Po pár testoch začnete vyhľadávať iPad verzie.
Apple našťastie umožňuje programátorom v rámci jedného balíčka aplikácie dať rozhranie pre iPhone aj iPad. Majitelia oboch majú jasnú výhodu. Okrem toho je tu veľká rodina aplikácii, ktoré budú zrejme užitočné len v iPade. Vo veľkom množstve sa v App Store objavili všetky možné kresliace programy smerujúce skôr k neumelecky zameranému „čarbaniu“ ako precíznosti toho, čo si pod tým predstavujeme.
Už po pár týždňoch spozorujete, že redukujete pridávanie aplikácií do telefónu, čo bude len racionálne vyústenie roly iPadu. Nemyslím si však, že vyhodíte svoje počítače. Ich miesto neohrozuje a bez nich nebude úplný. To aj určuje rolu iPadu – nevymeníte ho za laptop či svoj desktop. Môžete ho však zvážiť ako doplnok do rodiny a vypustiť nákup ďalšieho počítača – pokiaľ sa dokážete striedať pri serióznejšej práci. V neprospech iPadu hovorí nemožnosť mať osobné profily aspoň na úrovni vlastnej obrazovky s aplikáciami, vlastným zoznamom obľúbených stránok či konfiguráciou mailu.
V tomto stave je teda iPad osobnejším zariadením bližším telefónu ako počítaču. Preberme si však základné aplikácie využiteľné v mojom sofa browseri.

Fotografie

Už beztak efektné a bleskové prezeranie obrázkov bolo kompletne prepracované a Photos sú výkladnou skriňou iPadu. Prekvapí Vás bleskové prezeranie obrázkov bez akéhokoľvek zdržovania. Netuším ako to robia, funguje to skvele – pri predvádzaní svojich albumov rozhodne nebudete nikomu musieť vysvetľovať zdržania rozprávkami o obrovských rozlíšeniach. Otáčanie fotografií na ploche obrazovky prstami a obomi rukami, to všetko je komerčná realizácia microsoftieho Surface.

Práve na tomto mieste sa mi tisne do úst porovnanie. Nepredávaná experimentálna a predvádzacia obrovská krabica Surface, ktorá je skôr skriňou zvalenou na boku. Proti nej tácka iPad ako predávaná príležitosť. Na Surface môžete zabudnúť, jeho scifi je už realita.
Priznám sa, že som očakával okrem prezerania obrázkov aj základné operácie s nimi. Photos nimi nedisponuje a musíte po ne nazrieť do obchodu s aplikáciami.
Fotografi môžu iPad začať brať vážne. Keďže v teréne sa málokedy robí profesionálna úprava záberov, poslúžia im aplikácie s bežnými schopnosťami orezávania, otáčania, popisovania resp. pridanými schopnosťami distribúcie obrázkov do webových galérii, sociálnych služieb, či proste mailom alebo na súkromné internetové úložisko.
Budú si však musieť s iPadom objednať aj drobnú redukciu na SD karty či na konektor prepojovacieho kábla k svojmu aparátu. Ich pomoc by mala prísť vhod nielen pre obrázky ale vraj aj na pripojený zvuk. Akú formu nadobudne podpora videa je v štádiu dohadov.
Pri spoločnom posedení s priateľmi nad fotografiami môžete zaujať držaním iPadu v oboch rukách a jeho preklopeniu okolo vodorovnej osi protisediacemu. Fotografia sa mu pred očami otočí. Mám to odskúšané a spôsobuje to veselosť. Alebo alkohol?

Safari

Webový prehliadač je podmienkou pre sofa browser a vlastník počítača iPadu a iPhone začne veľmi rýchlo preskupovať ich používanie. Neodvrhnete web ani v jednom, len si zlepší komfort a zväčší sa preň priestor. Kedykoľvek si vyberie najvhodnejšie miesto a zariadenie.

