Chuť zakázaného ovocia: nové tablety od Samsungu

Takmer všetci ste boli konfrontovaní s akousi patentovou vojnou Apple a Samsungu, ktorú rozplietal (podľa mňa zaplietol) nemecký súd počas tohto leta. No a takmer nikto netušil podstatu sporu a dokonca ani nevedel, čo je jeho predmetom. Zhodou náhod som si mohol vyskúšať nové tablety Samsungu v relatívnom kľude a bez ovplyvňovania médiami. Predstavím vám priamych následníkov vlani predstaveného Galaxy Tabu a to hneď dvojmo.
P1020760prasiatka.JPG


Väčší kolega, ktorý bol mimochodom ten „zakázaný“ sa označuje P4 ale pre mňa je to „desaťpalcový“ Galaxy Tab. Presná uhlopriečka je 10,1 palca. Bude vo verzií len s wifi (P7510) alebo s pridaným GSM modulom (P7500).
P1020768-rozdiel-velkosti.JPG
Menší má 8,9 palcov s označením P5. Tento model je povedzme priamou náhradou predošlého Galaxy Tabu. Tiež je vo verzií s WiFi (P7310) alebo s GSM (P7300). Zdráham sa ho nazvať deväťpalcovým, pretože zdanlivo jednopalcový rozdiel je nielen vidieť ale pri používaní aj cítiť. Preto ho budem radšej volať menší Galaxy Tab.
P1020767-biely-a-tmavosivy.JPG
Pre úplnosť ešte novinka: tieto tablety budú s dvomi farebnými verziami zadnej plastovej časti. Biela alebo čierna.

Prezentácia parametrov tabletu

Technické parametre:

Oba modely sú prakticky zhodné a líšia sa len uhlopriečkou. Presnejšie parametre pre desaťpalcový model a pre menší model.

Debutujúci Galaxy Tab musí byť vzorom, ktorý ako prvý naznačí posun tabletov Samsungu. Aj ten som mal možnosť veľmi dlho používať.

Prvý Galaxy Tab

Nové tablety som pred pár dňami avízoval nasledujúcim videom:

Prvý pohľad povie všetko

V momente ako som pozrel na oba nové tablety som mal hneď pocit, že je to o riadny kus lepšie. Akoby prvý Galaxy Tab bol prototyp a až toto pridalo plyn až na podlahu.
P1020888-stretnutie.JPG
Nové tablety bez premýšľania vyzerajú lepšie a dokazujú to aj fyzické parametre. Pôsobia tenšie a aj také sú. Prvý Tab mal výraznú plastovú bočnú hranu a nové modely ju majú tenkú a zaoblenú tvorenú ako priznaný hliníkový rám. Zadná časť už nie je zaoblený „lesklý plastový kryt“ ale v hliníkovom ráme vsadený plast. Tmavá (čierna alebo presnejšie tmavosivá) je matná. Biela verzia nemá až tak výrazný lesk. Predná časť má u oboch farebných verzií rovnaké čierne orámovanie obrazovky.
Pocit teda neklame a Galaxy Tab už nepôsobí ako tabuľka čokolády, ktorej tam čakáte viac ako v skutočnosti má. Nové modely nemusia byť ľahšie ale prinajmenej pôsobia ľahšie, a to aj v rukách. Hrubší prvý Tab sa drží úplne inak ako nástupníci.
Mal som obidva a pri ich držaní sa nedá výrazne odlíšiť, ktorý z nich držím v rukách. Zdajú sa rovnako ťažké a rozhodovanie, ktorú veľkosť obrazovky by som presúval skôr do iných oblastí.
Zhoda oboch modelov sa tak naozaj redukuje až na púhy jediný parameter samotnej obrazovky.

