Windows Media Center na akýkoľvek hardware

MediaPortalPravdepodobne ste už čosi zachytili o *Windows Media Center,* čo je akási nadstavba pre Windows ale viazaná úzko na hardware. Nemožno si to proste kdesi stiahnuť a nainštalovať.
Pritom je design Media Center v istom zmysle podarený práve pre multimédiá. Zbytočne neotravuje klasickými rozhraniami, ktoré na TV nevyzerajú dobre a pokiaľ si potrpíte na príjemný vzhľad, tak by ste mohli snívať o možnom rozhraní pre svoj hardware.
Predpokladajme, že máte počítač prepojený na TV, možno aj nejakú tú TV kartu, či DVD v PC. Chcete si na veľkej obrazovke organizovať multimediálne súbory a spúšťať ich v obľúbených aplikáciách.
Možno Vás neprekvapí, že už existuje skvelá aplikácia MediaPortal, ktorá spĺňa podľa popisov takéto podmienky.
Podotýkam, že možno ju neoceníte pokiaľ naozaj nemáte TV. Na bežnom PC ju možno až tak nevyužijete. Aj keď ovládanie drobných písmen z diaľky nie je ani na PC moc príjemné.
Pokúsim sa to nainštalovať.
Na program som natrafil hľadaním „media center clone download“ v Google a potom via My TV life


== Inštalácia ==
Program vyžaduje *runtime .net vo verzií 2.0,* takže dokopy stiahnete asi *50 megabajtov.* Inak som nenašiel žiadny ďalší problém. Napriek povesti „divných“ GNU/GPL programov je tento *prekvapivo prítulný.* Doporučujem však výkonnejší stroj (to ten dotnet).
== Konfigurácia ==
Úžasná, hneď sa prepne do slovenčiny (bohužiaľ v menu sú vypadnuté znaky indikujúce zlý defaultný font). Inak je všetko až *úžasne jednoduché* a vyžaduje takmer nevyhnutne minimálne znalosti. Takže si v pohode narýchlo nastavím adresáre, kde mám hudbu, obrázky, videá (pokiaľ som ho pri úvodnej inštalácií nenechal všetko prehľadať (to nezvyknem robiť). Nastavil som si mesto (pozná aj naše) pre zobrazovanie *počasia.* Potom som skúsil interný prehrávač videa a zatiaľ som nezachytil či naozaj vie titulky pre divx filmy.
Nie je ale problém pre všetky média nastaviť *svoj obľúbený prehrávač.*
== Používanie po pár minútach ==
Netreba nutne mať diaľkové, postačí rádiová klávesnica s myškou. Bohužiaľ pokusy zapnúť fullscreen na sekundárnom monitore (TV) končili vždy celoobrazovkovým zobrazením na primárnom monitore (LCD), čo je naozaj problém.
Aplikácia zaberá úctyhodných 223 tisíc kB :-)
Prezretím adresára s programom som zistil, že fonty sú bitmapa a teda nepoužíva TrueType z Windows. To bude trochu oriešok to naozaj zlokalizovať.
Úžasná je predpoveď počasia: nielen „nagrabovanie“ z verejných meteo webov. K dispozícií je aj pohyblivá mapa zo satelitu! Dokonca predpoveď na nasledujúce dni.
Multimediálne tlačítka mojej Logitech klávesnice proste samozrejme pozná.
Prezerané video pri „minimalizovaní“ ponechá *v PIP okienku* počas „browsovania“ po položkách menu.
Zaujímavá je *podpora RSS,* dokonca uhádne kódovanie a správne zobrazí texty. Má to aj pop3 podporu, takže v podstate si v tom užijete dosť.
Pokiaľ máte diaľkové ovládanie, *podpora pre Girder* je možná (a jednoduchšia ako špecializované a drahé ovládače).
Trochu sa mi podarilo pošachovať s Nvidia Nview a docielil som aspoň, že sa okno MC prostriedkami Nview donútilo roztiahnuť na plochu TV a zostáva len na TV aj po reštarte aplikácie.
Program má podporu pluginov, themes (skinov) a celkovo pôsobí až neuveriteľne profesionálne.
== Záver ==
Vytýkam programu: nenažranosť v pamäti (holt je to dotnet), lokalizácia skvelá ale s problémami vo fontoch (problém skinov, ktoré s tým nepočítajú), asi nepodporuje titulky pre divx a nakoniec kruciálny problém s dvomi monitormi (fullscreen nechce ostať na sekundárnom).
Z fór som sa dozvedel: titulky jedine nejakým filtrom, ktorý titulky pasuje rovno do divx videa pri jeho prehrávaní. Požiadavka na podporu duálneho zobrazenia na sekundárnom monitore je zaevidovaná, niektorí argumentujú, že to nie je nutné pretože MP je určený na vyhradený počítač, kde sa MP spustí a pracuje sa iba v ňom. Podľa mňa zbytočné obmedzenie.
Spravodaj *doporučuje odskúšať* a možno aj ponechať pre tých, čo chcú ovládať multimédia z počítača na TV obrazovke pretože naozaj všetko je pripravené tak, aby ste na malý monitor mohli zabudnúť. Pre riešenie s dedikovaným počítačom len pre multimédiá umiestneným v domácej zostave je to super riešenie. Doporučujem ako hardware niečo trošku silnejšie (rýchlejší štart), s rádiovou klávesnicou (lepšie ako diaľkové).
Podobný projekt je GB-PVR, ktorý tiež odskúšam. Ešte pre Linuxákov: pre nich je vraj vhodný Myth TV.

Môže sa Vám ešte páčiť...

5 komentárov

  1. Keff píše:

    Na titulky staci nainstalovat FFDshow (nejlepe s celym codecpackem allinone – 1. odkaz na googlu), a pak uz jsou vsechny filmy s titulky.

  2. FrozenDog píše:

    jj, FFDshow je na video na pocitaci vyborna vec, nielen kvoli titulkom.

  3. dusoft píše:

    Vyborne je, ze funguje aj na Linuxe.

  4. rony píše:

    ja som to pred rokmi skusal a tusim kvoli katastrofalnemu zobrazovaniu tych titulkov som to vzdal.
    ja potrebujem obcas nastavit velkost, poziciu a pod. s hentym sa nedalo pracovat.
    tiez ma irituju titulky v dvd filmoch, ze su napevno.

  5. dusoft píše:

    v DVD programoch sa neda nastavit pozicia titulkov? Ja pouzivam Kaffeine, tam ide nastavit velkost fontu, pozicia nie, ale je takmer idealna.