Multimediálny domáci „setup“

Ešte som si nestihol pozrieť nový Digit ale majú pomerne častú geekovskú dilemu. Ako na multimediálnu zostavu pod televízor.

Digit #88 – Home media center from Petr Mára on Vimeo.

Súčasný stav a popis problémov

Zariadenia: LCD TV, 5.1 receiver (bez subwoofera), Popcorn Hour A-110 s HDD, NAS Synology, Logitech Wireless Speaker Adapter, Apple TV 3, FiberTV, D-Link router, mac mini, Logitech Harmony One.

Mac Mini je len podpora pre manažment obsahu v Popcorn Hour a na Synology. Na multimediálnom obsahu sa zúčastňuje len prostredníctvom iTunes a to buď cez Logitech Wireless Speaker Adapter alebo cez Home Sharing do iOS zariadení.

FiberTV je terminál k sade televíznych kanálov a nič viac od toho nepožadujem. Nepoužívam ani pauzu, ani archív, ani požičovňu, ani nemám desiatky kanálov. Na setoboxe mi vadí nemotorné rozhranie ale omnoho viac fakt, že je nesmierne pomalé. Stačí sa pozrieť na rozhranie Apple TV a pochopíte, ako to myslím.

Apple TV 3 nijako zvlášť nepotrebujem a používam skôr príležitostne. Sledovanie podcastov, kde mi vadi, že sa nesynchronizuje s mojou iTunes knižnicou – ide hlavne o informácie o pozretí/nepozretí. Ďalej fakt, že „nevidím“ do hudobnej iTunes knižnice na počítači (jedine cez Match). Ďalej ho používam na AirPlay a AirPlay mirroring. Občas Youtube video ale skôr cez AirPlay mirroring lebo je to pohodlnejšie ako vycvakávať písmenka ovládačom. Chýba mi teda schopnosť iOS zariadenia byť plnohodnotnou súčasťou Apple TV.

Logitech Wireless Speaker Adapter je úžasná vec. Nie je drahý a preto ho mám. Akékoľvek bluetooth zariadenie, ktoré vie posielať zvuk naň napárujem a adaptér posiela hudbu už káblom do receivera. Vadí mi však nízky výkon, na receiveri musím zosilniť zvuk. Nesmiem ho potom po prepnutí na iné zariadenie stiahnuť.

Synology mám skôr na dokumenty a občasný archív multimediálnych vecí, ktoré si naozaj chcem uchovať. Nemá vysokú kapacitu avšak už s ním nebudem nič robiť. Pri súčasnej rýchlosti LAN sa mi neoplatí nič rozširovať lebo by som zrejme narazil na problémy s prehrávaním 1080p videa.

Popcorn Hour A-110, roky starý prehrávač a napodiv nikto nevymyslel nič lepšie. Má kopec problémov. Pomalé rozhranie, zrejme malá operačná pamäť, základná podpora titulkov a podobne. Napriek tomu najlepšia schopnosť prehrať aj aktuálne kodeky. Slabý procesor sa podieľa aj na nízkom výkone pri prenosoch dát. Povedzme, že prehrávam film, zároveň kopírujem na interný disk a k tomu už stačí skúsiť niečo viac na disku robiť a už to ide pomaly, zároveň pohyb v rozhraní je pomalý. Nemá to žiadnu podporu napríklad na sťahovanie informácií čojaviem z thetvdb, takže celé rozhranie je len filelist zložiek, čo je smiešne málo.

Receiver nebudem hodnotiť ani riešiť aj keď som zrejme mohol ale nie je to oblasť, kde sa orientujem. Problémom je, že mi cez HDMI neprenesie do telky obraz, neviem ako sa to volá. A keby aj, musel by byť zapnutý neustále. Chýba mi možnosť nastavenia hlasitosti zvlášť pre každý vstup.

LDC TV som momentálne plne spokojný. Je to skutočne len terminál, dokonca celé jeho menu skoro vôbec nepoužívam. Chýba mi len možnosť ľahšieho prístupu k šetriacim funkciám lebo tie prepínam najčastejšie. Resp. keby boli priraditeľné jednotlivým vstupom.

Želaný stav

Nemám Gigabitovú LAN, to je dosť veľký problém ak by som mal potrebu presunu veľkého množstva dát. Vyžaduje si to výmenu routeru, NAS, náhradu Popcorn Hour.

Na router sú požiadavky len gigabit, minimálne 4 porty a bezproblémová práca s iOS a OS X zariadeniami, možno nejaké tie plánované vypínania a zapínania rôznych služieb. Vyšší počet MAC adries zariadení, terajší D-Link mi skončil snáď na 20tich MAC zariadení.