Videorecenzia


Časť recenzie a nespomenutý obsah si môžete pozrieť v šesťminútovom videu

Vstup medzi dospelákov

Zásadnou zmenou a nesmiernym vylepšením je však konečne dospelý tabletový operačný systém. Na rovinu si musíme povedať, že prvý Galaxy Tab trpel práve ním. Muselo byť ťažké zobrať pôvodne „telefónny“ operačný systém a skúsiť z neho vyrezať tablet. Preto bol iba v menšom prevedení a preto mal pretiahnutý (širokoúhly) display.
Nové tablety však už majú Honeycomb a Google tento Android už začal prispôsobovať logike tabletov.
P1020843-styri-hlavne-ikonky.JPG
Prvá „strata“ je absencia androidu typických štyroch tlačítiek mimo jeho obrazovky (Galaxy Tab ich mal dotykové – nemechanické). Po novom však na obrazovke pribudla spodná (pevná!) lišta. V nej sú naľavo naše „stratené“ tlačítka. Táto zmena spôsobuje, že tabletový Android už nemá žiadne (ani dotykové) tlačítka. Lišta s nimi je však zobrazená natrvalo.
P1020924-tlacitka.JPG
Tlačítko uspatia (vypnutia) a hlasitosti
Konektorová a tlačítková výbava sa nezmenila. Ten istý napájací zdroj, ten istý prepojovací kábel, ten istý univerzálny dock konektor. Obligátny sluchátkový výstup, vypínačie tlačítko a ovládanie hlasitosti, predná (slabšia) a zadná (kvalitnejšia) kamera s prisvietením.
P1020927-konektor.JPG
Dock konektor. Okrem sluchátkového výstupu jediný.

Tablet je kráľ sofabrowsingu

P1020741-ipad-galaxy-tab-hrany.JPG
Podobajú sa alebo nie? Detail hrany iPadu a Galaxy Tabu
Galaxy Tab je navrhnutý omnoho výraznejšie ako separátny (a samostatný) stroj, ktorý v ničom nevyžaduje integráciu do počítačovej výbavy alebo akejkoľvek inej, hoci len multimediálnej zostavy. Aj keď je to tak, musím notoricky zdôrazniť: tablet nič nenahradzuje. Napriek tomu však môže byť neoceniteľný pomocník. Nesmiete mať však pri kupovaní techniky Sofiinu voľbu. Musíte si vedieť dopriať. Využívanie tabletu si nemusíte okamžite uvedomovať. Robíte totiž tie isté veci a len si ich odrazu bez premýšľania začnete rozdeľovať medzi počítač a tablet.
Všetko záleží na tom, aby ste nezačali na tablete riešiť veci, ktoré „nevie“ ale vedeli ho využiť na to, čo vie. K tomu sa zaužíval pojem „sofabrowsing“ ako ekvivalent ku konzumnému používaniu pristrojov. Tablet sa presunul z počítačovej kategórie kamsi medzi čiernu techniku, skôr k televízorom, hudobným prehrávačom a iným „entertaiment“ zariadeniam. Preto je veľmi ťažke moderovať debaty o tom, čo je lepšie laptop alebo tablet.
P1020846-ucty.JPG
Niektoré zo známych sociálnych sietí, mailových účtov môžete zaviesť priamo v nastavení Androidu, čo podtrháva „konzumnosť“ tabletu
Aj keby ste mali tablet teda „len“ na bezcieľne browsovanie stránkami, tak už tu je benefit. Kvôli prezeraniu webu sa bez tabletu musím prispôsobiť počítaču a naopak ak mám tablet, ten si prispôsobím sebe. V reáli: ak polosedím na sedačke, tak tabletom sa mi ľahšie pohybuje a ja sa nemusím „vyrušiť“ z mojej polohy. Ak by som chcel použiť čokoľvek od netbooku po laptop, tak ju musím nejako skorigovať a pohnúť celým telom. V tom je celá výhoda tabletu, zasa o kúsok lepšia mobilita.
A mobilitou nechápte možnosť ho vláčiť kademožne mimo domova! Tablet môže byť kľudne len domácim zariadením a nestráca tým svoje čaro.
Naopak, asi ho nevyužijete, pokiaľ ste desať rokov pracovali na tom, aby ste svoj domov pretvorili primárne pre svoje počítače a celý čas trávite presunmi medzi nimi. Tam už priestor pre tablet nenájdete. Musíte mať naozaj potrebu utlmiť funkciu počítača do jeho nevyhnutnej podoby (práca, programovanie, zložitejšie úkony) a to aj v rámci interiéru.

