Omaľovánky pre deti: Momalo pre iPad

Peter Druska je v mojom hľadáčiku jeden z autorov aplikácií pre iOS. Jeho záber je v jednoduchých veciach s dôrazom na detských používateľov. Okrem aplikácií sa v ostatnom čase zaoberá aj knižkami pre túto platformu.

Ponúkol mi pohľad na bezplatnú aplikáciu Momalo, ktorú už niekoľko dní nájdete v App Store. Najprv popis:

Momalo je určená pre deti, ich rodičov, ako aj pre tých, ktorí si radi kreslia prstom na iPade. Sú to iné omaľovánky, ako bežne doteraz dostupné v App Store. Kým všetky ostatné fungujú na princípe farebnej predlohy, MOMALO funguje na princípe vzorovanej predlohy. Táto skutočnosť umožňuje farby navzájom miešať, keďže vzorky sa medzi sebou môžu elegantne prekrývať (toto sa s farebnou predlohou nedá urobiť). Nielen, že sa dieťa učí miešať farby, ešte sa učí aj pozornosti, sústredeniu, matematickým schopnostiam (párovanie farba-vzorka).

Aby som zbytočne nepopisoval samotnú aplikáciu, je lepšie pozrieť si video a posúdiť, či práve Vaše deti budú chcieť maľovať práve v Momalo:

Hneď na začiatok musím povedať, že napriek nulovej cene má aplikácia svoj obchodný model založený na nákupoch doplnkov. Po stiahnutí má v sebe niekoľko desiatok predlôh zvierat, kvetín, písmená abecedy, geometrické útvary a čísla. Časť z nich je prístupná pre omaľovanie a zvyšok má pri sebe ikonku hrušky.

Ďalšie obrázky sa kupujú v mene „hruška“, ktorej množstvo si môžete zvýšiť nákupom balíka hrušiek po stlačení Get More. Na začiatok máte tri hrušky a ďalšie tri získate ohodnotením aplikácie. Všetky „zamknuté“ obrázky vidíte priamo v aplikácií prekryte hruškou. Takže stačí mať dosť hrušiek a môžete si odomykať len tie obrázky, ktoré chcete.

Najvyššia cena obrázku je niečo málo nad 13 centov ale pri kúpe megabalíka 420 hrušiek klesne na niečo viac ako 2 centy.

Po výbere obrázka nabehne svojské „maľované“ rozhranie, v ktorom som si radšej odskúšal každú ikonku. Peter tvrdí, že vyplnenie častí plochy obrázkov vzorkom pomáha pri vyplňovaní farbami. Nakoniec však môžete mať aj nevzorkovanú „klasiku“ jednoduchým prepnutím.

Od bežný prstom maľovaných aplikácií sa nakoniec Momalo až tak nevzďaľuje, vpravo dole sú tri hrúbky štetcov a guma. Výhodou naozaj je, že maľované farby sú „vodové“ a prekrývajú sa. Priamo pri kreslení môžem farby miešať a to dokonca aj prekresľovaním toho istého miesta viackrát za sebou.

Trošku mi vadilo, keď som netrafil ikonky, tak sa mi tesne vedľa nich urobila „machuľa“. Chýbalo mi aj gesto, kde by sa palety a ikonky odsunuli preč (napríklad pinch out a pinch in). Aktívna plocha na aktivovanie štetcov či ikoniek je až nepríjemne presná, určite by som ju trošku zväčšil na odstránenie nechcených machúľ.

Netuším, či by šlo skúšiť inovátorské spôsoby maľovania. Napríklad ak zaregistrujem väčšiu dotyk ako plocha bruška prsta. Vtedy by som napríklad chcel, aby sa aplikácia prepla na gumovanie a dlaňou by som mohol časť plochy vygumovať. Guma je skôr zmizík, nemaže farby postupne ale všade, kam sa dotknem úplne mizne. Nemôžem ju teda použiť ako súčasť „tvorby“.

Vec, ktorá sa nedá pri maľovaní prstom vôbec zmeniť je fakt, že niektoré detaily obrázkov je skoro nemožné prstom precízne vyplniť. Aplikácia zjavne „nevie“ aký obrázok je ako predloha a pri maľovaní necháva absolútnu voľnosť pri vymaľovaní. Samozrejme, mohla by ísť najľahšou cestou automatického vyplnenia uzavretej plochy dotykom, čo by bolo menej zábavné a menej náročné. Určite by som však aj isté úrovne náročnosti v takejto aplikácií privítal aj s ohľadom na posúdenie schopností detí.

Palety sa pri nakláňaní iPadu až príliš ochotne preblikávajú, takže stačí (najmä v polohe na stole) jemne nakloniť iPad a už sú prehodené hore nohami. Dokonca platí, že stačí mať iPad naklonený asi v 30 stupňovom náklone a hýbať ním (spodná hrana na stole) a palety „skáču“. Toto považujem za maličkosť ale horšie je, že zamykacie tlačítko ikonky ukotví vo vertikálnom pohľade. Peter musí teda zapracovať na rozpoznávaní polohy iPadu a zmierniť túto citlivosť.

Rodičovská funkcia uloženia detského dielka tu samozrejme je a tak si môžete z iPadu „vyniesť“ obrázok ako bežnú fotografiu. V tomto prípade mi opäť chýba možnosť odstránenia predlohy z obrázka, čierne čiary bohužiaľ neviem maľovaním úplne prekryť a tak okrem toho, čo namaľovali deti vidieť v ich obrázkoch aj predlohu.

Výhodou nakoniec je prázdna plocha pre bezbrehé voľné maľovanie, ktorá z Momalo urobí výkres a prakticky nekonečne dostupný nástroj až do úplného vyčerpania záujmu detí o kreslenie.

Môže sa Vám ešte páčiť...