Kto dodáva do Živé.sk? Uspeje Surface?

Ani ranená srnka nevie, prečo by mala dopredu vedieť, či niekto vie, ako si bude viesť Surface od Microsoftu. Len by ma zaujímalo, kto dodáva redaktorom Živé.sk, že vidia tak jasne a plnofarebne.

Prvé a dôležité, žiadna srnka nepovie o ničom nič ak to nedržala v rukách. Takže či Spravodaj, či Živé.sk by sa nemali uchyľovať ku kategorickým predpovediam. Keby na to prišlo, tak Spravodaj zhorí v pekle, lebo by vyhlásil pred 2 rokmi, že Android preboha nemôže nikto chcieť, lebo je to vizuálny zbastel, ktorý pôsobí zmätočne. A vidíte, je tu dosť ľudí, ktorí potrebujú mať pocit, že ovládajú vec, ktorú si musia dorobiť, dostať do funkčného stavu a hlavne, že to je mimo prúd spotrebnej elektoniky, ktorá iným hlúpejším ľuďom funguje hneď, jednoducho a bez možností sa zamotať v manipulácií so zariadením len pre samu manipuláciu s ním.

Spravodaj by sa strašne sekol, pretože predvída vývoj v zjednodušovaní až trivializácií doteraz komplikovaných, exkluzívnych veci až do samozrejmej implicitnej polohy. Nie je to tak. Android je, existuje, rozvíja sa a kamsi smeruje.

Rovnako nemôžem nič tvrdiť o Microsoft Surface. Len ako u každej novinke kdesi vo vnútri mi môj kompas hovorí, či ma to zaujíma alebo nie. Vtedy buď čakám čo bude alebo sa tomu snažím vyhnúť (napr. ma nezaujímajú čínske pseudotablety z DealExtreme).

Je jedno, či Surface prišiel neskoro. Aj iPad prišiel neskoro. Ide o to nájsť zdanlivo neexistujúcu dieru na trhu, vyvolať potrebu, trafiť sa miestom, časom, vyhotovením. Toto mnohí tupci volajú „len marketing“. No nemožno oddeľovať ani jeden prístroj od jeho marketingu. Sebelepšia vec, ktorú urobíte a necháte ju doma je nanič, je zlá. Nemôžete čakať, áno jej kvalita sa znižuje do úrovne nepodarok. Čas uvedenia teda nehrá rolu. Surface je prešibaný, to vidím už teraz. Nebudem vykladať ako vedma, kde vidím prvky jeho vlastností a kto bude možno jeho cieľovka.

Microsoft má rovnakú šancu ako Apple, Samsung a ďalší: môžu mi Surface požičať a poviem o ňom viac.

Predstavenie nevyšlo? No áno, vysekané video zo zamrznutia tabletu už koluje ako virál. To však nič nenaznačuje. Mac tiež zmrzol na jednej Keynote a Apple sa poučil, netrpí sebavedomím a takéto prípady zrejme nacvičujú predtým. Všetko, čo sa môže pokaziť sa môže pokaziť.

Prezentátor nemal tak evidentne ťukať do zamrznutého stroja, mal mať v scenári, že v takom prípade nonšalantne prenesie niečo ako „tak a teraz vám to ukážem“, prejde k pultu, kde je náhradný kus, chytí do rúk.

Robil chybu, že ukazoval priamo obrazovku prístroja. Všimnite si, Keynote je VŽDY premietaná na stenu. To je ten bod, ktorý odpútava pozornosť od chýb.

Napriek tomu to nevadí. To, že chyby sú viditeľnejšie ešte neznamená, že tam, kde ste ich nepostrehli nie sú.

Koľkokrát sa mi stalo, že inak vychválený stroj som konečne dostal do rúk a bohužiaľ za moje vlastné peniaze aby som zistil, že je to otrasný črep.

Microsoft musí podráždiť partnerov. Preboha už nech konečne kašle na hardwarové partnerstva, kedy MS robí SW a potom ho dá dovrzať HW výrobcovi. Nech vyrába HW pod svojou značkou a nech je to hneď. Nebojte aj hipisácka predstava Androidfandov o chvíľu padne, ich nové logo Androidu je Samsung.

Vôbec sa nebojím ekosystémov, len páni zo Živé.sk. Poviem prečo ale iba jeden dôvod. MS je doma v korporáciách. S kľudom presvedčí svojich partnerov, čo majú namotané firemných zákazníkov, že miesto kompíkov zamestnancom dajú Surface resp. miesto laptopov. Stačí pár motivovaných hláv.

Surface nemá telefón, tak to musí tu niekto solídne brať, fakt, kto je dodávateľ? :-)

Pre Windows sa zle vyvíja? Ale kde. JE tu armáda dotnet a iných vývojárov. Verte, že oni sú celí žhaví, aby robili firemné aplikácie resp. najprv začnú s testovaním či ich webové aplikácie vo firme v tom bežia. Nebojím sa toho, dokonca to bude málo konkurenčné čomukoľvek od Apple alebo Androidu.

Windows 8 nebudú tromfom: tak toto si nedovolím povedať. Ani opak nepoviem. Viem len to, že mňa osobne zaujali Win XP a odvtedy a dovtedy nič.

MS nie je sexi. No pozrite si ich myšky, xbox, klávesnice. Tie sú sakra sexi.

MS nevie retail. Konečne. Toto si myslím dosť dlho, no Surface môžu predávať v horčicových kartónoch priamo do firiem.

Prosím aby sa autor nehneval, nemám zámer ho ponížiť. Článok je vynikajúci, zamyslel som sa a hodil som do placu zasa svoj názor :-)

Môže sa Vám ešte páčiť...