V predošlej vsuvke som poriadne odbočil, aby som sa vyhol špekuláciam, k čomu je tablet a eliminoval „tabletobijcov“ zo svojho priestoru. Každý výrobca tabletov si musí jasne uvedomovať, že toto zariadenie nemá byť „nabúchaný“ stroj, ktorým sa tasia pomätení ajťáci proti sebe. Naopak, každý jeden parameter a vlastnosť musí mať zmysel, jednoduchosť a až primitívnosť.
Operačný systém Android sa snaží uspokojiť rovnakým dielom „technoidné“ promile ajťákov a zároveň aj laickú masu. Hračičkársky ajťák si udrží tablet v rukách len tým, ako sa snaží ponaliepať doň všetky zdanlivé bezúčelné drobnosti a tak trávi čas „vylepšovaním“ prostredia až do nesmiernej dokonalosti. Naopak laik dostáva prostredie, ktoré sa po rozbalení dá prakticky okamžite používať k najrozšírenejšiemu účelu. A nepotrebuje k tomu „domáceho“ administrátora „tých čertovských vecičiek“. Oba typy nakoniec však potrebujú „komunitného“ ducha pretože sa nezaobídu bez odborných webov pre fanúšikov svojho zariadenia.

Druhá generácia Galaxy Tabu je lepšia

Google so Samsungom dokázali niekoľkými skokmi za púhy rok prebehnúť možno aj dvomi „nenarodenými“ generáciami svojich produktov. Honeycomp je prvý slušný systém a práve Samsung nám dokazuje, že svoj hardware robí solídne, precízne a podľa mňa ako jediný aj použiteľne. Google naviac sľubuje, že rozvoj tabletovej verzie nebude „konečnou“ pre hardware. Nové verzie Androidu teda bude možné do nich vložiť a Google tak nebude sabotovať snahy výrobcov uplatniť svoje tablety na trhu (ťažko si kúpite neupgradovateľný stroj).
P1020920-roh.JPG
Detail tabletu v plastovom ochrannom púzdre.
Už som spomínal, že obe verzie tabletu sú rovnocenné a rozhodovanie podľa rozmeru obrazovky budete mať ťažké. Moja malá rada preto znie: pre typicky domáce použitie rozhodne berte väčší. Jednoduchý dôvod je viac miesta na webstránky, lepšie sa všetko číta, rozdiely pri manipulácií žiadne.
Naopak, menší vám príde vhod pri výhradne externom použití a najmä ak ste nútení nosiť ešte ďalšie rozmernejšie veci. Plusom sú teda o kus menšie rozmery a lepšie prenášanie. Aj v stiesnenom priestore (vlak, MHD) sa s menším strojom lepšie pracuje. Počítajte však s tým, že aj písanie po virtuálnej klávesnici bude menej pohodlné ako u väčšieho brata. Tá aj zaberie veľkú časť obrazovky.
P1020841-pisem-na-klavesnici.JPG
Menší brat je teda ešte pasívnejší ako desaťpalcový Galaxy Tab. Dokonca by som ho videl ako predzvesť smrti klasických diaľkových ovládaní k televízorom.
P1020979-tethering-s-iphone-4.JPG
Tentoraz sa mi podarilo pripojiť k WiFi môjho iPhone a mohol som z neho použiť mobilný internet.

