Legendy: Motorola Startac

Mobilný telefón Motorola Startac bol vo svojom čase prelomový až revolučný telefón. Rovno z viacerých rovín: véčková konštrukcia, hmotnosť a kompaktnosť. Okamžite sa stal exkluzívnym zariadením, ktoré bolo aj neuveriteľne drahé.

Motorola Startac

Motorola Startac

Motorola začala predávať Startac 3. januára 1996 a bol to prvý skladací mobil, ktorý mal aktívne súčiastky v oboch častiach. Možno je to k neuvereniu, že bol následníkom modelu MicroTac, ktorý aj mal odklápací kryt klávesnice, no v jeho prípade to bol len kúsok plastu.

Motorola Microtac

Motorola Microtac - GSM telefón

Startac preniesol sluchátko a batériu do odklápacej časti a v kĺbe ich prepojil pásovým vodičom. Dnes veľkou kuriozitou a asi aj na vtedajšie časy bolo použitie plného formátu SIM karty, ktorá mala veľkosť bežnej platobnej karty!

Nicolas Cage vo filme 8mm propagoval Motorola Startac

Nicolas Cage vo filme 8mm propagoval Motorola Startac

Popularita Startacu sa zvyšovala používaním telefónu v hollywoodskych filmoch a rozhodne to malo obrovský vplyv pretože ojedinelosť telefónu skoro kričala do sveta aký výnimočný tento telefón to je.

Obrazovka jedného z modelov Startacu bola dokonca len so svietiacimi číslicami „paličkový“ display (model 70 a 75), ktorý sme poznali z kalkulačiek z prelomu 70tych a 80tych rokov. Do Európy a aj k nám sa však dostali už len modely (model 80 a 85) s klasickým kvapalným čiernobielym displayom (kalkulačkovým). Nejasne sa mi niečo marí o modeli 95 ale ktohovie, keď Wikipedia ho ani nemenuje (hovorí o modeli 130).

Pre mňa osobne bol Startac úvodom do dlhoročného rešpektu k firme Motorola a preferencií skladacích mobilov. Vtedy sa ostatní výrobcovia ani veľmi nesnažili o túto konštrukciu a až niekoľko dlhých rokov trvalo kým sa pomerne neznámemu výrobcovi mobilov (Samsung) podaril prvý a neuveriteľne škaredý skladací mobil.

Startac mal v zvonku odklápacieho krytu maličkú tenkú baterku, čo bolo aj na tú dobu neobvyklé – väčšina mobilov malo veľké bloky batérií. To prinášalo pomerne slabú výdrž StarTacu ale bolo to možné vyriešiť „napuchnutou“ verziou batérie alebo dokonca „prívesným vozíkom“, čo bol taký „batoh“ pripínaný na zadnú stenu mobilu.

Dnes je už skladacia koncepcia mimo záujem aj keď sa zrejme vyrába, no určite je to už len vo forme dumbphonov pretože dotykáče nepasujú do tejto formy.

Pamätám si, že ma StarTac očaril práve svojou veľkosťou a hmotnosťou. Dovtedajšie mobily boli veľké a neforemné (ani dnešné iPhony sa nechytajú) a odrazu ste mali v rukách „štipec“, ktorý sa udržal na golieri košele. Odklápanie StarTacu pred hovorom znelo viac ako James Bond. Vlastník tohto mobilu rozhodne vzbudzoval pozornosť. Mal aj prečo, v U.S.A. naň nasadili úvodnú cenu na tisíc dolárov a Orange ho u nás predával za cenu viac ako 50 tisíc vtedajších korún, čo bolo nebesky vzdialené od ostatných mobilov.

O pár rokov neskôr sa už „véčka“ stali bežnejšie a Motorola sa snažila svoj koncept udržovať pri živote. Mal som preto ešte dva ďalšie skladacie mobily od tohto výrobcu, kým mi došlo, že éra klasických výrobcov mobilov nadobro končí. Iná produkcia Motoroly podľa mňa nestála za nič a príchod mutantov PocketPC s GSM ju vlastne zlikvidoval pretože už začali byť zaujímavé mobily kombinované s ďalším sortimentom služieb, ktoré už nesúviseli s GSM.

Motorola samozrejme ešte skúsila posledný nádych mobilmi ako MPX220 ale to už bolo neskoro.

Môže sa Vám ešte páčiť...