Microsoft vlastne prekvapuje Metrom

Nikdy som nebol zaslepený fanúšik Microsoftu :-) ale isté veci sa mu vlastne podarili. V podstate spopularizovali smartphony a to tým, že rýchlo prefidlikali PocketPC na Windows Mobile. Nevadí, že to bola nakoniec katastrofa, smartphone boli na svete.

PocketPC bolo pre mňa zjavením. V tom čase som v tom videl veľkú budúcnosť malých mobilných prístrojov. Prestávali ma baviť VEĽKÉ počítače a už som ani nebol fascinovaný laptopmi.

Nakoniec ma Windows Mobile znechutili a povedal som si, že také nepodarky už nikdy viac. Hlúpo prerobený stylusový OS na ovládanie bez dotyku. Potom zasa prerábaný na stylusy, hneď na to na prstami (lebo už existoval iPhone) a už ma to nebavilo, lebo z toho bolo mleté mäso do ktorého len prisypávali sóju.

Všetko to nakoniec vyzeralo zle, bez konceptu rozhrania, nefungovalo to napriek papierovým skvelým číslam.

Potom ich vystriedal Google s Androidom a aj keď aj ten kašle na celistvosť UI, tak aspoň nezopakoval VŠETKY chyby WM. Niežeby sa nesnažil.

Lenže je tu Metro od Microsoftu a črtá sa mi akoby Microsoft prešiel klinickou smrťou a narodil sa tam niekto úplne nový. Aj keď zrejme z týchto nových Metro aktivít ešte vykukne „starý“ blbec, tak sú to náznaky, že už dali plyn na podlahu v správnom smere.

Pekne to vidieť z tejto štúdie porovnávajúcej rozhranie iPadu a ešte neexistujúcich tabletov s OS v štýle Metro.

Len jeden malý prúser: všimnite si, že ten ich bájny tablet je širokoúhly a… pre pravákov. Viete prečo je iPad 4:3? Lebo nemusia tak hlúpo riešiť ľavákov a pravákov.

Podľa mňa ale robia jedinú hlúposť. Namlsávajú ľudí obrázkami bez výsledkov. Majú si to nechať vo svojich laboratóriach a makať na tom, aby to jedného dňa ukázali a povedali 399 eur v predajni za rohom.

Prečo? Ja som teraz nad tými obrázkami povedal WAU a moje prachy sa zatriasli. Lenže zajtra už nebudem tušiť, že som toto napísal. V ruke budem držať iPad a to len preto, že moje WAU nad ním vybehlo spoločne s mojimi prachmi za tento tablet.

Môže sa Vám ešte páčiť...