Ja osobne som donedávna naraz používal dva iphony na falošný multitasking. S iPadom sú možnosti zaujímavejšie. Pri práci s počítačom ho môžete mať poruke a už si sami vymyslíte dôvod pre jeho zapnutie.
Safari v iPade je polcesta medzi mobilom a počítačom. Silnejší hardware spôsobuje jeho bleskový štart – lepší ako na počítači a lepší ako v mobile. Horšie sa v ňom pracuje s kartami – kým v iPhone sa po otvorení viacej kariet ich obsah začne po prepnutí na ne znovu načítavať a kým v počítači sa to nestane ani pri desiatkach kariet – v iPade je maximom 5-6 kariet a ich obsah sa začne nanovo načítavať. Na WiFi to je len zdržanie pri mobilnom a platenom pripojení už problém.
Optimálnym spôsobom používania je teda obmedzenie počtu kariet aby bolo prepínanie medzi nimi bleskové. Safari z iPhone zdedilo ovládanie prstami, ktoré je neprekonateľné a pomáha, kde sa dá.
Keby som bol webdizajnér diskusných fór, nezabudnem na začiatok stránky kotvu so skokom na jej koniec.

Mail

Až v iPhone som začal s potešením aktívne používať mail. Veľmi som nechápal ako môže Američan používať používať Blackberry ako hlavný prístupový bod k e-mailu. Sprostredkovane cez iPhone to šlo ľahšie.

Táto aplikácia je v iPade vylepšená tak, že stĺpec so zoznamom správ je menej významný a v polohe naležato je klasicky vľavo. Vo vertikálnej polohe je skrytý pod jediným prvkom vľavo hore. Naplno sa teda zobrazuje obsah zvoleného mailu.
Samozrejmosťou je, že si pred ukončením zapamätá svoj stav. Konfigurácia mailu je prakticky identická s iPhone. Účty svetovo najrozšírenejších webmailov si nakonfiguruje každý, kto sa do nich dokáže prihlásiť. Z rôznych dôvodov sa oplatí mať v iPade nakonfigurovaný svoj účet a to aj keď mailovaniu príliš neholdujete.
Pokiaľ nechávate iPad doma, tak suverénne vyhráva schopnosťou okamžitého nazretia do mailu. Počítač sa musí naštartovať alebo je ďaleko. V telefóne mám automatickú kontrolu mailov pochopiteľne vypnutú.
Keďže do iPadu nedoinštalujete antispamovú kontrolu, používajte mailové schránky, ktoré sú filtrované poštovým serverom. Najbežnejší, najdostupnejší a overený je zrejme Google Mail.

iPod – hudba, video, podcast

V iPhone je to takpovediac nevyhnutná súčasť ale iPad ho viacmenej len zdedil. Hudbu z neho zrejme počúvať príliš nebudem počúvať a málokto má vôbec nejakú predstavu o praktickosti iPadu ako mp3 prehrávača.
Našťastie si táto aplikácia so sebou prináša prehrávač podcastov, lokálne uloženého videa. Mierne schizofrenicky pôsobí samostatne odčlenená aplikácia Video. Pri používaní aplikácie iPod sa totiž často ocitnete v nej ani neviete kedy.
Zdá sa mi, že sparťanské rozhranie aplikácie Video bolo pripravované na poslednú chvíľu.

Podcasty

Potešilo ma vylepšené pozeranie videa a podcastov, ktorým som prepadol spolu s iPhone. V poslednom čase mám dokonca radšej podcasty s videom aj keď tie zvukové by som zrejme obľuboval pri cestách vlakom či v MHD. V tomto smere je návšteva iTunes kopcom zábavy – nenarazil som na podcast, ktorý by bol platený.

Je veľká škoda, že tunajší vlastníci multimediálneho obsahu sa podcastu nevenujú profesionálnejšie. Ak sa nejaký pokus nájde, tak z neho vidieť snahu urobiť nevyhnutnú prácu bez vyšperkovania. Je to škoda a prekročiť hranicu návštevou US iTunes pomôže nasmerovať. A radšej bez tých výhovoriek, ako a čo prečo nejde.
Krátke video v podcastoch je moderným prostriedkom konzumu informácii, kde je ultramobilita iPadu väčšou výhodou ako hardwarové schopnosti počítačov či veľká obrazovka televíznej obrazovky.
Odbery videa fungujú aj v rozvinutých videoserveroch typu Youtube. Tam ich však objavíte až po začatí využívania možností daných vlastníctvom účtu v nich. Podcast na to ide z inej strany – nemusíte riešiť registrácie, proste si ho „objednáte“ a nové diely samy pribúdajú.
Prostredie iTunes Store zjednocuje odber hudby, filmov, seriálov a podcastov do zrejme najlepšie vyvinutej „čítačky podcastov“ akú poznám.
Na tomto mieste však musím pripomenúť, že v našich krajinách jeho možnosti vieme využiť v obmedzenom rozsahu. Aspoň nazretie do možností americkej verzie iTunes Store sa však oplatí nielen nám používateľom ale najmä vlastníkom multimediálneho obsahu.

