Desať zdrojov pre vývojárov v CSS

Neexistuje písať CSS bez dokumentácie a rôznych pomôcok. Aj takí exoti ako ja, čo píšu v Notepade (doslova nie, ide o editory, v ktorých sa nepoužívajú žiadne funkcie pre vylepšené písanie kódu), nakoniec behajú po rôznych stránkach a overujú si syntax, hľadajú kódy farieb či rôzne triky pre dosiahnutie špeciálnej požiadavky. Tara Hornor na webe DesignFestival publikuje ich desať zdrojov pre CSS.

World Wide Web Consortium (W3C) je asi základom pre syntax. Osobne však hľadám rovno z Google a príliš sa nezaujímam, čo mi výjde medzi prvými tromi výsledkami. Ako ste na tom vy? Hľadáte v Googli či máte radšej editor, ktorý vám so syntaxou pomáha?

Google Webfonts je u nás trochu mimo. Väčšina fontov totiž neobsahuje naše znaky s mäkčeňmi a dĺžňami. Sám som ho však použil pre font nadpisov Spravodaja. Nie som však uchvátený sortimentom a pokiaľ sú fonty nevyhladzované, tak vyzerajú zle. Konkurenti SiFR či Cufon preto pôsobia na pohľad lepšie.

Ultimate CSS Gradient Generator patrí do rodiny farebných pomôcok. Tých je na webe neuveriteľné množstvo. Osobne sa najviac pasujem s farebnými prechodmi. Na pohľad jednoduchá operácia, no v skutočnosti je ťažké vyprodukovať kvalitný farebný prechod, ktorý sa za každých okolností zobrazuje tak, ako som chcel. Tento web generuje farebné prechody pomocou CSS3, takže je na čase premýšľať, či opustíme maľovanie do obrázkových pozadí.

CSS3Gen je ďalší generátor prvkov v CSS3. Zaoblené rohy, tiene. Rozhodne si chcem tento web zapamätať. Nie, budem vedieť, že som o ňom už písal.

Not Just a Grid je CSS framework s „preddefinovanými“ najčastejšie používanými prvkami.

960 Grid System je veľmi známy web, ktorý „v podstate len“ generuje mriežku, do ktorej „napasujete“ prvky svojho webu.

Fluid 960 Grid System je už tretí web, ktorý sa nachádza v zozname a venuje sa mriežkam (aj ten framework ich má v sebe).

CSS Menu Maker je generátor kódu. Určite poznáte kvantá generátorov layoutu stránok a potom pochopíte zmysel existencie generátorov ďalších prvkov. Ukazuje sa, že aj kodéri potrebujú „predpripravené“ kusy kódu a tak im ich zatiaľ nahradzujú rôzne webové nástroje.

CSS Button Maker pokračuje v línií generátorov prvkov a tento skúša vyrábať tlačítka len pomocou CSS trikov.

Formee je zložitejší nástroj/framework, ktorý sa venuje nenávidenej časti práce. Vytváraniu formulárov. Snaží sa zapojiť do práce mriežku a pomôcť vytvárať úhľadné formuláre.

Na záver sa Tara pýta čitateľov, aké nástroje by sem zaradili.

Môže sa Vám ešte páčiť...