Prečo nemám rád Flash a aj tak vyrábam SWF?

Ako konzument ho neznášam. Takmer výhradne otravuje. Vždy, keď identifikujem nejaký flash objekt na stránke, nie je to nič užitočné, nič zábavné, nič nevtieravé. A predsa raz za čas vytvorím SWF.

Proti Flashu mám hlavne to, čím sa v praxi stal. Otravnou reklamou strčenou do polovice slova práve rozpozeraného filmu. Hučiaca reklama pred filmom v kine. Billboard vo výhľade križovatky. Nikto nedokáže preukázať, že prevažná väčšina SWF objektov sú reklamy.

Mohli by sme dlho diskutovať, či sa SWF používa kvôli kreatívnejším možnostiam alebo kvôli schopnosti viac otravovať, vyrušovať a prekračovať hranicu únosnoti. Ja sa prikláňam k tomu, že marketingové oddelenia si „želajú“ Flash z dvoch zlých dôvodov:

* chcú niečo pohyblivé a Flash je podľa nich jediná možnosť, nechce sa im ani premýšľať ako zaujať, takže rozhodnutie pre Flash je prejav nižšej invencie. Prepáčte, myslím si to a viem, že existujú kvantá nádherných reklám,
* priamo a zámerne sa snažia „preniknúť“ bannerovou slepotou.

Technicky mám proti Flashu to, že automaticky prenáša záťaž na mňa. Objekt si prehliadač stiahne a webová stránka (a jej majiteľ) dáva ruky preč. Nijako sa nepodieľa na spotrebe výkonu potrebného pre jeho beh.

Flash sa pred rokmi stal jediným prakticky použiteľným prehrávačom pre videosúbory a Adobe zrejme urobilo pre seba dosť dobrú prácu, keď ľudí presvedčilo, že video na webe je Flash. Kolosálna blbosť, no zakorenila tak, že stojí nenormálnu námahu vysvetliť hocaj pomerne vzdelaným ľuďom, že Flash tam vystupuje len ako „sťahovátko“ videosúboru, ktorý potom POČÍTAČ premieta do okienka SWF objektu. Mám to za zlé Flashu zo všeobecnej roviny, viem, že za to môže zjednodušovanie problematiky.

Nakoniec, Flash sa stal akousi náhradou JAVY pre hry. Nepohybujem sa v tejto oblasti a netuším nakoľko populárne sú, takže sa nebudem vyjadrovať. Nepotrebujem ich a skôr ma otravujú.

Ostatné použitie je mizivé a podľa mňa neospravedlňuje Flash ako taký.

Lenže ja občas nejaký SWF vyrobím. Sakra. Ako to?

Neexistuje vývojárska ani grafická alternatíva. Pochopiť princíp výroby Flash animácie nie je najjednoduchšie. Našťastie je to zvládnuteľné a to aj na amatérskej úrovni. Nástroj Macromedie, teraz Adobe je rokmi ošľahaný kus dobre spraveného software. Nie je ťažké použiť ho na desať minút, kedy rýchlo naklikám niečo jednoduché. Pre grafika sú princípy práce porovnateľné s jeho návykmi.

Ako z toho von?

Vlastne by som to nechal na Adobe a na fakt, že dnes už existujú animačné možnosti samotných webtechnológií. Aj samotné Adobe určite vie, že Flash v tejto podobe začína byť „obťažujúci“. Technologicky, historicky. Uvedomil si, že ďalšou JAVOU sa zrejme nestane a zrejme ho nezaradia do sterilnej miestnosti plnej čistých štandardov.

Martin Malý: Flash je mrtev, HTML5 není připravené, co teď?

Môže sa Vám ešte páčiť...