Youtube

Skoro by som povedal, že iPhone a aplikácia typu Youtube sú neoddeliteľná dvojka. Po registrácii na Youtube sa zlepšili moje možnosti tak na portáli Youtube ale aj v aplikácii. Omnoho radšej si krátke videá pozerám na iPhone a iPad nie je výnimka. Aj keď mobilné Safari zobrazuje Youtube videá, často otváram túto aplikáciu kvôli pozeraniu odoberaných videí.

Z môjho pohľadu by prevádzkovateľom videoserverov prospel tento prístup k veci namiesto hľadania dôvodov ako do toho neísť. Pozeranie – aj keď krátkeho – videa na zvislo umiestnenom monitore nie je už pre mňa. Veľkí poskytovatelia videa to už pochopili a tak v iPade nie je problém pozerať video z Vimeo, Dailymotion a mnohých ďalších. Až dve tretiny videa na internete je okamžite k dispozícii. Niektorí dokonca poskytujú podobnú aplikáciu ako Youtube a samozrejme ich videá vložené do webstránok sa v nich proste dajú pozerať.

Kalendár

Je rozhodne priestrannejší ako na iPhone aj keď si myslím, že kontrola udalostí zostane doménou mobilov. Ich management – na to by mali slúžiť synchronizované kalendáre v iPade či na počítači. Kalendár pôsobí na obrazovke ako otvorená kniha. Známe finty s ohnutými stranami tu však neskúšajte. Trochu nepochopiteľne absentujú a aj keď je to bezcenný efekt, listovanie stránkami pohybom cez obrazovku mi tu chýba. Pritom Photos či iBooks ho majú. Schopnosti kalendára iPhone preberá a na iPade je ešte použiteľnejší na aktívnejšie operácie s lepším prehľadom. Samozrejmosťou sú teda viaceré kalendáre v jednom zobrazení odlíšené farebne. Synchronizácia buď cez kábel alebo pomocou komfortnejších konektorov na rôzne internetové kalendárové služby či firemné Exchange servery dopĺňa schopnosť iPadu byť veľkým zápisníkom.

Kontakty

Akoby kalendáru vypadli z oka aj s podobnými vlastnosťami a chýbajúci gestom pre listovanie. Viac sa podobá adresáru z OS X. Aj tu sú bezproblémové viaceré adresáre, ktoré je možno synchronizovať viacerými spôsobmi.

Kontakty sa v iPade aktívne využívajú pri mailovaní a to nielen v aplikácii Mail. V AppStore nájdete množstvá programov, ktoré odoslanie či príjem e-mailu majú vo výbave. Synchronizovateľná sada kontaktov je teda nevyhnutnosť. Neoplatí sa ich riešiť oddelene od počítača a mobilu.
Trojku Video, kalendár a kontakty zrejme čaká v budúcnosti zlepšovanie ovládania gestami. Obe aplikácie sú však na aktívnu prácu veľmi dobre vybavené.

Mapy

Google maps sa rozprestreli na väčšiu obrazovku a viacmenej nijaká ďalšia zvláštnosť len pre iPad sa zatiaľ nekoná. Podpora Streets môže byť dokonca užitočnejšia ako v počítači či mobile.
Publikované správy nedávajú veľa optimizmu v razantný vývoj jej možností ale Google maps na iPade sa skoro blížia intuitívnosti a použiteľnosti papierovej mape. iPad však nemusíte zložite skladať a rozkladať.

Hodiny, počasie, burzovné informácie, záznamník, kompas

Originálne aplikácie známe z iPhone nenájdeme v iPade. Zatiaľ som nezistil, či je možné doinštalovať do iPadu funkčný budík. Aplikácií s počasím či burzovými informáciami je dostatok, stačí si vybrať. Ani novší prírastok v iPhone – záznamník hlasových poznámok – v iPade nenájdete ale existujú výkonnejšie náhrady. Absencia týchto aplikácii v základnej výbave napriek tomu zaráža.

iBooks

Na moje prekvapenie som v iPade nenašiel túto aplikáciu a na mojom slovenskom iTunes účte sa akosi nedala nájsť. Keďže ide o protežovanú aplikáciu, ktorej Apple aj média venovali nesmiernu pozornosť, musel som si kvôli nej založiť americké konto na iTunes a stiahnuť si ju.

