Nuance pridali slovenčinu do Dragon Dictation

Včera sa konalo predstavenie slovenskej podpory do technológie rozpoznávania reči prezentovanej prostredníctvom aplikácií Dragon Dictation a Dragon Search. Aplikácie som dostal s miernym predstihom ale vzhľadom na pracovné zaťaženie ma predbehli všetky média v článkoch slovenčine v Nuance. Obmedzím sa teda skôr na fantazírovanie.

V prvom rade, presnosť je na mňa prekvapivá. Nadiktovaný záznam sa posiela na servre do internetu, takže je nutné aspoň EDGE pripojenie. Odozvy sú pomerne rýchle (no nie bleskové) a adekvátne istému typu potrieb.

Základná aplikácia je skutočne technologické demo a Nuance je zameraná na implementáciu technológie, takže viem si veľmi dobre predstaviť zabudovanie podpory rozpoznávania hlasu v aplikáciách.

Ak rýchlo popíšem schopnosti aplikácie, tak je to nadiktovanie, rozpoznanie a zobrazenie textu. Nuance počíta s tým, že text budete opravovať a toto všetko si zaznamenávajú. Preto to propagujú ako neustále učenie sa. Samozrejme potom môžete vytvárať rôzne vtipné situácie, kedy „nabombujete“ nejaké vhodné slovo, ktoré technológia rozpozná trošku inak. Nepostrehol som v aplikácií, že by mi po rozpoznaní ponúkala k slovám alternatívy, takže musím zapnúť klávesnicu a mazať ručne.

Text potom môžem napevno kamsi odoslať: status na Facebook, Twitter, poslať mailom alebo ako SMS či uložiť do schránky. Práve preto to volám technologické demo. Nuance to poskytuje zadarmo a robí si tým meno pretože záujem o aplikáciu samozrejme okamžite vzrástol.

Zámer však je skutočne v praktickom využití. Predstavte si, že sa teraz prebudí nejaký developer (no ok, väčšia firma) a vyrobí aplikáciu, ktorá bude nadiktovaný text analyzovať a podľa toho vykonávať činnosti.

Celé je to samozrejme aj o účelnosti. Príkladom by mohla byť cestovateľská aplikácie, kde by som dal miestnemu nahovoriť, čo chce. Text by sa zobrazil a malo by to tlačítko do prekladača. Samozrejme ideálna aplikácia tohto typu by vedela aj čosi o komunikačných potrebách turistu – frázy, obrázky predmetov atď.

Druhá zaujímavá vec by bola „sekretárka“ (nebudem hovoriť rovno Siri), ktorá by si vedela načítať udalosti z kalendára. Potom by prostredníctvom push zobrazila notifikáciu. Ako vieme, ak to stihnem, po otvorení telefónu sa daná aplikácia rovno naštartuje. To by znamenalo, že aplikácia hneď povie, o čo ide a ja ju môžem hlasom riadiť – napr. stornujem schôdzku. Ona sa spýta, či má ostatným oznámiť atď. atď.

Zábavnejšia aplikácia: ELISA. To poznajú všetci z BBSiek. Rozhovor s „umelou inteligenciou“, kde by som si mohol aj ja sám nastaviť „kľúčové“ slová, na ktoré by vedela povedať predpripravené frázy. Potom by aplikácia pôsobila aspoň pár minút ako rozhovor dvoch dementov :-)

Média píšuce o tejto technológií v nás vzbudzujú nádeje, že Nuance má istú mieru presvedčivosti voči Apple, aby došlo k podpore slovenčiny do Siri. Ja si však uvedomujem, že Siri je aj analyzátor textu, dostatok informačných zdrojov, ktoré sú vlastným konečným cieľom. Preto by bolo naozaj dobre aby si možnosti uvedomili hlavne vývojári. Ono to nie je len výstrelok pre smartphony ale napríklad aj možnosť pre firmy dodávajúce autorádiá výrobcom áut.

[appstore id=“341446764″]

Téme sa venovali napríklad: DSL.sk, SME.sk, PCNEWS.sk, Mobilmania, mobil.sk, a zrejme aj iní.

Môže sa Vám ešte páčiť...