Kedy sa multimediálne prehrávače konečne pohnú ďalej

Pár rokov som spokojným divákom videa prehrávaného z multimediálneho prehrávača. Nahradil mi mŕtvu zónu prehrávačov optických médií a prestup začal v okamihu ako mi došlo, že počítač prestal byť univerzálom na všetko. Krabička, ktorá prehrá prakticky všetko, čo aj PC. Dedikované zariadenie avšak so širšími možnosťami začlenenia do domácej LAN. Ideálne riešenie a v čase kúpy aj pokrokové. Dnes je to zaostalec.
ixtreamer


Prvýkrát som si nedostatočnosť uvedomil tesne pred naprogramovaním Taimadora. Nejako mi začalo vadiť to, čo berie ako samozrejmosť majiteľ PC. Video je „organizované“ v súborovom systéme a vlastne bez akéhokoľvek systému. Názvy, informácie, obrázky, termíny – to všetko si na PC viem pozrieť v prehliadači ale neviaže sa to k samotnému videu. V NMT nemôžem ani to. Taimadorom som vyriešil krajšie prostredie na obrazovke s pridaním obrázkov, informačnými textami a aspoň hlúpou logikou.
sony-bravia-kdl46we5b
Napriek rokom sa tieto krabičky nikam nepohli. Odvtedy sa ich funkcie pokúšajú prevziať televízory, ktorým pridali USB a Ethernet. TV už aspoň časť formátov vedia prehrať. Bohužiaľ nečerpajú z NMT a tak prechádzajú tým istým, čo vadilo u prvých NMT. Veľká časť formátov je neprehrateľná, varietu formátov tituliek ovládajú v minimálnom rozsahu.
Popritom idú multimediálne zariadenia, ktoré sú terminálmi do existujúcich AV služieb. Typicky Apple TV.
Len tie NMT akosi stále nič. Ich rozhranie je ako pokazená UNIXová konzola. Ovládajú sa prapodivnými kombináciami tlačítiek na diaľkovom ovládaní. Nemajú žiadne schopnosti pre organizáciu knižnice a už len také veci ako označovanie pozretých a nepozretých položiek, čo je prvá funkcia, ktorú už by to snáď malo mať a nemá.
Dodnes som netrval na tom, aby to malo aj čosi naviac ako rozhranie pre online video typu Youtube či schopnosť spustiť MKV. Chcem, aby to malo lepšiu podporu HTML (NMT sú obvykle vlastne webovým prehliadačom) a to vrátane PIP kedy sa premietaný obraz prenáša do okienka v rozhraní (s funkciou fullscreen). Nevedia dokonca ani hudbu na pozadí.
video
Veľmi zle podporujú streamovanie z mobilných zariadení alebo opačne, nevedia „preniesť“ ovládacie rozhranie na obrazovku mobilu či tabletu. Chýbajú mi všetky veci, ktoré by mali zmysel pozerať na TV obrazovke.
Zatiaľ som sklamaný. Vývoj nikde. Čakám, či sa to vôbec niekam vyvinie.
Zaniknú a ich funkciu preberú televízory? To sa mi vlastne nepáči, lebo pri kúpe TV pribude ďalšia tabuľka parametrov a často si nedokážete vybrať. Buď nanič TV časť a skvelý NMT alebo naopak.
Prevalcujú ich plastikovoumelé komerčné krabičky narvané nepoužiteľnými funkciami až po okraj?
Prebudia sa a zoberú si príklad z rozhraní súčasných tabletov, smartphonov ale aj softwarových multimediálnych prehrávačov typu XMBC? To by bolo najlepšie.
Myslím, že hardwarovo sú stále v pohode a stačí mi ich softwarovo rozvinúť a prípadná hardwarová modernizácia by šla len s pokrokom v SW.

Môže sa Vám ešte páčiť...