Generačné zmeny

P1020838-oba.JPG
* oba modely sú väčšie ako prvý model,
* sú však pocitovo aj skutočne tenšie,
* nemajú vyčlenené „android“ tlačítka a tie sa presunuli priamo do obrazovky do pevnej spodnej lišty,
* Honeycomb je rozhodne budúcnosť Androidích tabletov,
* vzhľad je exkluzívnejší, dôveryhodnejší,
* obrazovky majú príjemnejší pomer strán, potom aj tablet sa lepšie drží (a otáča v rukách)
* zle natáča video a dobre fotí, naopak iPad 2 dobre natáča video a zle fotí
* výdrž je našťastie výborná.
P1020810-medzi-knizkami.JPG
Niekde tam je tablet. Je naozaj tenší
Tablet má zároveň mať schopnosť poskytovať svoje služby bez otravovania s nabíjaním. Typicky jednoduchá požiadavka „vydrž mi bez nabíjania celý večer“ rozhoduje. Samsung to vie a nastavil kapacitu batérií tak, aby som podvečer zobral nabitý tablet a pred spaním ho mohol spokojne dať na nabíjačku.
P1020825-vydrz-06.JPG
Meral som schopnosť tabletu vydržať nepretržité prehrávanie videa a táto celkom náročná činnosť vybila batériu po štyri a pol hodine. Nehral som sa na kráľa úspor a samozrejme som si nastavil jas obrazovky na najvyššiu hodnotu. Výsledok napovie, kedy sa môžete odvážne vybrať von bez nabíjačky.
Zaujímavú vlastnosť má tlačítko ovládania hlasitosti. Pri vertikálnej polohe je na boku a horná časť hlasitosť zvyšuje. Po zmene do horizontálnej polohy sa však logika otočí, pôvodne horná časť tlačítka je vľavo a hlasitosť znižuje. Je to netradičné ale vzhľadom na logiku zobrazenia „teplomera“ hlasitosti aj pochopiteľné. Neviem povedať, či je to dobre alebo zle, v každom prípade majiteľ tabletu nad tým nebude príliš špekulovať a „vadiť“ to bude zrejme len hračičkárom, ktorí majú skúsenosti s viacerými tablermi a mobilmi.
P1020929-kamera.JPG
Zadný fotoaparát a kamera s prisvetľovacou diódou.
Významná zmena je v spodnej lište obrazovky. Tá na tablete preberá funkciu „status“ riadka pôvodného telefónneho Androidu a zahŕňa aj plne virtuálne tlačítka umiestňované doteraz mimo obrazovky. Notifikačné a prepínacie centrum s hodinami je v lište vpravo. Tabletu to neuškodilo avšak používateľ smartphone si bude musieť chvíľu zvykať.
Rozhranie tabletového Androidu je však už typické. Pozadie sa posúva doľava a doprava pri listovaní stránkami s widgetmi. Každá stránka je teda aj naďalej pre ne. Zoznam s nainštalovanými aplikáciami sa zobrazuje v pevnej mriežke a musíte ho vyvolať (vpravo hore).
Novinkou je vysúvací dock s pár ikonkami. Ten zobrazím tapnutím na stred spodnej lišty. Neprišiel som ale na spôsob ako si zameniť tieto ikonky za iné.
P1020988-task-list.JPG
Prepracovaný je zoznam so spustenými aplikáciami a vyvolá sa jedným z virtuálnych tlačítok v ľavej strane lišty. Po zobrazení je to už postranná lišta s vyčerpávajúcim popisom aplikácie.
Systém práce s widgetmi je nezmenený a nemôžem sa mu ani rozsiahlejšie venovať, keďže každá aplikácia môže do systému vniesť svoju sadu widgetov a ich popis možností by stačil na niekoľko článkov. Puritánsky používateľ potrebuje vedieť, že má šancu na „widget“ obrazovku umiestniť aj ikonky aplikácií a redukovať tak informačný zmätok.
P1020978-tethering-s-iphone-4.JPG
Notifikačné centrum už nepôsobí ako roleta zakrývajúca celú šírku obrazovky. Honeycomb to presúva do pravej dolnej časti obrazovky. Zostávajú však ikonky aplikácií, ktoré sa pri aktivite zobrazia v spodnej lište. Zároveň sa notifikácie zobrazujú ako hranaté bubliny – podobne ako Windows bubliny.

