SOZA daj zoznam

Prosim pekne, mne staci, aby uz konecne povedali, co konkretne spievali a koho prava teda porusili.

Nepotrebujem nic viac a nic menej.

Oba dokumenty potvrdzujú, že obec Pohorelá organizovala hudobné podujatia, počas ktorých boli použité chránené hudobné diela zastupovaných autorov Čítajte na sme.sk

To iste moze urobit koniec koncov aj organizator podujatia ale chcem obe strany.

Mam totiz dve sukromne podozrenia: zo strany toho „komisara“ islo pre neho o formalne vyciaranie tlaciva a spolahnutie sa, ze sa to vsaje, takze ani nespisal ziadne konkretne udaje. Nebudem odvodzovat, ziadne spekulacie o zmysle vyberu za „nieco nemenovane“. SOZA teda ani nemoze povedat za co ten poplatok vybera. Ak tvrdi, ze je to zo zakona a jej povinnosti a zaroven je opravnena vybrat si poplatok za verejne konanu akciu, tak potom treba urobit zaver a ukolovat parlament, aby taketo kompetencie obcianskemu zdruzeniu odnal pretoze je podozrenie, ze tymito nejasnymi vybermi si SOZA zvysuje prijem nad ramec ochrany konkretnych autorov, co nemusime objektivna napadat.

Druhe podozrenie pre uplnost je v tom, ze starosta resp.organizator podujatia ponechal deti spievat veci podla svojho vyberu a nemohol profesne ustrazit svojimi vedomostami uplne vsetky prezentovane piesne. Nemozno ho vinit z toho, ze nejaku obskurnu pesnicku alebo text nepoznal, no v takom pripade plati prve podozrenie a mal dostat vymenovane problematicke zalezitosti.

spievali výhradne ľudové pesničky ako napr. „Hoc aj Pohorelá“, „Vykvitla ruža trojaká“ alebo „Krôčkom, kone, krôčkom“…. Ing. Romana Draškovicová vedúca Licenčného odboru SOZA uvádza „Inšpektorka Vám vysvetlila, že aj tzv. ľudová hudba má svojich upravovateľov a teda za ich použitie je potrebné zaplatiť autorskú odmenu.TS obce Pohorelá

SOZA odmieta, že inkasuje peniaze za pôvodné ľudové pesničky či koledy na obecných verejných podujatiach, tvrdí ale, že zväz je viazaný autorským zákonom.Čítajte na sme.sk

Lenže v liste obci Pohorelá zároveň uvádzajú, že platí akýsi default, ak neoznámiš zoznam skladieb, berie sa to za to, že produkované piesne sú autorské a platí sa za ne bez ohľadu na to, čo sa v skutočnosti spieva.

Obec kontruje zákonom, ktorý jej zakazuje (ako štátnemu úradu) platenie takýchto poplatkov (resp. je z nich vyňatá).

Posledna veta: mne osobne subjektivne pride hyenisticke vyberat poplatok z prejavu deti a to bez ohladu na to, ci prespievavaju notoricky znamy hit alebo hraju melodiu, ktoru zlozil hociaj Vaso Patejdl. Je uplne jedno, ci to organizovali dospeli a mali to vediet. Viete si predstavit, ze sa vam postavi decko na podium a po prvej slohe ho rychlo stiahnete lebo si vybralo „platenu“ skladbu?

Chapem, ze SOZA nechce vyberat poplatky len z prehranych skladieb od diskotekarov ale rozsiruje posobnost na vsetko vratane pouzitia utrzkov melodii, popevkov az po trapne pipajuce zvonenia mobilov.

Lenze jej kompetencie ohranicuje len kus papiera – zakon a nie je nikto pocnuc zakonodarnym zborom, ktory ak teda zakonom poskytol kompetencie obcianskemu zdruzeniu (preco to nemoze byt firma a preco nie ministerstvo kultury – ved evidentne je to zlozene z par ludi, to nemoze byt stratova vec?) tak ma aktivne kontrolovat vykon tychto kompetencii a nehrat mrtveho chrobaka len preto, ze prave teraz je ochrana prav autorov ciste dobro a cokolvek sa v jeho mene kona je cisty priezracny pramen nevinnosti. Ti „komisari“ SOZA aspon podla poslednych dni su na urovni policie a nad tym sa musime zamysliet my ale hlavne parlament.

Ako na to reaguju na diskusii SME.sk

Môže sa Vám ešte páčiť...