Kúpiť Boxee pre iPad kvôli AirPlay?

AirPlay je technológia umožňujúca prehrávať multimédia na zariadení ako iPhone či iPad a obraz/zvuk prenášať do iného na to pripraveného zariadenia. Typická situácia: držíte v ruke iPad a po zapnutí AirPlay do iného zariadenia sledujete obraz napríklad na obrazovke televízora či zvuk vo vašej zostave (receiver + repro).


Technické riešenie je relatívne jednoduché: všetky zúčastnené zariadenia sú pripojené v lokálnej (domácej) LAN, ktorej srdcom je samozrejme nejaký router. Kvôli prenosným prístrojom samozrejme vybavený WiFi. iPad/iPhone je teda pomocou WiFi pripojený do siete. Cieľové zariadenie samozrejme tiež avšak pripojenie môže byť káblom.
iPad/iPhone majú v sebe akoby „vysielač“, pri prehrávaní videa/hudby (alebo čohokoľvek) prepnete prenos na zariadenie, ktoré vidíte v zozname. Tieto koncové zariadenia sú pripojené v LAN a „oznamujú“ v rámci nej, že „ovládam AirPlay“. Typicky teda (ešte) neexistujú televízory, ktoré by AirPlay zvládli priamo. Momentálne sa to rieši dodatočnými škatuľkami. Oficiálne je to hlavne Apple TV ale vznikajú už aj zariadenia tretích strán. Také ohlásil napr. SONOS a BOXEE.
Praktický výsledok je teda v tom, že už nemáte „zdroj“ obrazu/zvuku kdesi „napevno“ v multimediálnej zostave. Prehrávač držíte v ruke a plní zároveň aj funkciu akéhosi diaľkového ovládania.
Prvý sa obmedzil len na prenos zvuku. Boxee ide ďalej a zahrnul aj prenos obrazu. TUAW sa naň pozrel bližšie.
V prvom rade pripomínajú, že AirPlay podpora v Boxee vznikla ako výsledok spätného inžinierstva. Po nahraní podpory AirPlay do Boxee a jej aktivovaní je možné ju vyskúšať.
TUAW konštatuje, že Photos, Videos a YouTube sú plne funkčné avšak video občas seká. Skúšali to na iPade (prvom) a na iPhone 4. Je teda predpoklad, že lagovať bude aj iPad 2. Pripomínajú, že podobný efekt má aj Apple TV.
Trochu schizofrenické je, že ovládanie médií je možné aj pomocou diaľkového ovládania Boxee.
Môj dojem z toho celého je, že sa NEOPLATÍ pachtiť za Boxee len kvôli podpore AirPlay. Súčasní majitelia to môžu použiť ako kuriozitu.

Môže sa Vám ešte páčiť...