Môj ďalší gadget: Amazon Kindle Paperwhite

Ako iste viete, Amazon oznámil nové modely svojich hardwarových čítačiek a tabletov. Ponukou tromfol zatiaľ všetky septembrové snahy či už Nokie, Motoroly ale je možné, že v mojom prípade aj Apple. Zatiaľ totiž viem, že čítačku Amazon Kindle Paperwhite chcem. Napriek možným nesporným kvalitám nového modelu iPhone je jediným prvkom úspechu fakt, čo si kúpim.

Hneď ako vyšli prvé e-ink čítačky mi bolo jasné, čo chcem. Podobne som v roku 2007 pri pohľade na môj prvý iPhone vyhlásil, že presne také chcem aj s veľkou obrazovkou. iPad som nakoniec „dostal“ až začiatkom apríla 2010.

Podobne som sa zamyslel aj v októbri 2010

Ja som teoreticky uvažoval, či mať Kindle bude pre mňa užitočné. Nie som v stave, že až Kindlom vstupujem do sveta ebooku. Takže si ním neriešim vstup do atraktívneho neznáma ako väčšina recenzentov, ktorí proste vhupli do čítačky a za pár dní nemohli vsať do seba toto prostredie. Nie ešte poriadne si overiť všetky teórie a odlišnosti praxe.

Prišiel som na toto: za dobrého svetla je Kindle vynikajúci. Zlé svetlo a už riešiš s Kindle fanúšikmi všetky možné svetielka, ktoré priliepaš ku Kindlu.

Tu je to, čo mne v prvom bode nevyhovuje. Zapnem podsvietenú obrazovku a čítam (negatívne zobrazenie, stiahnutý jas, neotravujte ma rečami o svojich očiach, dík). Ak teda Kindle má rozšíriť svoje schopnosti, to svetlo má mať už v sebe. Bodka.

Je september 2012 a po čítačke Nook, ktorá splnila svoju historickú rolu prvého skokana je tu čítačka s podsvietením, ktorá zamáva s trhom.

Amazon Kindle Paperwhite (amazon.com)

Už sa nebude stávať, že mi na poznámku o podsvietení e-inku nejaký pomätenec napíše, že je to nelogická blbosť len preto, že sám nepochopil o čom píšem. Podsvietenie nie je trvalé.

Elektronické knižky čítam dlho. Dlhšie ako akýkoľvek adorovaný majiteľ Kindle. Viacnásobne dlhšie. Nie však tak dlho ako vlastníci čiernobielych Palmov. V momente ako prišiel iPhone založil som PDA do histórie. Vrátane formátu PalmDOC. Hneď ako som kúpil iPad ako prvé som hľadal čítačku. Tak je to dodnes.

Popritom som samozrejme sledoval e-ink a vedel som, v akých momentoch používam čítačky. Nesedím s nimi kdesi vonku ani sa nepredvádzam prístrojmi, ktoré mám. Nečítam v škole, len doma. A napríklad pred spaním venujem hodinku čítaniu. Práve to formuje moju požiadavku na hardware. E-ink v tme nevidím. V prítmí ho nevidím.

E-inku by som jednoznačne dal prednosť, no irituje ma a vždy ma rušil efekt pri stránkovaní. Videl som prvé čítačky Amazonu aj druhú generáciu a toto bol posledný mínus. Ten by sa dal prejsť a odtrpieť, no podsvietenie je bod, kedy sa rozhodnutie láme.

Jediné, čo mi vlastne teraz vadí je „pre-order“. To nechcem. Počkám si na prvé správy skutočných majiteľov Paperwhite a na ich základe budem vedieť, že som si vybral správne.

Podnet k napísaniu dal The Verge: This is my next: Kindle Paperwhite od Laury June.

Môže sa Vám ešte páčiť...