Miera dosahu mediálnej pozornosti sa odrazila aj u nezainteresovaných ľudí, ktorí nežijú nadšením pre podobné zariadenia. Zachytil som názor, že keď už Apple tak propaguje (s obrovskou podporou celosvetových médii) iPad ako čítačku kníh, tak by popri tej cene mal „venovať“ jeho užívateľom 500 knižiek v iPade.
Z praktického hľadiska sa mi knižky uložené priamo v ňom zdajú byť hlúposť, no nedalo mi preskúmať ponúkané knižky. Obligátneho macka Pú trafíte okamžite. Popri ňom je k dispozícii balík s neuveriteľným počtom viac ako 24 tisíc knižiek svetových klasikov. Samozrejme v angličtine.
Veľa ľudí sa teraz určite pýta, na čo im je obchod s knihami v cudzom jazyku. Aj tak sa v ňom nedá z našich krajín nakupovať.
Rozhodne je to pravda. Kto však môže za to, že Európe to ešte nedošlo a trávime čas legislatívou banánov a uhoriek radšej ako legislatívou podporujúcou priestor k týmto formám predaja kníh? Zamknutý iTunes Store je vizitka Európanov.
Máme okamžite zmazať nepotrebný iBooks z iPadu? Samozrejme nie. Svoje kolekcie hudby a videa môžeme organizovať v počítači cez iTunes a takto k nim pribúdajú aj knihy. Našťastie si Apple nevymyslel žiadne bohorovné riešenie a formát epub je tým kľúčom odomykajúcim Európe elektronické knihy. Nákup knižiek sa realizuje výhradne z iPadu ale knižky sa pri synchronizácii prenášajú do iTunes knižníc a funguje to samozrejme obojsmerne – čo pribudne v iTunes knižnici, to si môžete preniesť do iPadu.
Moja výhrada smeruje k neschopnosti iBooks zobraziť knihu inverzne – biele písmo na čiernom pozadí. Podľa preferencie tohto zobrazenia odlíšite dlhoročného čitateľa elektronických knižiek od teoreticky vyzbrojeného začiatočníka, ktorý zbytočne trvá na tom istom prevedení ako u papiera. Preto čakám na alternatívne čítačky typu Stanza.
V iBooks sa však dá dosiahnuť provizórne inverzné zobrazenie avšak za cenu zapnutia podpory kontrastu pre ľudí s poruchami zraku.
Netrpím predsudkami či utkvelými predstavami a elektronické knihy považujem za regulérny zdroj zábavy, informácií či poučenia v porovnateľnej kvalite a možnostiach ako papierové knihy. Ak aj túto stranu iPadu nakoniec neoceníte, nič vážne sa nestane.

App Store

Pri prvých pokusoch som zostal zarazený z premiešanej ponuky aplikácii. Veľmi ťažko sa mi vyhľadávali čisto iPad verzie v slovenskom iTunes. Sú tam samozrejme ale bez presného mena nenájdete nič. Naviac v iPade sa App Store so slovenským účtom nespustí.

Keďže kvôli iBooks som absolvoval registráciu do US iTunes, musel som sa pokochať americkou verziou App Store. Rozhodne je to zážitok vidieť ten rozdiel. Rozdelenie, spracovanie, zobrazenie, to všetko je v iPad verzií omnoho lepšie. Máločo sa podarilo ako tento obchod s aplikáciami.
Výrobcovia aplikácií sú brzdení dizajnom obchodu a tak sa nanajvýš realizujú v otravných textoch na začiatku popisu aplikácie, kde tie najväčšie zvery používajú sledy znamienok na odpudenie inteligentnejších zákazníkov. Napriek tejto drobnosti je App Store výrazne lepším riešením na získavanie aplikácii ako bezcieľne pátranie po webe. Vývojár tak nemusí vytvárať škaredé webové stránky a učiť svojich klientov ako inštalovať programy.
Koniec koncov skúsenosti Apple z predaja hudby sa pretavili do predaja aplikácii. Uzda je pritiahnutá a cválame v diaľ.

