blog.SME.sk monetizuje

Nabubrelý titulok podľa správy Zvýraznite svoj blogový príspevok, znamená iba to, že SME.sk poskytuje svojim bloggerom možnosť inzerovať na stránkach SME.sk.

Blogger môže obsadiť jednu z pozícií textovej reklamy (box s nadpisom, odkazom a krátkym textom), zaplatiť určenú sumu. To koniec koncov zrejme mohli robiť cez bežné reklamné systémy. Zmena je len v tom, že špeciálne na propagovanie článkov z blog.sme.sk môžu ich autori využiť inzertný systém. Pribudla len ďalšia položka do cenníka reklamy.

Na titulke SME.sk (www.sme.sk) je vpravo aj box s výcucom blogov. Novo pribudli Sponzorované odkazy. Sem opäť si môže blogger zakúpiť pozíciu, ktorá je prirodzene drahšia.

Zároveň SME.sk ohlásilo nasadenie aukčného systému pre tieto reklamné pozície, takže táto úvodná ponuka je zrejme pokus zistiť záujem bloggerov o takúto formu inzercie ich obsahu.

Moje hodnotenie: toto mali mať od začiatku, no veľmi dobre viem, že pôvodná idea blog.sme.sk sa časom odchyľovala a menila podľa situácie. Rozhodne si myslím, že miesto hašterenia sa o VIP pozície či Karmy, je toto elegantne vyjadrený postoj vlastníka média, ktorého priestor si bloggeri PRENAJÍMAJÚ. Zároveň by im takto formovaný spôsob protežovania ich obsahu dal jasnejšie najavo aký je medzi nimi vzťah. V skutočnosti totiž majú bloggeri akoby trvalú „zľavu“ z ceny, ktorú by museli platiť za možnosť publikovať. To je obrovský rozdiel oproti vzťahu redaktora novín voči svojmu médiu (tam platia jemu). Od začiatku je však tento vzťah taký, že ak chcem publikovať, musím prijať isté náklady a ak aj je publikovanie „zadarmo“, tak v konečnom dôsledku som znevýhodnený (jednoducho nie som „väčší pán“).

Takže aj keby SME.sk netrhlo na reklamných pozíciach od bloggerov žiadne slávne peniaze, je to vyloženie kariet na stôl a asi účinnejšie ako kdejaký kódex bloggera.

Riešenie pre ostatných?

Neblogujte na médiu, ktoré vlastní váš faktický konkurent. Áno noviny sú pre bloggera konkurent. V tomto vzťahu nemôžete byť rovnocenní. Takže ak túžite po obsahovej nezávislosti, riešte to nasledovne:

– wordpress.com: blogovací systém, kde si môžete zadarmo založiť blog a plne si ho spravovať sami. Do obsahu brblú už iba príslušné zákony ale to vždy a všade,
– bloguje.sk: podobný systém
– wordpress nainštalovaný na vami zaplatenom hostingu: o stupienok vyššie, tu už máte priestor na dáta, ktorý je umiestnený na serveri za vaše peniaze. Sloboda je tu ešte vyššia ale platíte za to nutnosťou vedieť si to administrovať.

Môže sa Vám ešte páčiť...