Čo hrám na iPade

iPhone a renesancia hier. Prvý náznak nudy hrania na počítači. iPad vyšachoval iPhone. Čo to potom hrávam, keď herné pecky pre konzoly či PC na iOS nefungujú?

Už príchod prvého hlúpeho iPhone naznačil, že sa rodí nová herná platforma. Dovtedy existovali akési detské herné konzoly, ktoré som fakt vnímal so mnou nekompatibilné. Príručné herné zariadenie? Nonsens. Dokonca ani PocketPC sa nejavil ako čosi k hraniu.

Samozrejme obmedzenia veľkosti obrazovky iPhone sa prejavujú a čím zložitejšia hra, tým menej zaujímavé. iPad to vyriešil a dnes už nekupujem hry pre iOS inak ako vo verzií pre iPad.

Mne vyhovuje rozlíšenie, obvykle sú hry najpresnejšie k tomu, čo potrebujem.

Aké hry hrávam tak, že investícia do nich je banálna vec?

Modern Conflict – staršia veľmi jednoduchá hra, ktorá je skoro až schématická. Má viac režimov avšak v skutočnosti stačí jeden. Donekonečna levelov s pribúdajúcou silou nepriateľa. Vyšla novšia verzia, bohužial nasmerovala si to do in-app pekla a vôbec neupútala. Stratila sa kdesi v zložitosti.

Real Racing 2 HD – absolútna herná pecka. Žiadne detinské rozhranie, žiadne nereálne dráhy. Skoro až reálny pocit jazdy. Jediný kompromis je v nezničiteľnosti vozu – väčšina letmých dotykov by totiž okamžite končila hru, čo by bolo kontraproduktívne.

Tower Defense – rozporuplná hra. Klasická „vežovka“ avšak až silne viazaná na in-app a minul som na ňu zopár eur, kým mi došlo, že niektoré úrovne bez peňazí neprejdem. Veľká škoda pretože toto je podľa mňa jediný ideálne postavený typ tejto hry. Náhrady existujú, no sú to úplne sprostosti.

Fieldrunners 2 HD – obrovský omyl. Čakal som akú takú náhradu za predošlý omyl, no aj toto je neuveriteľne zlá hra. Ono… grafika ok, taká detská. Pre mňa síce zlá, no čo ma nesmierne vytáča je, že grafika bola prednejšia ako akákoľvek svižnoť hry a tak drvivá väčšina času spočíva v pozeraní na Loading. Len toto ma tak nasiera, že už ju nemám chuť ani spustiť.

Prší – pôvodne iPhone hra a veľmi rád ju hrám na mojom starom iPhone z roku 2007.

Budúcnosť? Zlá. Keď sa obrátim na iOS komunitu ponúkajú mi úžasné sprostosti viď. napr. Fieldrunners. Ľudia, to fakt nie ste nervózni z tej samoúčelnosti grafiky, ktorá zdržuje načítavaním? Rovnako všetky pochybné pseudovarianty klasických hier, ktoré trpia najmä výtvarne skvelým poňatím, no likviduje hrateľnosť.

Počkám na trojku Real Racing a u nej nebudem váhať. Ale čo ďalšie? Nemám chuť na hry, ktoré zapichnem po dvoch dňoch, obľubujem trvalky.

Alebo aspoň nie hry, ktorých level opakujem dokola stokrát až kým nemám chuť prizabiť autorov :-)

Môže sa Vám ešte páčiť...