Pages

Textový editor, ktorý doplňuje ešte Numbers a Keynote. Samotný editor je pre mňa prijateľný na písanie textov avšak brzdí to momentálna absencia použiteľnej národnej klávesnice. Nemôže to ale byť podobný systém ako na iPhone. Bez mŕtveho klávesu totiž žiadny aktívny pisateľ nemôže existovať. Na korektúry hotových textov by to snáď bolo vhodnejšie aj bez toho.

Pages je schopný prijímať textové dokumenty minimálne dvomi cestami. Mne osobne sa viacej páči prostredníctvom GoodReaderu ale Apple navrhol aj možnosť nahrať ich do iPadu po prepojení káblom v iTunes. Z iPadu von dostanete dokument v troch rôznych formátoch a tromi cestami. Prvá je mail, druhá je platený iWork.com a tretia „export“, čo znamená len to, že dokument uvidíte po pripojení káblom v iTunes.
Musím podotknúť, že Pages, Numbers a Keynote zďaleka neposkytujú taký rozsah funkcií aké vidieť na ich obdobe z počítačov. Je na nich vidieť, že nemôžu byť primárne používaným nástrojom bez podpory ich počítačových verzií. Majú podobný osud ako všetky kancelárske balíky na mobilných zariadeniach.

Adobe Ideas, Sundry Notes a iMockups

Od začiatku som vyhľadával rôzne aplikácie. Zaujala ma Adobe Ideas, čo najbližšie priblížim ako umeleckú aplikáciu, kde si otvoríte fotografiu a prstom po nej maľujete a meníte ju na výtvarné dielo. Je to príjemná zábavka a napodiv aj s menším nadaním dosiahnete zaujímavé výsledky. Pre webdizajnérov sa určite hodí nejaká aplikácia na prekreslenie drôtených modelov rozloženia stránky. Lacnejším variantom je iMockups.

Snažil som sa o využitie Sundy Notes v praxi napríklad miesto papiera a ceruzky. Najviac ma brzdí nevyhnutnosť každý vložený objekt prispôsobovať, čo zdržuje. Na písanie poznámok má ešte slabé schopnosti. Pokiaľ však chcete maľovať prstom napríklad po predpripravenej schéme či obrázku (dizajn šablóny webovej stránky), tak to mu ide našťastie lepšie. V takom prípade mu však chýbajú možnosti vkladania geometrických objektov ako obdĺžnik, šípky.
Návrh drôtených modelov webstránok by možno šiel lepšie v iMockups ale tento nástroj je určený najmä na prípravné práce, kedy si ich navrhnete vopred. Pri priamej konzultácii s klientom by bola ich príprava aj v tomto nástroji zdržujúca. Výhodou iMockups je skôr uhľadný výsledok ako operatívnosť „v boji“.
Ideas od Adobe je zasa nástroj, ktorý patrí skôr do výtvarneho spracovania. Asi najvhodnejší je pri premieňaní fotografií na maľby.

GoodReader

Spomínal som program GoodReader a stal sa mojim najobľúbenejším programom. Je to sťahovací program a čítačka súborov. Vie „nazrieť“ do obsahu mailboxov, WebDAV serverov, box.netu, dropboxu, Google Documents, FTP servery. Otvára rôzne formáty od textových dokumentov, PDF, obrázky, hudbu. Možno si v ňom nevšimnete ale viete stiahnutý dokument „odoslať“ do Pages.

Wall Street Journal

Je jednou z aplikácii, ktorou skôr demonštrujete ako vyzerá (možno) budúcnosť. Sú to elektronické noviny. Aplikácia je zadarmo a bezplatné je aktuálne vydanie novín. Nahliadanie do archívu je už možné len vo platenej forme registrácie.

Už niekoľko rokov nekupujem žiadne noviny ani časopisy. Nebolo to vedomé rozhodnutie a vyplynulo z postupného zastarávania tlačenej informácie ešte predtým ako sa mi dostala do rúk. Nemôžem tvrdiť, že obchodný úspech pre tlačené média je len v tejto forme. Rozhodne však vydavatelia k svojim bežným internetovým prezentáciam musia začať uvažovať aj o tomto modeli aj keď sa im teraz zdá, že sa s ich terajším webom silne prekrýva. Možno však jedného dňa začne používateľ ukazovať – WSJ sa mi používa lepšie. Bohvie.

