Kde urobili súdruhovia chybu v národnej bločkovej lotérií

Paragónová lotéria je idea, ktorú nevymyslel Grafista. Pred pár rokmi som o nej čítal a považoval som to v popisovanom tvare za dobrý nápad, ktorý by mohol plniť svoj cieľ. Ukazuje sa, že príklad zo zahraničia sa u nás vždy prevezme až do úrovne pomenovania. To sa použije na niečo úplne iné ako mal pôvodný vzor.

To je aj dôvod prečo súčasná propaganda sa úzkostlivo vyhýba zmienkam o tom, kde bola pôvodná realizácia, aké mala podmienky, ciele a ako dopadla.

Cieľ: zlepšiť daňovú disciplínu maloobchodu a služieb

Čo je cieľom bločkovej lotérie: zlepšiť daňovú disciplínu maloobchodného predaja a služieb. Predpokladá sa, že pri ich poskytovaní nie sú zákazníkom vydávané bločky a tí tupci tupí si ich ani nepýtajú. Nebudem hĺbať nad tým nakoľko je to presne takto. A nie napríklad tak, že klient hneď pýta „bez faktúry“ „za lacnejšie“ lebo „nemá na to“. Či čo. V každom prípade aj vzor aj naša lotéria má deklarovaný tento cieľ.

Ako fungoval vzor

Neverím, že pri pravidlách tej našej ich tvorca nepoznal vzor. Pretože základnej finte sa vyhol tak, že to lepšie ani nešlo.

Vzor totiž počítal s tým, že samotní obchodníci budú dobrovoľne nútiť ľuďom bločky. Dokonca ich inštruovať aby ich preboha nezahodili, lebo bude lotéria a môžu vyhrať.

Finta bola jednoduchá. Losujú sa všetky bločky. Ak bloček vyhral a nikto si nevyzdvihol výhru, daný obchodník dostal kontrolu z daňového.

V čom sa líši tá naša?

V zásadných veciach. Ja ako zákazník ak chcem vyhrať, musím sa ZAREGISTROVAŤ.

V čom je to zle? V prvom rade sa vynecháva z aktivity obchodník. Tá sa presúva na mňa. Samo o sebe to nie je zle, no padá tým základná idea toho, čo sa má dosiahnuť.

Ak sa totiž zaregistrujem, je úplne jasné, že len ja môžem vyhrať. Je jasné, že potom si aj budem kontrolovať každý paragon. Že budem pozornejší. Takže jediné čoho sa dožijeme, že pár tupcov bude na pokladniach robiť show.

Zvyšku ľudí sa nebude chcieť zúčastňovať z obavy o súkromie a bohviečo ešte.

Zhrnuté: registrácia je tupý nápad.

Hrá sa len s bločkami nad jedno euro: opäť hlúpe. Načo to vôbec zdôrazňovať. Môžem preboha pri losovaní odstupňovať hodnotu výhry.

Naši mudrlanti totiž urobili z bločkovej lotérie športku s povinným tiketom, ktorý si zákazník musí sám prevziať!

výherné čísla nie sú priamo súčasť bločku z registračnej pokladňe. Musím ich explicitne dostať. To znamená, pokiaľ som správne pochopil, každý jeden bloček musím odoslať SMS(!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!) alebo zájsť do TIPOSu… Možno Tesco mi dá čísla bez tohto cirkusu. Lenže Tesco za to chce od štátu peniaze (už chápete?).

Pochopili ste to už? Celý ten cirkus je pekne postavený na to, aby sa ľudia otočili v TIPOSe. Predpokladám, že sa aj aktívne zapojil do princípov hry aby to presne takto fungovalo.

Bločková lotéria nie je bločková je to (nie)len biznis TIPOSu

Takže zhrnuté: s bločkami nemá táto lotéria nič spoločné. Vidíte akékoľvek prepojenie? Vyhrávajú čísla, ktoré dostanete na TIKETE spoločnosti TIPOS ale rozhodne separátne od bločka.

Ten totiž musíte „vymeniť“ za tiket. A dokonca si k tomu vymysleli aj posielanie SMSiek. Koho by to napadlo, že… iba toho, kto potrebuje peniaze na udržanie techniky k tomuto účelu. Štát im na to rád prispeje.

Takže, kto sa chytí poriadnej kritiky celej akcie? Koniec koncov fakt nútenej registrácie je už nejaký ten čas známy aj presnejší popis lotérie, ktorá poslúžila ako vzor, kde sa losovalo automaticky a všetko.

Myslím si, že táto lotéria nebude pre dane znamenať prakticky nič alebo ak aj niečo, tak za cenu nervozity ľudí a zlej atmosféry pri blokovaní tovarov a služieb.

BLOCKOVA

Ilustrácia pochádza z facebookovej stránky aktivistu, ktorý sa snaží iným spôsobom riešiť bločkovú lotériu. Ja nie som aktivista, nechcem otvárať ľuďom oči. Aj keby ich mali totiž otvorené, tak takýto projekt vznikne. Aby som nebol zlý, tu je jeden odkaz.

PS: toto nie je názor, v článku som spísal všetky dedukcie, ktoré mám z dostupných zdrojov a k nim prípadný možný scenár.

Môže sa Vám ešte páčiť...