Dve vyjadrenia o vplyve Piana na čítanosť

PianoV článku o Piane na SME.sk našli diskutéri a blogeri zdá sa zdanlivý rozpor.


Prvé:

Kým denná čítanosť komentárov na sme.sk pred Pianom bola v tisícoch až desaťtisícoch, teraz sa pohybuje v stovkách.

Druhé:

„Najmä podľa návštevnosti našej komentárovej sekcie predpokladám, že počet predplatiteľov bol prakticky už od prvej chvíle v tisíckach a nepretržite rastie,“ hovorí Čikovský za SME.

Prvá reakcia je, že čitateľ vníma najprv pokles a potom vzrast. Ďalej už neuvažuje, čo je podľa mňa chyba.
Midrablog si iba kladie sugestívnu otázku a necháva to na ostatných.
piano
Keby šlo o cvičenie dedukcie a logiky, tak okrem hlúpeho sústredenia na kvantitatívne vyjadrenia, sa venujem aj zvyšku vyjadrení. Teraz budem zbytočne detailný.
V prvom vyjadrení sa píše o návštevníkoch (v zmysle metodiky merania návštevnosti).
V druhom vyjadrení hovorí o ODHADE počtu klientov Piana a zakladá to najmä na návštevnosti komentárovej sekcie (teda nielen).
Ja len podotýkam, že im to môže skresľovať návštevnosť z mobilných aplikácií, čo je len teoretický problém. Zrejme ide o zanedbateľné číslo.
bellaNad všetkým sa však uvažuje priskoro. Prvý týždeň bol demo. Dva týždne je veľmi málo. Fakt je ten, že Tomáš Bella o výkonoch mlčí. Neverím však, že zúčastnené média nemajú väčší prehľad ako spomínajú v článkoch.
Je úplne logické, že zamknutým sekciám klesne návštevnosť, je to očakávateľné, očakávané a musí sa to stať.
Druhé vyjadrenie zrejme popisuje úsek od momentu, kedy „nastúpili“ skutočne platiaci klienti do týchto sekcií. Absolútne čísla sú nezaujímavé, trend je však dôležitejší. Podľa nepriamych pozorovaní im môže výjsť, že platiacich pianistov pribúda. Napriek tomu, že im absolútne čísla klesli.
Midra blog teda zareagoval povrchne a zbrklo, dokonca prostredníctvom vybrali.sme.sk vyšiel s kožou na trh. Pôvodne tam chcel vyprášiť kožuch SME.sk, no asi to nevyšlo.
Ponaučenie: premýšľaj, kým vybehneš pred verejnosť. Miesto, aby si ukázal na nahého kráľa sa ukáže, že si sa zabudol obliecť ty.
Tak čo vy na moju teóriu?

Naďalej držím Pianový pôst. Naozaj chcem vedieť, či reči rozohnených trollov sa dajú naplniť. Že mi zamknutý obsah nebude chýbať. Viem, že Piano môže pružne reagovať a nadbiehať mi ďalšími službami, ktoré by odrazu mohli byť atraktívne. Je to veľmi krátko na to, aby som akokoľvek menil svoje návyky. Možno 5x sa mi stalo, že som po kliknutí narazil na zamknuté. Veď aj autori voľných článkov sa len učia pravidlo o odkazovaní na zamknutý obsah.

Môže sa Vám ešte páčiť...