Aplikácie

Spočiatku som sa bál, že pri skúšaní tabletov budem obmedzený pomerne novým Androidom a v jeho Markete mi budú strečkovať niektoré aplikácie. Nakoniec som však nezažil vyslovene nepríjemné reakcie aplikácií. Samotný Market sa vynovil a sparťanský smartphonový obchod sa na tablete zobrazuje bohatšie.
Čo je nutné spomenúť, je neuveriteľné množstvo neplatených aplikácií. Skôr sa ocitnete v dileme, čo z toho množstva použiť. Doslova potrebujete mať pred vstupom do obchodu jasný cieľ, inak v ňom strávite bezcieľnym inštalovaním neúmerne veľa času. Market však začal pomáhať aj rebríčkami popularity aplikácií.
P1020984-soundhound.JPG
Pre svoj zámer „sofabrowsingu“ som hneď po Angry Birds hľadal alternatívne prehliadače.
P1020987-angry-birds.JPG
Android je menej neúprosný a k svojmu vstavanému „Prehliadaču“ v Markete nájdete Firefox aj Operu. Obidva sú na tablete dobre použiteľné. Nemusím ani jeden z nich vyradiť pre úplnú neschopnosť. Zvyknite si však na očesanosť rozhrania – Firefox v Androide rozhodne nie je taký istý ako na počítači. Asi najlepšie si Firefoxy prepojiť synchronizáciou (záložiek) pretože práve tie sa mi nedarilo jednoducho spravovať. Opera je svet sám o sebe, tam nemám strach, že by ju jej fanúšik odmietal.
P1020796-mail.JPG
Mailová aplikácia sa pretvorila do tabletového rozhrania a myslím si, že na rýchly prístup k e-mailu ju budete veľmi radi používať. Aj keď administratívu ešte nejaký čas budete riešiť aj na počítači.
Prirodzenou súčasťou tabletu je konzumná forma existencie. Samsung pridáva Androidu svoje vlastné rozšírenia. Prvá možnosť Software Update je technická záležitosť a po spojazdnení (je treba len aktivácia účtu) si bude tablet „strážiť“ aktualizácie
Nasledujúce rozšírenie je už obsahové a ide o MediaHub, elektronická verzia videopožičovne filmov a seriálov. Pri pozeraní videa môžete obraz a zvuk prenášať do svojho televízora (pokiaľ to vaše ďalšie zariadenia umožnia). Môžete však využiť aj videopožičovňu Google Videos. Samsung má aj aj svoj Samsung MusicHub venovaný hudbe. Tým je pokrytý tradičný multimediálny obsah.
Vstup fanúšika elektronických knižiek je poskytovaný do systémov Amazon a do voľne dostupného obsahu Google Books. Veľa knižiek umiestňujú autori rovno do Android Marketu.
Pre kontrolu nad zariadením určite využite FindMyMobile, ktorá pomôže ochrániť jeho obsah po jeho strate alebo ukradnutí. Jeho tri funkcie sú lokalizácia, zamknutie zariadenia a vyčistenie jeho obsahu.
MobilePrinting je už zabudovaná schopnosť priamej tlače cez WiFi na tlačiarne vybavené touto vymoženosťou (na trhu je ich už relatívne dosť). Nie je to však samozrejmosť a nespoliehajte sa na možnosť tlačiť čokoľvek kdekoľvek.
Nemusíte však zostať len pri dodávanom vybavení a vzhľadom na existujúci a rýchlo rozvíjajúci sa Android Market sa dostanete k obrovskému množstvu ďalších aplikácií. Časť života s tabletom si vyhraďte pre prieskum aplikácií.

Google vládne všetkým

P1020949-google.JPG
Android je doplnok ku všetkým bežne známym službám firmy Google. Po prvom zapnutí prístroja tak stačí naozaj minimum námahy. Pri použití svojho Google účtu sa tablet zobudí a naplní sa obsahom mailami Gmailu, fotografiami Picasy, videami Youtube, kontaktami a umožní vám použiť Google Talk.

Komerčná prezentácia firemného využitia tabletu
Galaxy Tab je momentálne vo svojej druhogeneračnej podobe pravdepodobne najlepšie dielensky spracovaný tablet konečne s vhodným operačným systémom.
P1020947-terc.JPG
Bude trefou každému nadšencovi Androidu ako najpraktickejší a najmenej problémový tablet.

Čo sa mi páčilo

Umiestnenie zadnej kamery v strede hornej hrany je ďaleko lepšie ako v iPad 2. Tento detail ho výrazne zlepšil. Kompaktný dojem celého tabletu, nič nevŕzga, žiadne nepríjemné hrany po okraji, príjemný na dotyk. Skvelá obrazovka. Dotykové ovládanie bez namáhania, naozaj na dotyk. Pripojenie hotspotu vytvoreného iPhonom. Pomer strán tabletu je vhodnejší pri jeho otáčaní. Väzba na Google účet a okamžité zosynchronizovanie dát zo všetkých jeho služieb.

Čo musí zlepšiť

Pripomienky sa týkajú vlastne len Androidu. Určite by som ďalej zlepšoval pocit z používania prehliadača. Niekedy je cítiť ako má problém „naháňať“ pohybujúci sa prst po obrazovke. Trhanie základnej obrazovky s widgetmi. Neexistuje obdoba iTunes a tým pádom ani jednoduché odzálohovanie obsahu tabletu s možnosťou jeho obnovy.

Môže sa Vám ešte páčiť...