Hry

Možnosti iPadu ako hernej platformy sa ešte len ukážu. Mne sa páči, že hry z iPhone v ňom idú spustiť ale začína byť tendencia ich výrobcov predávať iPadovské verzie ako vylepšené a tým pádom nekompatibilné s iPhone a musím u niektorých (Galcon, Flight Control) svoju obľúbenú hru kúpiť zvlášť.
Real Racing
Real Racing

Praktické používanie iPadu

Terčom posmechu sa stal už iPhone. Zamazaná obrazovka a tým pádom zlý, zlý, zlý iPhone. Na vypnutej obrazovke iPadu je vidieť odtlačky prstov. Túto vychytávku prevzali aj iní výrobcovia a vybavujú svoje zariadenia čiernym klavírnym lakom – s istou dávkou irónie sú obchytkané prístroje trendové.
Dosť žartov na obe strany. Odtlačky si po zapnutí na obrazovke nevšimnete a tým pádom nevadia. Vyhnite sa zbytočne častému lešteniu skla obrazovky. Nemá to cenu a nevhodnou handričkou to iba zhoršíte.
iPad je v ruke cítiť. Má svoju hmotnosť a pri písaní lepšie sa drží obomi rukami vertikálne. Palcami dokážete dokonca celkom dobre písať. Ďalšia zaujímavá poloha je ležanie na chrbte, iPad v oboch rukách – píšte palcami. Spravíte aj to pomocou netbooku? Asi nie.
Pre použitie na stole je stabilný len ležiaci. Pokusy podložiť mu niečo končia jeho zosúvaním a pomôže silikónový obal alebo rozkladacie púzdro. Pokiaľ máte bluetooth klávesnicu, môžete ju okamžite použiť ale dotykovému ovládaniu sa nevyhnete.

Celkom určite si však častejšie vyberiete polohu vy a k nej pridáte iPad. K desktopovému počítaču sa musíte napolohovať vy. K laptopu tiež aj keď ho môžete zobrať a preniesť. Lepší je už len mobil.
Všimol som si, že iPad má iný rozsah podsvietenia. Kým v iPhone ho ide stiahnuť skoro do tmava, iPad aj v najmenšom možnom stále svieti. Predpokladám, že je to preto, aby nebolo vidieť nerovnomerne podsvietenú obrazovku pri ešte slabšej intenzite.
Pokiaľ plánujete s iPadom cestovať, poobzerajte sa po púzdre. Vyberajte také, ktoré ochráni jeho obrazovku. Myslite na to, že púzdra laptopov slúžia v podstate na ochranu pred poškrabaním plastov. iPad má však jednu stranu zo skla. Tá strana púzdra, kde bude obrazovka by mala byť nielen polstrovaná ale aj tvrdšia.
Nabíjací adaptér aj prepojovací kábel sú subtílne a ich prenášanie aj s iPadom nebude prípadom majora Zemana. Prinajhoršom preskúmate možnosti zásielkových obchodov Hong-Kongu, kde tieto veci nakúpite prekvapivo lacno. Majitelia iPhonov/iPodov však vlastnia identické adaptéry a káble.
Neviem sa rozhodnúť či Vám poradím 16 GB, 32 GB alebo 64 GB verziu. Ja mám strednú cestu a kým som pripojený k internetu, tak viacmenej mi je to jedno. V momente ako prepadnete hrám či videu, tak ani 64 GB vás nezachráni.
Po týždni nepozorujem prehrievanie iPadu. iPhone hreje rozhodne viac ako iPad. Neschopnosť pripojiť sa k WiFi routeru som nemal možnosť overiť. Proste je to podobné ako u iPhone. Rozdiel je však v tom, že iPhone sa snaží WiFi odpájať po uzamknutí. iPad si WiFi drží otvorené. Napriek tomu je výdrž batérií slušná. Nebudem teraz nekriticky nadšený ale vysoko presahuje môj súkromný limit – musí vydržať od podvečera do hlbokej noci.

