Samsung ATIV SmartPC: Windowsáci, našiel sa svätý grál! [1/2]

V polovici minulého roka sa svet menil na istoty. Jednou z nich boli Windows 8 a snaha Microsoftu ich natlačiť do tabletov. V skupinke spiklencov sa objavil aj najväčší výrobca všetkého. Samsung popri Androidoch otvára nový rad smartphonov a tabletov pod značkou ATIV. Na jeseň už bolo jasné, že nejde len o konšpirácie a fámy. V januári som sa dočkal prekvapenia a mám konkrétnu skúsenosť s plnohodnotným Windows 8 v podaní tabletu. Som nedočkavý rovnako ako vy lebo je o čo stáť.

Video je pre tých, ktorí sa chcú rýchlo dozvedieť ako to dopadne.

Balenie mám už zrejme tesne pred produkciou, takže parfémovanie included. :-)

Samsung ATIV SmartPC: prišiel

Samsung ATIV SmartPC: prišiel

Moja krabica obsahuje: tablet, klávesnicový diel, nabíjačka viac podobná tým od laptopov, nejaké brožúrky. Unboxing nebude, ten patrí ľuďom, ktorí si tú vec kúpili za svoje peniaze. Ja ďakujem PR zastúpeniu Samsungu za neuveriteľnú ochotu a obetavosť.

Prvých niekoľko hodín s tabletom je jedným slovom úžas a uspokojenie zvedavosti. Až neskôr si začnem všímať detaily.

Prvý dojem je LATA. Tá sa dá ospravedlniť len tým, že toto je plnohodnotné PC s Windows 8. Je rovnako veľké ako Macbook Air a má úplne rovnako veľkú obrazovku. V tomto ohľade o kus väčšie ako pohodlný tablet ale ako počítač na hranici „malosti“.

Samsung ATIV SmartPC: Windows 8 ožíva

Samsung ATIV SmartPC: Windows 8 ožíva

Povrchným pohľadom je to teda klasický tablet Samsungu. Trošku väčší ale nie nečakaný.

Samsung ATIV SmartPC: parametre z krabice

Samsung ATIV SmartPC: parametre z krabice

Keď obehnem hrany, už aj vám musí byť jasné, že to nie je trápny tablet. Má skrytú šachtu s plnou veľkosťou USB. Slot na microSD a na SIM kartu. Potom už len tlačítko „sleep/power“ a zamykanie otáčania.

Samsung ATIV SmartPC: USB konektor priamo na tablete

Samsung ATIV SmartPC: USB konektor priamo na tablete

Na boku je ešte výstup do HDMI, samozrejme nepríjemným maličkým konektorom vyžadujúcim redukčný kábel. Ten som v krabici nemal ale pre účely môjho testovania nie je nevyhnutný. Nad ním je ešte tlačítko na nastavovanie hlasitosti.

Samsung ATIV SmartPC: čo to je?

Samsung ATIV SmartPC: čo to je?

Oceňujem, že Power tlačítko nie je na takom mieste, kde by sa mi ho darilo neustále stláčať. Rovnako dobre je umiestnený stylus. Na ten som zatiaľ ani nesiahol ale verím, že v bežnom Windows zobrazení sa bude hodiť ak nebudete mať poruke myšku.

Samsung ATIV SmartPC: stylus

Samsung ATIV SmartPC: stylus

Neviete si predstaviť aké nevydržateľné je čakať, kým sa ten tablet konečne preberie zo šoku prvého zapnutia. On sa totiž „inštaloval“ a trvalo mu to možno aj 20 minút.

V mašinke je pochopiteľne skôr tabletový procesor Intel Atom CPU Z2760 na 1,8GHz s RAMkou 2 GB. Nainštalovaný Windows U je 32-bitový pre procesory typu x86.

