Električka cez Starý Most a po Petržalke

Frázu „o električke v Petržalke sa hovorí už roky“ nasledovanú popisom trás, charakteru a plánov doslova nenávidím. Vždy sa totiž vráti do médií, vymieňajú sa tváre „nositeľov“ myšlienok a vždy to týmto „hasne“.


Pridajú tam aj nejakú perličku ako aj teraz. Vozidlo na dráhe je tramtrain. Ó, aké hu-mor-né.
Skutočnosť?
Je to boj medzi rozchodom električiek v meste a „vlakovým“ rozchodom. Boj medzi zámerom „ťahať“ to do Viedne a zároveň riešiť LOKÁLNU dopravu. Stručne? Naháňanie dvoch zajacov. Jeden beží Bratislavou a druhy do polí.
V skutočnosti vlakový rozchod NEMAJÚ kde v meste ťahať. Vytrhajú úzky rozchod na „šafku“? Prečo nie. Len tým pádom likvidujú lokálnu dopravu. Kvôli čomu? Len nech sa tratí potrati do Viedne? To Vám ráno na tom „šafku“ bude určite fuk.
Takže ľudia moji, musím povedať, že celý humbug „električky v Petržalke“ a „na Starom Moste“ je hra, ktorej sa my nezúčastňujeme, nebudeme mať ani šancu a bojím sa, že reálny efekt bude asi takýto:
* posledný voľný pruh (to v Petržalke od Starého mosta krížom na juh) bude zastavaný „niečím“,
* pravdepodobne ak by nakoniec aj existovali nejaké trasy, tak buď skončia tesne za mostom alebo len kvôli nezmyselným nákladom to iba globálne zdvihne cestovné,
* práve to niekolkodlhoročné „prezentovanie“ je fantasmagorické.
Niekedy sa pýtam, tiež takto dlho trvala výstavba tratí električiek, ktoré už existujú?
Bol som v tom, že pristaviť na trase, ktorá je už desaťročia priamo vyhradená (a chránená pred inou výstavbou), pár kilometrov úzkeho rozchodu nemôže byť problém. Na „šafku“ priamo pripojiteľné. A hlavne, úplná integrácia tratí do existujúceho systému s možnosťou meniť ich konfiguráciu, využitia tých istých vozov. Ba čo, hlavnejšie je riešenie LOKÁLNEHO problému.
Ten globálny totiž neexistuje: alebo si skutočne myslíte, že všetci tí ráno a podvečer majú v hlave iba tú katastrofálne problematickú dopravu do Viedne?

Môže sa Vám ešte páčiť...