Moja rovina katastrofy z rozhlas.sk

Priznám sa, že mi nevadia rôzne katastrofické popisy redizajnu (presnejšie znovuvybudovania) webu Slovenského Rozhlasu. Je mi úprimne jedno, akú má grafiku, či je prístupný a či k frekvencií sa dostanem použiteľným spôsobom.


Moja rovina pohľadu na túto katastrofu je výhradne a len na podcast. Pred rokmi bola táto triviálna technológia niečo nepochopiteľné. Vychádza z RSS a veľmi dobre si pamätám ako som aktívne tlačil dokonca aj na SME.sk, aby skúsili tieto primitívne záležitosti. A ba bože im trvalo zmysel vôbec pochopiť a správne interpretovať.
O to viac prekvapilo, že pomerne skoro sa aj v SRo pridali k zvukovému archívu aj jeho agregáciou podcastom. Mám rozprávať, že v prípade existujúcich databáz s obsahom je už samotný podcast či RSS naozaj triviálna záležitosť?
Posledné mesiace sa spomína redizajn webu SRo a odborná verejnosť ho kritizuje viac ako by sme čakali.
Mne však vadí len a len podcast. Teda jeho devastácia. Vymenujem:
* návrh URL pre podcast má byť životaschopný a musí prežiť aj kompletné prebudovanie webu, opakujte si tento bod do zblbnutia, kým nepochopíte zmysel a dôvod,
* nástup nového webu SRo znamenal v mojej podcast aplikácií výkričníky (na zadanej URL nie je očakávaný obsah)
podcasty
* napísal som e-mail s otázkou na podcasty a dodnes nemám žiadnu reakciu,
* o pár dní sa nejaké tie podcasty v archíve na webe objavili, mierne nadšenie,
* všetky mali úplne iné adresy a musel som si ich znovu pridať, čo vidíte v zdvojených položkách na obrázku,
* hneď na to sa moje obvyklé podcasty odmlčali a dodnes sú mŕtve v stave ako vidíte na obrázku.
Pre kristove božie rany, ja pochopím, že v celom SRo nemusia byť technologicky rozhľadení ľudia, ktorí pochopia nutnosť istej kontinuity v detailoch. No firma, ktorá realizovala redizajn, kde máte šírku svojej profesionality? Skončila v dúhovej grafike webu a „ni piaď“?
Dokonca chápem, že možno sa v tejto firme úprimne snažili zachovať konzistenciu zvukového archívu SRo a nejakí „škriatkovia“ zvnútra pyramídy im vyškrtávali všetko dobré. Všetko viem pochopiť.

Neviem pochopiť PREČO vôbec robili redizajn webu SRo, rony, spravodaj.madaj.net

Ja mám totiž stále taký hlúpy pocit, že celá zmena bola skutočne v brutálnom nahradení vzhľadu webu a tomu sa podriadilo úplne všetko a tým pádom sa vymaľovaním izby zdemolovali ostatné miestnosti, vypálilo okolie a vybetónoval park pod jej oknami.
stvsro_sme
Napriek tomu tu existuje ďalší kandidát, STV má na webe archív a verejnoprávnu službu „podcast“ neponúka. Napriek tomu, že v jej útrobách pracujú desiatky schopných ľudí, ktorí dokážu jedno hlúpe XML naskriptovať za poldeň. Neurobia to, lebo web je na kľúč. A rovnaká situácia. Obe strany zrejme usúdili, že tieto technológie sú obskúrne a nebudú sa zahŕňať do projektu. A dnes je už neskoro, lebo NIKTO to tam dodatočne nedorobí.
Najviac ma však mrzí, že ide o verejnoprávne médiá. Čakal by som z nich aj istú mieru odvahu vstúpiť tam, kde nikto nie je. Podcast a videocast sú nenákladné položky. A tak tu máme vlastne nesvojprávne médiá, ktorým preto nechcem platiť verejnoprávnu daň v podobe koncesií.

Môže sa Vám ešte páčiť...