DIGIFORUM: 17. ročník, hotel Clarion, Praha

[pr] 17. ročník pražského Digifora proběhne již 5. a 6. listopadu v kongresovém hotelu Clarion v pražských Vysočanech. Poprvé ve své historii nabídne dvoudenní program, přivítá celou plejádu předních evropských i amerických fotografů a v neposlední řadě nabídne největší výstavu fotografické techniky ve střední Evropě.


Digiforum, tradiční fotografická akce pořádaná IDIFem, nabídne v letošním roce řadu zásadních novinek. Na základě obrovského zájmu veřejnosti v loňském roce bylo Digiforum rozšířeno na dvoudenní akci, aby dokázalo obsloužit všechny fandy a příznivce fotografie a zároveň si zachovalo svou neopakovatelnou atmosféru. Navíc na základě ohlasů návštěvníků z předchozích ročníků proběhne letos poprvé jako víkendová akce!

„Loňský ročník pro nás byl velkým úspěchem a zároveň milníkem, na který jsme museli reagovat. Více jak 1.500 návštěvníků během jediného dne znamenalo, že musíme změnit koncept akce, aby neztratila svou pohodovou atmosféru. Proto jsme letos přidali druhý den programu a přesunuli Digiforum na víkend, aby si ho mohl každý opravdu užít!“ komentuje změny Jan Březina, odborný garant a manažer akce.

Hlavním tématem je letos portrét

V letošním roce Digiforum poprvé nabízí hlavní téma akce, kterým se na základě ankety z loňského roku stal portrét. Fotografie lidí patří mezi nejpopulárnější a zároveň i nejpestřejší fotografické disciplíny, a proto se právě portrét stal ústředním tématem letošního ročníku. Návštěvníci se mohou těšit na řadu zajímavých fotografických výstav autorů z Čech i zahraničí, přednášky i praktické dílny a workshopy. Zapomenuto samozřejmě nebude ani na další fotografické žánry, takže na své si přijdou i milovníci krajinářské a cestovatelské fotografie, makra, produktové či abstraktní fotografie.

Setkání s osobnostmi světové fotografie

Stejně jako předchozí ročníky, i sedmnácté Digiforum nabídne fandům fotografie možnost se setkat s řadou špičkových fotografů z celého světa. Ústředním místem bude i letos Café Foto, projekt nabízející osmnáct autorských výstav s možností osobně se setkat s autory a diskutovat s nimi o jejich práci. S vybranými fotografickými hvězdami bude možné se setkat i v rámci výukové části programu, dílen a workshopů.
Z přední světové fotografické špičky můžeme jmenovat například: Bambi Cantrell, jednu z nejuznávanějších amerických svatebních a portrétních fotografek dneška, která se rozhodla Digiforum poctít svou přítomností již podruhé. Dále svou účast přislíbila americká fotografka Jacquelynn Buck, která patří mezi zástupkyně nové vlny americké portrétní a boudoir fotografie. Z evropských celebrit se mohou návštěvníci těšit například na špičkové dokumentaristy Marka Wooda (UK), Yara M. Kupčo (SK) a Františka Dostála (CZ). Samozřejmě nebudou chybět i tři desítky předních českých a slovenských fotografů v čele s Janem Saudkem, Robertem Vanem a Bohdanem Holomíčkem.

Unikátní přehlídka fotografické techniky

Již tradičně je součástí Digifora i veletrh fotografické techniky a služeb. Rok 2011 byl ve fotografické branži ve znamení nástupu řady nových systémů a unikátních technických řešení. Digiforum proto přinese unikátní možnost přímého srovnání nových mikrosystémů s výměnnými objektivy s klasickými DSLR. Nabídne jedinečnou přehlídku objektivů a dalšího příslušenství. Bude jedním z prvních míst, kde si uživatelé budou moci vyzkoušet nový Zoner Photo Studio 14 a další novinky v oblasti zpracování fotografií. Svou účast přislíbili všichni přední výrobci fotografické techniky a očekává se účast více jak 60 světových značek.
Bližší informace o akci, seznam přednášek i osobností je zveřejněn na adrese www.digiforum.cz
Honza Březina je spoluautor známeho www.digit.cz

Môže sa Vám ešte páčiť...