Čo by mohla vymyslieť TV 1.1 (tá od Apple?)

Popri bohapustých výmysloch o tom, čo pripravuje Apple za „telku“ a čo to vlastne Steve Jobs rozlúskol, by som sa mohol venovať svojim vlastným bludom. A nezávisle. Skúsim byť čo najbližšie súčasným možnostiam.

Viete, že práve vyšiel patent na „epizodickú“ TV a je napísaný na Steva Jobsa?

Dnešné televízory fungujú desiatky rokov identicky. Kanál, ten vysiela a ja len sledujem. Nulová interaktivita. Pridaný teletext. Prechod na DVB-T. Ale nič významné sa nezmenilo. Interakcia teletextu skončila v zobrazení titulkov v obraze. Inak je to ako blackbox v telke. DVB-T zmenilo čosi na pozadí ale výsledok je zasa len nejaký obraz.

Aby som digitálu neukrivdil. Pridali TV Guide a niektoré telky sa v ňom vedia hrabať a dokonca si viem kdesi v hĺbke ich menu zafajknúť, aby sa v čase začiatku toho programu prepli na daný kanál.

Ďalšie telky pridali ďalší blackbox. Samsung to volá Smart TV. Niekde v menu zahrabaná položka, ktorá naštartuje čosi nové. Opäť samostatné, ničím neovplyvňuje základnú funkciu telky. Je to ako NMT všité dovnútra krabice s telkou.

Ja by som však chcel ísť ďalej.

Už so samotným DVB-T, ale aj tým, čo ponúka FiberTV, Magio sa dá ďalej pracovať. Vzduchom alebo káblom totiž okrem obrazu tečú aj ďalšie informácie. TV Guide a môžu kľudne aj ďalšie. Tie môže telka spracúvať. Momentálne len zmaže obraz, zobrazí TV guide alebo nanajvýš zobrazí info pruh s názvom relácie.

Predstavte si, že pozeráte nový diel seriálu. Počas záveru vám telka ponúkne „Ďalší diel bude v piatok o 18.20, upozorniť?“. Marketérov poteším, telka zobrazí „Ďalší diel bude v piatok ale za 2 eurá ho môžete vidieť už o 20.00, chcete ho kúpiť?“ Daná televízia má viac kanálov, jeden „zadarmo“ a ďalšie na priplatené veci.

Toto je veľmi jednoduchá záležitosť. Otázka vymyslieť si komunikačný štandard, platobný kanál, licencie na kanály.

Môže to pokračovať. Na konci filmu sa zobrazí „Chcete si vidieť podobné filmy?“ alebo „O tomto probléme si môžete pozrieť rozsiahlejšiu reláciu.“.

Diaľkové ovládanie. Mohlo by zostať súčasné jednosmerné. No ja už dávno viem, že telka by mohla byť na Ethernete (LAN) či mať Wi-Fi prepojenie (samotná môže byť routrom) a diaľkové ovládanie by bol malý tablet s WiFi alebo klasické diaľkové ale komunikujúce cez WiFi. Výhoda? Obojsmerná komunikácia.

Keby som mal k telke malý tablet, tak logicky nemusím niektoré informácie pozerať na obraze telky ale na tablete. Môžem sa prehrabávať v TV Guide (dokonca s obrázkami relácií). Prepínať, plánovať.

A nakoniec. Previazal by som to s nákupnými strediskami na filmy a seriály. Pri pozeraní by som ani moc neregistroval, či je to broadcasting alebo film z obchodu. Mohol by som si v nejakom plánovači „nasekať“, že o 20.00 sa pozerá na Markíze Mesto tieňov a po ňom sa má z nakúpených seriálov vybrať buď konkrétny alebo prvý nepozrený diel toho, konkrétneho seriálu. Odoberal by som podcasty, takže aj tie by tam integrálne patrili.

Nie, určite nie ako požičovňa na FiberTV. To je zle realizovaná služba.

U podcastov by som si dokonca vedel nastaviť, že toto je important videocast (napr. Veľké katastrofy na svete, aj s možnosťou určenia geografického priestoru záujmu). Nech by som pozeral čokoľvek, tak príde nový diel, hneď sa zobrazí (s avízom zvukového hlásenia, nech je to dokonalé).

Nákupný systém by bol samozrejme „ala“ Apple iTunes. Profil a v ňom zavedená platobná karta. Platby by šli cezeň a mohli by sa do neho zapojiť aj ďalší dodávatelia ale nemusel by som mať povinnosť im platiť nimi vymyslenou sadou platobných brán. Ten by sa použil na stiahnutie a on-demand pozeranie (resp. cez plánovač) ale hlavne aj na prepojenie k plateným reláciam broadcast kanálov televízií.

Televízie ako Markíza by teda okrem svojho „FREE“ kanálu mali kopec ďalších. V nich by „rotovali“, ako som písal, novšie diely seriálov (k tým, čo sa práve odvysielali na FREE), obšírnejšie reportáže (napr. tesne po TV Novinách). Tieto platené kanály by však v skutočnosti neboli platené paušálne ale cez TV Guide by si telka dohľadala veci, čo chcem a tie by som si zaplatil.

Po ich zaplatení by som mal ale možnosť pozrieť si to aj v opakovaní. Tieto kanály by totiž určite film či seriál dokola rotovali (v iné dni, v iný čas).

Ceny by samozrejme boli odstupňované: nákup z kanála lacnejší ako ten istý film na on-demand (ale nie o moc). Predplatenie seriálu a až po úplne predplatenie kanálov typu HBO.

Na diaľkovom tlačítko „Odložiť“, čo ukončí sledovanie seriálu ale „zapamätá“ si to, takže viem na otázku telky napr. určiť či to chcem len odložiť a presunúť pozeranie na niečo iné a keď to skončí, tak mi telka ten seriál pripomenie.

Nakoniec som si nechal samozrejme schopnosť to isté robiť napr. s videami z Youtube či podobných služieb až na úroveň púšťania videa z domácich úložísk ale opäť v tom „knižničnom“ systéme, kde mám prehľad, čo som videl, čo nie, možnosť naplánovania, zaradenia do akéhosi poradia (pozerám správy a nastavím si, že po ich skončení nech sa z môjho disku niečo pustí).

Dalo by sa ísť ohromne do hĺbky, no nebudem tu už spomínať veci, ktoré sa už nedajú tak ľahko urobiť.

Príklad niečoho do hĺbky: komunikácia A/V zariadení. Ten plánovač by vedel napr. prepnúť na rozhlas či na MP3 prehrávanie (vypne telku, nastaví receiver, prispôsobí subwoofer).

Len jedinú vec vám neprezradím, ako si predstavujem to rozhranie. :-) Ale to neprezradil ani Steve Jobs, iba si v kuse patentuje čosi, čo ešte nie je na trhu. :-)

Môže sa Vám ešte páčiť...