Ostatní používatelia iPadu

whisky96 (forum.iphone.cz): Aplikácie, ktoré už stihli byť pre iPad zoptimalizované, majú vo všeobecnosti vysokú kvalitu a pridávajú oproti iphonu ďalšie funkcie, ktoré veľký displej umožňuje. Pre mňa najzaujímavejším je určite Ebay. Príjemne prekvapilo spracovanie aplikácií na počasie. Našiel som pár skvelých hier, niečo na čom ľahko demonštrovať silné stránky iPadu – Mirror’s Edge (skvelá vec, dobrý dej, výborná grafika, stupňujúca sa obtiažnosť, prekvapujúco intuitívne ovládanie), Flight Control (vo veľkom je to zábavnejšie, úplne ma dostal level v 3D). Maximálne hodnotenie by som dal aplikáciám Mail a Calendar.
eBay
eBay
Petr Mára a Honza Březina (digit.cz): formou videa sa dozviete o ich predstavách o používaní iPadu a v druhom videu jeho predstavenie.


ntr23: pripravil unikátnu sériu rozbaľovania iPadu.
firenz: Tak třetí den si vesele užívám iPad Wifi 32Gb a ikdyž jsem měl nejdřív výčitky, že to vlastně vůbec nepotřebuju a že ty peníze by se dali investovat líp, tak musím říct, že je to fakt úlet a nelituju toho. Je to fakt futuristický. Vzpomínám na filmy jako Minority Report a není to daleko od toho.

Čo je iPad?

Toto zariadenie skutočne zapadne niekde medzi laptop a telefón. Ide o konzumné zariadenie bez úplnej univerzálnosti počítača čo ho však vopred nediskvalifikuje. Dúfam, že ste si vytvorili svoj okruh činností, ku ktorým by mohol nastúpiť.
Budem hovoriť skôr za ľudí, ktorých netreba násilím presviedčať. Netreba na mobilné zariadenia klásť vyššie nároky ako je schopná súčasná technika splniť. Buď dostanete subtílne zariadenie s použiteľnou výdržou ale s kompromismi v bodoch, kde ešte je schopné poskytovať službu alebo si vymyslíme hypotetický prístroj nabitý vymoženosťami ale bez akejkoľvek perspektívy predaja.
Skutočnosť dokazuje, že všetky ohlasované tablety ako HP Slate či MS Courier sa nedostanú ani do obmedzenej výroby a obe firmy len niekoľko mesiacov zavádzali verejnosť zjavnými fantáziami. V tomto smere stojí iPad pri zemi aj za cenu, že nebude všeobecne obdivovaný. Univerzálnosť laptopu nebola v pláne.
Na iPade je subtílne zariadenie, ktoré sa dobre drží v rukách. Silný dôraz je kladený na výdrž bez dobíjania. Tradičná snaha Apple vytvárať hardwarovú platformu ako nosič k ďalším svojim službám naznačuje komplexnosť v jeho ponuke vrátane obchodného modelu so službami. Vytvoril k svojej novej kategórii výrobku na mieru postavený software okamžite pripravený k použitiu a zrejme utvára jeho úspech.
Pokiaľ si odpustíte predsudky voči značke, nezmyselnú snahu nahradzovať iPadom laptop a pozriete sa naň z pohľadu toho, čo dosť často už teraz robíte. Dal by sa na časť z toho využiť? Iba na zábavu, iba na bezduché obiehanie webstránok, sledovanie videí z internetu alebo diskutovanie pod článkami či na fórach? Ak to teraz robíte na počítači, tak to isté sa dá robiť na iPade. Jediným rozdielom je, že počítač má svoje obvyklé miesta a iPad sa hýbe s Vami. Takže otázka je, či by ste si túto formu komfortu chceli umožniť. Nie je to zariadenie, ktoré musíte mať ale ktoré môžete mať.
Čas ukáže, či sa iPad po iPhone a iPode stane aj u nás skutočne zaujímavým prístrojom.
Ďakujem za pozornosť.

Autor je vlastníkom weblogu spravodaj.madaj.net, ktorý funguje od roku 2002. Nepatrne prispieval radami a nápadmi k vývoju bloguje.cz a desktopovej čítačky RSSpoint. Spolupracoval na definovaní štandardov prístupnosti, ktoré nájdete vo Výnose č. 1706/M-2006 o štandardoch pre informačné systémy verejnej správy SR. Pre svojho zamestnávateľa stvoril webové sídlo a pretože nenašiel preň vhodné CMS, tak ho naprogramoval.
Zaujíma sa o mobilné zariadenia a pokiaľ ide o Apple: sem sa dostal cez telefón, k nemu pridal druhý a nakoniec vymenil PC za mac mini. Jeho zbierka sa práve rozšírila o iPad.

Môže sa Vám ešte páčiť...