Linkujte a linkujte

Pravidlo úspešného bloggera „Linkujte“ sa už asi nechápe ako „v texte zalinkujte odkazmi všetko, čo spomínate ale je už popísané inde“ ale zrejme to prekvasilo (rýchlo, rýchlo, mám web 2 dni ale návštevnosť chcem akoby som bol na „trhu“ 5 rokov) na „tapetujte/spamujte v linkovacích službách“.
Chápem netrpezlivosť. Najmä po toľkých článkoch o SEO, radách ako zárobky na internete závisia od návštevnosti, po pohľadoch do štatistík cudzích webov, po nedostatku naozaj dobrých (originálnych) nápadov. Snažia sa oklamať čas. Chcú to, čo prirodzene príde po rokoch už po týždňoch.
To by nevadilo.
Vadí, že za tých pár týždňov krvopotnej snahy príde iba malý slabý pocit znudenia a z extrémnej aktivity príde saharská nuda.
Takže „linkujte“ vo svojom texte na cudzie stránky už pre nich nemôže stačiť – lebo to sú iba božie mlyny. Takže „linkujte“ pre nich znamená skutočne vešanie odkazov do linkovacích služieb. Pre ostatných je to takmer vždy tapetovanie a spamovanie :-)


Napadlo ma to pri čítaní týchto „rád“ k návštevnosti.
Samo sebou tieto rady sú skôr vytrhnutím celého kontextu „pravidiel“, ktoré si častokrát zahrávajú skôr s náhodou a trpezlivosťou ako komplexnosťou cesty k „návštevnosti“.
Zhodou okolností za posledné dni ma pár ľudí oslovilo „za účelom výmeny odkazov“. Viem, že im imponoval pagerank Spravodaja a dúfali, že som jeden z tých, čo zajasá nad možnosťou otvoriť si súbor s blogrollom a doplniť tam čosi nové. Holt nie som. Keď sa spýtali na návštevnosť, tak dostali odkaz na toplist.cz a obratom „ale je to zaheslované“ požadovali podrobnosti. Holt zaheslované to je, aby podrobnosti neboli vidieť :-) A to ani v prípadoch, keď som predtým odmietol „výmenu“.
Viem, idú podľa príručiek pre SEO a tie im prikazujú získavať spätné odkazy :-) Takže idú cestou „vtisnúť“ sa komukoľvek pred oči. Nevedia, že blogroll si zostavuje vlastník stránky dobrovoľne a sám :-)
Vráťme sa k tým pravidlám:
Jednotka. Ani som netušil, že čosi také existuje. A žeby to malo aj fungovať. Aspoň teoreticky :-) Mne to skôr pripadá ako internetové MLM. Trojka. Komentujte. Áno, spomínam si na konkrétny príklad, kedy web v CZ/SK obieha „jednoriadkový“ blogger, ktorý sa podpisuje doménovým názvom a komentár je taký „pasťák“ (od Ctrl-P) zhruba v znení „dobrý článok“. Aj u mňa sa už ocitol ale nemám žiadne políčko pre „http“. Na dreň možností Textile nedosiahol (ale to by taký komentár aj tak neprežil).
Štvorka. To je už všeobecné pravidlo a nedá sa nad ním diskutovať. Päťka. Hm. Dosť nepresná reprodukcia. Správne by malo byť pravidelne. Jedno či dvakrát za týždeň alebo raz denne. Ale nevysypte v jeden deň desať článkov a potom dva týždne nič. Ale to už všetci vedia.
Aj tento článok som napísal podľa môjho znenia piateho pravidla :-)
A podľa mojej interpretácie slova „linkujte“.
No a máme za sebou ďalšieho bloggera, ktorý po čase dospel k poslednému bodu iného desatora bloggera. Ten znel „napíšte desať pravidiel“.

Môže sa Vám ešte páčiť...

6 komentárov

  1. dusoft píše:

    vyborne, podpisujem sa pod toto.

  2. rony píše:

    Este sa podpis ambience.sk ;-)

  3. Kozo píše:

    Ale oni vedia, ze blogroll robi vlastnik stranky sam a dobrovolne. Ale akosi dufaju, ze polavis v pozornosti.

  4. mekelle píše:

    yo, rad by som ta oslovil za ucelom vymeny odkazov:)

  5. Ruziklan píše:

    Neda mi… potrebujem spatny odkaz v nejakom z dalsich clankov, chapes… aj keby si mi v anchore mierne nadaval… Pastak je od Ctrl+P? :D

  6. rony píše:

    [5] nepochopil som, co si napisal. Odpoved na poslednu otazku: ano.