Tim Cook riadi Apple do chaosu?

Keď si čítam, že Tim Cook najviac sleduje obrat obchodov Apple a „optimalizuje“ ich príjmy klasickými „hlúpymi“ opatreniami, chápem to. Keď ho vidím na keynote, chápem, že nemôže byť charizmatický. Dáva prednosť tomu, čo v Apple vždy robil.

Pripomína mi čas, kedy som sa o „pozadie“ Apple nezaujímal, no dodatočne si o tom niečo načítal. Keď sa z Apple stala obchodná spoločnosť. Skončilo to tým, že ponúkali desiatky produktov. Veci, ktoré vyrábali a nevedeli prečo. Výrobky, ktoré nikam nezapadli, líšili sa vlastnosťami, ktoré zákazníkov miatli až tak, že si nevedeli vybrať.

Dodnes si pamätám dlhé hodiny, ktoré som trávil nad cenníkmi Agemu aby som vybral púhu blbosť. Grafickú kartu, matičnú dosku, hardisk. Nakoniec som to akosi poskladal ale ten problém som mal naďalej. Zasa som to chcel vymieňať a riešiť. Míňal som tým svoj čas. Keď máte na výber alebo vám ten, čo predáva sľubuje niečo do budúcnosti, tak trávite život špekulovaním nad neexistujúcimi vecami, čakaním na ne.

Tlaky na to, aby vznikol iPad mini mi pripomínajú to, čo je práve jedna z týchto hlúpostí. Pridá sa do portfólia tabletov ďalšia z možností, ktorá len vyrobí v zákazníkoch dilemu, čo si vybrať. Chápem argumenty, že „je to lepšie pre nás, zákazníkov, chceme si vyberať“. Preboha ale nežijeme preto, aby sme špekulovali nad dvomi skoro rovnocennými vecami, ktorých prednosť zistíme až po kúpe. Ja túto dilemu nechcem. Resp. ja osobne už viem, že malý iPad je nanič.

Posledné mesiace som trávil dilemou, kúpiť si laptop? Môj prvý v živote? Neznášam ich a sú zlé. Nakoniec som si ho odkýval. Ale prišlo uvažovanie, macbook air či macbook pro. Nad týmto som strávil veľmi veľa času až som prišiel na to, že tie stroje sú vlastne rovnaké.

Chápete to? MacBook Air vznikol ako exkluzívnejší, prémiový laptop. Vtedy mal zmysel, dnes už nie. Je to bežný laptop a môj logický krok budúceho roka by bolo zrušenie terajšej Pro rady. Zostali by laptopy v dizajne Air. A ten prémiový by bol s Retinou. Neverím totiž v rýchly nástup Retiny do všetkých laptopov (v najbližšom roku).

Apple podľa mňa začína počúvať tlaky zvonka, že má pridať do portfólia tamto, hento, toto. Nemali by to robiť. Musí sa u nich niekto zobudiť a začať škrtať.

Tim Cook má určite zásluhu vo vedení letného sporu so Samsungom. Z neho však nič nevykvitne. Žiadny nový iPhone, iPad ani TV. Ja neviem, kto presne je ten, čo rozhoduje o dizajne a inováciách. A to je terajšia chyba Apple.

Môže sa Vám ešte páčiť...