Hankil Yoon: tabletom Samsungu sa príliš nedarí

Nadpis mám zrejme vytrhnutý z kontextu a rád by som o najbližšej stratégii Samsungu vedel čokoľvek bližšie. Mám na to svoje dôvody, ktoré skúsim vymenovať.

Samsung v podstate ako prvý šiel do rizika a pokúsil sa vyrobiť tablety v novom segmente, ktorý horedole definoval iPad. Nesnažil sa zároveň o taktiku „ipad killer“. Kým v hardwari exceluje bez najmenších problémov, u software je rukojemníkom spoločností, ktoré by mu dokázali ponúknuť operačný systém.

Vybral si najlepšiu možnú voľbu a to Android. V začiatkoch samozrejme smartphonovú verziu, keďže tabletový Android je zatiaľ v ukrutnom vývoji.

Moja recenzia prvého Galaxy Tab

To znamenalo, že Samsung mohol síce vydať nejaké tie modely ale tie po pár mesiacoch jedným ráznym skokom stratili použiteľnosť pretože Google nenaprogramoval Android na hladký prechod zariadení cez novšie verzie OS a zrejme aj Samsung tento problém podcenil. Takže aj keď sa tvári, že produktová stratégia je chrliť nové a nové modely, tak rýchlymi obrátkami zneisťuje záujemcov o pomerne drahé zariadenia.

Podľa cnet Samsung priznáva, že v tabletoch im to nejde.

Upřímně řečeno, na trhu tabletů se nám moc nedaří,” říká Hankil Yoon, šéf produktové strategie u Samsungu. drkot.cz

Nečudujem sa im. Samsung je v tabletových (Android) zariadeniach (mimo iOS) v podstate najsilnejšia a najdôveryhodnejšia značka. Napriek tomu sa Google naďalej tvári, že s tým nič moc nemá. Android chcú slobodne vyvíjať, necítia prakticky žiadnu zodpovednosť, čo kedy ako vyvinú a či to bude alebo nebude schopné ísť na súčasných zariadeniach.

Pritom ak chce výrobca tabletu (či mobilu) nasadiť Android, musí nakoniec investovať do medzivrstvy medzi hardwarom a samotným OS. To mu už Google nenaprogramuje.

Netuším akú váhu majú slová produktového stratéga Samsungu na celý tabletový trh. Bodaj by to bolo vážne upozornenie tak fanúšikom tabletov ale hlavne tvorcovi OS pre nich.

Moja recenzia druhej generácie Galaxy Tab

Osobne si myslím, že „nezávislá“ produkcia, kde ktosi vyvíja „voľný“ systém, ktorý hocikto „voľne“ použije do svojho hardwaru, je nakoniec problematická a pre naozaj bezpečné presadenie sa na trhu nakoniec nevýhodná.

Poznám názory mnohých, že „drahé tablety“ sú len svojvôľa korporácií a v skutočnosti sa tie len „rozhodli“ predávať tablety za vysoké ceny. Žijú v predstave, že vždy všetci majú nehorázne marže (najlepšie niekoľkonásobok predajnej ceny). To je internetový folklór podporovaný rozprávkami o maržiach Applu, ktoré sú živené odhadmi cien „surových“ komponentov jeho výrobkov. Sú mimo.

Je hlúpe myslieť si, že ok, Samsung nie ale Asus je niečo iné. Myslím si, že akýkoľvek tabletový výrobca ide rovnakou cestou a má obdobné podmienky. Možno sa bude snažiť vnímať chyby, no kým sa nezmení stratégia Google, nebudú mať výrazný vplyv.

Samozrejme, že to všetko začalo v akomsi očakávaní iPad zabijakov a výrobcovia sa snažili aj vyhovieť tomuto tlaku – ku cti Samsungu treba priznať, že rýchlo pochopil, že to nejde. Preto vlastne prijal koncept veľmi podobný iPadu (až na úroveň sporov s Apple) a nesnažili sa obsypať tablet konektormi, šachtami (tabuľkovými parametrami). Rozumeli aj konzumnému charakteru tabletu, ktorý sa vymyká segmentom počítačov.

Nepriateľom Android tabletov nie je iPad. Je to Google, ktorý Android poskytuje firmám v tvare, ktorý by som nazval betaverziou, ktorú bez výstrahy nahrádza generačne odlišnými následníkmi.

Pri diskusiách o tabletoch je tu trochu podivná situácia, keď „android fanboji“ popierajú fungovanie sveta tabletov ako to vidia iPad ovce. Pritom práve iPadisti by im mohli poskytovať cenné informácie – majú tablety dlhšie ako ktokoľvek iný. Apple si jednoducho tento segment vymyslel, podarilo sa mu to presadiť a tak buď v tomto segmente chcem podnikať a potom máme nejaké pravidlá alebo nechcem a skúsim venovať úsilie iným segmentom spotrebnej elektroniky. To musí pochopiť koniec koncov najmä Google.

PS: Galaxy Note nie preboha. (ako náhrada za tablety)

Môže sa Vám ešte páčiť...