Nový jednodiskový NAS s 2 terabajtami by mohol stáť 250 eúr. Dvojdiskový 400 a kapacita by bola 4 terabajty. Samozrejme jedine Synology. Áno odmietam všetky ostatné. Čo by nový NAS mohol vedieť? Download stanica by mala byť určite ďaleko lepšia ako tá primitívna z 5 rokov starých modelov. Zapínanie a vypínanie podľa plánu (podľa možnosti nie len denný plán ale možnosť rozvrhnúť si zapínanie a vypínanie ako ročný plán). Cieľom je zníženie spotreby na pár Wattov.

Náhrada Popcorn Hour je najťažšia. Je to svätý grál multimédií a podľa mňa ho ešte budeme dlho hľadať.

Čakal by som stroj s maximálnou mierou hardwarovej podpory multimediálnych kodekov. Žiadne alebo čo najmenej softwarového spracúvanie audiovizuálnych prúdov z multimediálnych súborov.

Do nového desaťročia už mali existovať zariadenia, ktoré nielen zobrazia filename v zložkách ale na obrazovke televízora resp. na „SecondScreen“ pustia doslova raj v podobe obrázkov, pozadí, informačných textov.

Musí vedieť, čo som už videl, čo nie. Mal by mi vedieť aj oznamovať, že sleduješ seriál, vyšiel nový diel. Je toho naozaj veľa.

Mal by vedieť to, čo vie Apple TV. Airplay mirroring. A ešte viac. Na tablete mi zahrať spomínaný „SecondScreen“, čiže tabletovú verziu rozhrania.

Vysnívaný stav

Niečo málo sníva Rasťo Turek

Pre mňa dobrý multimediálny prehrávač: nemusí mať tie rôzne online streamovacie služby pokiaľ ma nútia diaľkovým vyťukávať do Search výrazy. To sa nedá používať. Vymyslite to inak. Tip: pri pozeraní webu, mailov si miesto okamžitého pozretia kliknem a link sa nejako dostane až do krabičky. Potom si to v kľude pozriem na telke. Potom mi už môžete ponúkať podobné videá atď.

Naopak, chýba mi rozhranie podobné Apple TV. Rovnako rýchle, svižné. Obrázky, popisky atď. Rovnako chcem naozaj špičkovú podporu titulkov. Nielen zobrazovanie ale kto vie, ten vie ako ťažko sa dohľadávajú titulky. Nemal by mi brániť k videám priraďovať a zobrazovať titulky a to napriek tomu, že ich autor videa nedoplnil sám.

Chcem mať možnosť rozhrania na tablete – spomínaný SecondScreen. Kto vie ako to myslím? Áno nielen simulátor diaľkáča, o to sa ani nesnažte, to je hlúposť. Ja chcem tabletové rozhranie, kde nevidím len tlačítka ale skutočné obrázkové rozhranie s ovládaním gestami.

Všetky stroje v zostave by už mali vedieť rozumne komunikovať. Keď spustím video na Apple TV, tak sa zostava prepne na zobrazenie Apple TV. Podobne NMT atď. atď. Teraz mi síce na Apple TV niečo frčí cez Airplay mirroring ale musím to ešte dodatočne na ňu prepnúť. A to je otrava. A keď to video skončím, tak sa to vráti na pôvodné nastavenie (ak som pozeral film na NMT, bol pauznutý a po skončení sa znovu spustí).

Chcem mať možnosť plánovania. Napr. v TV GUIDE si zaškrtnem nejaký film, tak ma to na OSD bare predtým upozorní a ak som zvolil vynútenie prepnutie zostavy na FiberTV, tak sa to skutočne aj prepne.

Chcem, aby krabička dokázala aj nasledovnú vec: po spustení PLAY videa si prepne TV, receiver a ďalšie potrebné zariadenia SAMA do potrebných režimov. Neviem ako na to ale zatiaľ jediné možné riešenie je, aby mala IR vysielač a tým pádom robila niečo podobné aktivitám v Logitech Harmony One.

Play next, je jednoduchšie ako patlanie sa s playlistom. Pri sledovaní videa by som chcel na tablete zaradiť ako ďalšie video niečo, čo som v rozhraní našiel.

Chcem úvodnú obrazovku, ktorá nie je len sledom 4 ikoniek (hudba, video, text a bohviečo ešte). Chcem na nej vidieť, čo mi krabička odporúča, čo mi pribudlo na mojich lokálnych úložiskách. Čo som začal pozerať a nedopozeral.

Rozhranie pri prehrávaní by nemalo byť ako šifra. Rýchle jasné. Nastavenie titulkov na PCH počas prehrávania je utrpenie. Neustále hrať hru na postreh, či je to práve v tom správnom „móde“ aby som mohol stlačíť šípky a ak netrafím tak, sa čosi rozhodí. Nie, takto to nemá byť.

O niečo málo sa snaží synopsi.tv ale to už asi viete…

Môže sa Vám ešte páčiť...