Ako vytváram videá do článkov? 2/2

Dnes dokončujem článok o výrobe videa o tom ako spracúvam video do mojich recenzií. Písal som o technike, natáčaní, fotení, zhŕňaní podkladov a výbere materiálu. Dnes už môžem začať strihaní videa. Ako prvá prichádza myšlienka…

Idea

Najťažšia vec. Snažím sa mať vo videu nejakú myšlienku, ktorú do neho zakomponujem. Vo videách s tabletmi som začal „nezmyselným“ testovaním a navodením akéhosi príbehu, kde sa snažím mafiánskymi metódami k nim dostať. V iných videách som zasa použil reklamy daného výrobcu a zostrihal z dvoch náznak príbehu.

Nepíšem si papierovy scenár. Ani textový ani kreslený. To však neznamená, že nad ním nepremýšľam. Vždy mám z triedenia prehľad o možnostiach a tie v hlave kombinujem. Niekedy si len vymyslím slogan alebo slovnú hračku a tej sa držím. Rámcovo si premyslím titulky a zopár bonmotov do nich.

Rozhodne by som vo vyššej úrovni mal urobiť aspoň náznak scenára na jednu A4.

Striháme

Na túto činnosť sa odhodlávam v rôznych fázach písania článku. Niekedy mám už týždne text a video nikde. Inokedy nastrihám najprv video. Zatiaľ som sa neodhodlal robiť vyslovené videorecenzie po vzore Zive.cz či Braňove videocasty alebo Digit.cz relácie zaznamenávajúce priamo aktérov.

Moje videá sú kombinácia fotografií, postrihaných kúskov videa, textové titulky, podmaz hudbou a nahovorený komentár. To posledné je veľmi otravné, musím sa sústrediť a čím viac sa snažím, tým je výsledok horší. Preto stopáž nahraného hlasu je zlomkom dĺžky výsledného videa.

V iMovie si zakladám nový projekt. Prázdny je prázdny, takže takto vyzerá finálny:

Projekt je pás, kam ukladám všetko, čo ma príde pod ruku. V prvom rade samozrejme kúsky videa :-) presnejšie obrazový materiál. Finta je v tom, že ak tam vložím fotku, iMovie mi z nej urobí krátky videozáber (vždy sa tá fotka jemne pohybuje, čo viem zrušiť, pozmeniť).

Tu už oceňujem, že software ma nenúti byť profesionálom a podlieha násiliu.

Na začiatku urobím veci, ktoré idu ľahko. Vyberiem šablónu v iMovie, ktorej vizuálne prvky ponesú titulky, animované prechody. Poskladám úvod videa. Občas použijem nejaký menej či viac nepodarený záber, ktorý vložím pred úvodné titulky.

Klipkáme

Od tohto okamihu už pozerám surové podklady v Evente. Označím myškou kúsok videa.

Ide o klip, ktorý už je vystrihnutý zo surového záznamu a práve tento kúsok pôjde do finále. Lenže aj v projekte s ním ešte pracujem.

Na obrázku mám teda vložené dva klipy. Takto za sebou naskladám zo scenára klipy nastrihané zo surového materiálu či vytvorené z obrázkov.

Titulujeme

Väčšinou si video delím na kapitoly a vždy, keď jednu dokončím, tak vkladám textové titulky. Na výber ich mám dosť typov:

Myškou chytím, prenesiem nad vybraný klip a vložený titulok vyzerá v projekte takto:

Veľkosť modrého pruhu je priamo úmerná času zobrazenia titulku. Titulky sa buď zobrazia vo videu (preto je to pruh nad klipom v projekte) alebo ako medzititulky. Ale aj v nich sa používa ako motív nejaké video či obrázok.

Samozrejme text v titulku musím napísať a robí sa to v náhľadovom okne:

Prechádzame sa

Medzi klipy sa oplatí dať nejaký prechodový efekt. Dosť zle vyzerá pokiaľ striedam klipy, ktoré zaberajú predmet z rovnakej vzdialenosti či uhla a potom to odrazu vo finálnom videu divne „sekne“. Preto sa to snažím obísť. Niekedy použijem obdobu „PIP“ z televízie. Inokedy vsuniem medzi dva podobné zábery obrázok. Alebo použijem zložitejší prechod. Medzi dva klipy som vložil jednoduchý „cross blur“ prechod:

Tentoraz som zvýraznil aj doplnkovú konfiguráciu, ktorá existuje v každej drobnosti projektu. Tam pozmením prednastavené vlastnosti. U prechodu dajme tomu jeho trvanie. V klipoch, zvukoch, titulkách je možností ešte viac. V náhľadovom okne sú ďalšie možnosti, môžem urobiť z videa výrez akoby dodatočne „nazoomovať“. Môžem zmeniť pohyb obrázku v klipe a napr. akoby nazoomovať na nejaký detail fotografie.

Bzučíme

Zvuk v klipoch je nepoužiteľný. Výnimočne ho použijem, pokiaľ by to vyzeralo ako nemý film. Vždy ale vkladám hudobný podmaz a ním potláčam pôvodný zvuk.

Zvuk je v projekte zelený. V prípade podmazovej hudby rovno otváram konfiguráciu a musím potlačiť zvuk z klipov (Ducking). Takmer vždy robím Fade Out. Niekedy pri nejakej scéne vkladám dodatočné efekty (buchnutia, vrznutia).

V jeden moment sú naraz dva zelené pruhy a prekrikujú sa. Preto u zvukového efektu zvolím znova Ducking a trochu potlačím podmazovú hudbu.

Pridávame motor z pokazenej škodovky

Hlasový komentár nahrávam na iPhone a záznamy vkladám podobne ako zvukové efekty. Nie je tam žiadny ďalší rozdiel okrem povinnosti si tento škrekot nahrať.


Tutoriál a ukážka strihania v iMovie

A sme vo finále

V iMovie si video neustále púšťam, často stačí behať myškou po pruhu v projekte a v náhľadovom okne sa svižne premieta. Keď mám doladené detaily, môžem ukladať.

Doteraz bolo všetko svižné, iMovie nezdržoval. Podľa stopáže už ale ukladanie zaberie pár desiatok minút. Vždy ukladám do 720p pretože aj Youtube aj Vimeo ho využijú.

Článok sa tlačí von

Posledná fáza je vkladanie obrazového materiálu do textu článku. To už asi viete. Video je embed z Youtube, obrázky sú triviálne.

Tájmink

Rýchle a naozaj bleskové „nastrihanie“ urobíte do polhodiny. Od okamihu otvorenia projektu po spustenie exportu. Môžete sa venovať výhradne vystrihovaniu klipov zo surového videa a „skladaniu“ kociek do projektu či hádzaniu fotiek do pruhu projektu. Aj tak bude finálne video vždy vyzerať dobre.

Pokiaľ však robíte viac ako to, potom sa snažte krátke video začať a dokončiť v rámci jedného sedenia. Aspoň mne sa ešte nestalo, že sa do rozrobeného projektu vrátim o niekoľko dní. Nepodceňujte teda prípravu podkladov a majte ich všetky poruke skôr ako začnete strihať.

Mne osobne solídnejšie video zaberie celý večer a musím teda obetovať tri hodiny hrubého času. Preto nedokážem zareagovať v deň natočenia videa. Často ani na druhý deň nie. To však nie je na škodu, recenzie píšem v rámci dlhodobého plánu a väčšina recenzovaných vecí je v mojich rukách dosť skoro na to, aby som mohol zabudnúť na termíny.

Create your free online surveys with SurveyMonkey, the world’s leading questionnaire tool.

Môže sa Vám ešte páčiť...