Audacity – mix do podcastu

Trochu preháňam – Audacity nemá nič s podcastom, čo vôbec nevadí.
Devízou pre Váš osobný podcast nie je púhe uploadnutie čerstvo nagrabovaných detských kapiel (vraj nejaký Tokio hotel je celkom maso).
Pre vlastnú výrobu mp3jek do podcastu potrebujete software, ktorým pohodlne nahráte svoj hlas, vložíte efekty (wav) či mp3ky (a ostriháte ich). Samozrejme musíte vedieť v programe záznam stíšiť v mieste, kde budete hovoriť.
Myslím si, že najlepšia voľba je Audacity a musím Vám ho iba doporučiť.


Program som nainštaloval, prepol do češtiny a prvý pohľad prekonal pochopením funkcie programu.
Všetko je v stopách: vložíte mp3ku a pribudnú dve (stereo) stopy. Zapnete nahrávanie a vytvorí sa ďalšia stopa.
Stopy sa geniálne jednoducho ovládajú: stlačím tlačítko na lište a môžem stopu posunúť (a synchronizovať ju s inými). Prepnem iné tlačítko a môžem jej upraviť hlasitosť a to dokonca podľa potreby v mnou nastavenej krivke. Osekávanie je samozrejmosť pre vybranie motívu z dlhej skladby. Samozrejme nasekané kúsky je možné spojiť do jednej stopy (pre zlepšenie prehľadu). Nejaké tie automatické efekty (moc ma nezaujali) a už si iba zožeňte dosť efektových zvukov a môžete vymýšľať svoje relácie.

Môže sa Vám ešte páčiť...

6 komentárov

  1. Tomáš Ulej píše:

    IMHO: program Audacity je všetko (výborné) len nie jednoduchý na ovládanie… :-) treba sa v tom naučiť žiť. (Teda najma, ak ti nejde len o stlačenie Rec a stop :-)

  2. rony píše:

    [1] je to zatial jediny mixer, ktory som pochopil. Videl som jeden fialovy nezmysel a tam som nic z toho nepochopil.
    U audacity mam pocit, ze po miernych pociatocnych problemoch to pochopi dost velka cast ludi. A ako kazdy – musi mat par buniek, ktore chapu nahravanie, stopy a pod. Ak toto nepochopi, zostava iba na urovni „nemixujem“ a „iba“ pustam surove zaznamy.

  3. dusoft píše:

    CoolEdit je este na svete? Alebo uz zakapal?

  4. rony píše:

    [3] nie neexistuje ale Audacity sa mi zda naozaj horuci kandidat.

  5. HoP píše:

    „…a už si iba zožeňte dosť efektových zvukov…“ – tak, a mě by právě zajímalo, kde se dají zvukové efekty sehnat. Nejlépe samozřejmě free. Existuje nějaká zvuková databáze?

  6. rony píše:

    Ano, jedna z najvacsich zbierok je na tejto adrese:
    http://www.google.com/search?q=wav+samples