Čítačka Nook bude mať e-ink s podsvietením

Konečne. Po mesiacoch hlúpostí, kedy si niektorí majitelia e-ink čítačiek dolepovali svetielka na svoje čítačky, urobili logický krok. Čítačka s e-inkom a s možnosťou podsvietiť si obraz.

Vždy, keď som to na Spravodaji spomenul, tak mi do komentárov priletel zmätený človek, ktorý to odsúdil. A ja doteraz neviem prečo. Ak je to podsvietenie s možnosťou zapnúť a vypnúť, tak o čo mu šlo? A ak naozaj sú prípady, že si Kindláci dokupujú rôzne pripínacie lampičky na Kindla, tak prečo to nemať rovno v tom a hlavne solídnejšie spracované?

Ide o ten istý problém, keď napíšem, že chcem aj v prenosných klávesniciach podsvietenie kláves. Tak niekto múdry príde a rieši prečo to nemá byť. Pritom nenájdete bezdrátovku, ktorá by nemala aspoň jednu diódku. Takže asi to nebude problém s batériou. Ak by aj bol, tak nevidím priveľký problém mať napríklad Apple BT klávesnicu s nabíjacou dockinou.

Ak s tým prišiel teraz Barnes & Noble a ohlásil to ako hotovú vec, tak je len dobre. Pre mna je to len signál, že začína byť e-ink zaujímavý pre moje potreby. Rozumej: nečítam nikde inde ako doma a nikde inde ako v posteli pred spaním. Zároveň je snáď pochopiteľné, že kvôli klasickej knihe či e-inku by som musel vysvietiť celú miestnosť. Doteraz a teraz to riešim podsvieteným LCD s rokmi overeným setom konfiguračný podmienok a s tým súvisejúcimi nárokmi na softwarové čítačky. Stručne: patkové písmo bledosivé na čiernom, jas na minimum, možnosť konfigurovania veľkosti písma, farby písma a pozadia. Tým minimalizujem silné presvietenie, ktoré má napríklad biela plocha.

No a teraz základná a zásadná nevýhoda e-ink, ktorá mi bráni používať ho, je snáď už preč. Podsvietenie určené pre odlišné ako normálne svetelné podmienky a zároveň možnosť čítať dokonca v exteriéri, na priamom vonkajšom svetle či dokonca v situáciach, keď LCD zlyháva pretože lesklý display či prebitie jeho podsvietenia vonkajším svetlom. Všetko notoricky známe problémy LCD, takže si odpustíme flejmovanie medzi e-ink a LCD, ok?

Zdroj: PDFdevices via pocitace.sme.sk

Môže sa Vám ešte páčiť...