Keďže mám aj klávesnicový diel, tak môžem zoširoka túto zostavu kombinovať:

  • Klasický laptop: spojím tablet s klávesnicovým dielom a mám 11″ laptop.
  • Klasický laptop s externou myškou: ideálna kombinácia s úsporou miesta. Ideálne s Bluetooth myškou.
  • Klasický desktop: zoberiete USB hub, nejaký stojan na tablet. V hube zapojíte svoju obľúbenú klávesnicu a myš. Fungujete ako s bežným desktopovým počítačom.
  • Komfortný desktop: pridáte ešte externý monitor pripojený cez HDMI výstup.
Samsung ATIV SmartPC: klávesnicový diel

Samsung ATIV SmartPC: klávesnicový diel

Vyčerpávajúca variabilita pokrývajúca potrebu laptopu, tabletu i desktopu. S vedomými kompromismi, ktoré musia poznať vyznávači výkonného hardwaru. Kancelárske krysy vrátane nenáročnejších ajťákov si ním pokryjú všetku svoju produkciu. Ostatní si využitie nájdu asi aj sami.

Samsung ATIV SmartPC: Macbook Air 11"

Samsung ATIV SmartPC: Macbook Air 11″

Tupým porovnaním s už spomínaným Macbookom Air by bolo nečestné ale pre zlepšenie obrazu a zvuku drahého čitateľa. Macbook Air (a obecne tie lepšie ultrabooky) pôsobia kompaktnejšie. Odpájateľné klávesnice nemôžu vyrobiť eleganciu. Vyzerá to skôr ako bežný netbook. WOW efekt nastane akonahle ho z tej klávesnice vycvaknete. Ajťákom radím mať otvorené Visual Studio alebo niečo čím jednoznačne ukážete, že v tej placke je POČÍTAČ.

Samsung ATIV SmartPC: otvorené s Macbook Air

Samsung ATIV SmartPC: otvorené s Macbook Air

V skutočnosti som sa mýlil. Tipoval som vysoko až kdesi 1500 až 2000 eúr. Cenníky sa však pohybujú v okolí 900 eúr. Je to veľa? Ak kupujete deckým AŠUŠKA za 200, áno.

Toto bude drahé, Samsung na ničom nešetri. Áno, tento stroj nekúpite deckám. Nekúpite ho možno ani sebe, chudákovi s batôzkom pendlujúcim medzi internátom, školou a rodičovským hniezdom. Nekúpi si to ani obsluha hotline z výplaty. Tento stroj stojí toľko, že nad ním bude uvažovať solídne zarábajúci developer ba dokonca aj úspešný šéf pracujúci v IT bude uvažovať na čo by mu to bolo dobré. Povedzme, že túto dilemu ste si v sebe vybavili. Píšem to pre tých, ktorí nad účelom a zmyslom nebudú hľbať spolu so mnou. :-)

Z úplne vypnutého stavu mi stroj nabehol za 16 sekúnd, čo je na plný Windows skvelý čas. Treba pamätať, že potom sa ešte pripája WiFi a podobné potichu nabiehajúce služby.

Laptopové zaklapnutie a otvorenie je praktiky okamžíté, je potrebné potiahnuť prst po obrazovke. Trošku jednoduchšie je nahmatanie Power/Sleep a pohyb prstom po obrazovke.

3DMARK06:
SM2.0 score: 139,
HDR/SM3.0 score: 117,
CPU Score: 974.
Celkové score: 368

Seriálové a filmové večery v posteli? Jasné. Filmy v 720p prehrávané zo v sieti nazdieľaného disku a cez WiFi úplne bez problémov. Očakáva sa, že sa nebudete snažiť si naplniť tablet gigabajtami filmov ale s radosťou využijete jeho schopnosť otvoriť si nazdieľané disky v domácej sieti. Na cesty si kúpte externý disk.

Stroj má 64 gigový SSD storage. Točiace sa vrtuľníky mávajú ďaleko viac, to je pravda. Asi tretina je samozrejme obsadená systémom. Zvyšok pri dobrej vôli stačí. Neviem koľko človek potrebuje softwaru, no na MS Office tam bude miesta dosť. Asi by bola blbosť inštalovať si tam SQL server a podobné nezmysly – predsa len je výhodnejšie to mať vo forme prístupu cez Terminálové spojenie. Určite vám Samsung ponúkne aj väčšie SSD. Ja by som sa 64ky vôbec nebál.


Pokračovanie recenzie


Môže sa Vám ešte páčiť...