Najvýznamnejší úspech Microsoftu s jeho Windows 8 je…

Nový operačný systém Windows 8, vcelku nepochopený takzvanou odbornou verejnosťou, avšak prekvapujúco výborne prijatý používateľmi konkurenčných systémov vykročil ľavou nohou. Najprv nás namasíroval Metrom, aby vlastník názvu potichu čakal na jeho oficiálne spustenie a mohol plesnúť Microsoft po hlave a vrecku. Potom neustál kvílenie odbornej verejnosti (ktorá má stále pocit, že hovorí za tých nemých chudákov BFU) a pridáva tlačítko Start aj keď mál jasne a rázne vysvetliť, že Start je Metro. Ops. Metro už nie. Čo vlastne?

Metro_UI_Wide1

Osobne som dlhé roky trval na Windows XP. V dobe začiatku neuchvátil ale konečne nepadal. Potom prišli Visty a stačilo mi pár minút aby som vedel, že jedna moja éra končí. Sedem vynecháš lebo opäť nič nové. Ale Osmičky konečne ukázali, že v Microsofte vyhodili z grafického oddelenia Svedkov Jehovových.

Dokonca sa nepozerali nikde po konkurencií a vytvorili funkčný vlastný vizuálny svet. Plochy. Ploché. Orezané. Žiadne nefunkčné cimbrlátka. Veľké konstrastné písmo. Všetko si odskúšali na mobiloch a narvali to do veľkého systému.

Vlastne mali všetci híkať nadšením. No odborná verejnosť stiahla zadky strachom, že Microsoft už vymyslel samobslužný systéme, kde hlupy otecko rodiny potrebuje prešpekulované decká na nastavovanie Windows alebo nebodaj platiť mladému susedovi za naštelovanie tej novej hučiacej mašiny, ktorú posadil v kuchyni na linku lebo inde už nebolo miesto.

Skoro sa to stalo. No Microsoft sa stále profiluje za firmu počúvajúcu viac ajťáčika ako by sa mali zamestnávať sledovaním toho, čo s ich systémom robia všetci ostatní.

Vcelku vzaté neúspech? Ale kde. Vôbec nie. Možno ešte chvíľu budú ajťáci trucovať a odmietať windows tablety a nový OS. Nakoniec prídu na to, že o robotu neprišli.

A jeden bod, pre ktorý som to začal. Plochý dizajn bezostyšne používa kdekto. Webdizajnéri, grafici, TV grafika, konkurenti, ba zaimponoval aj dizajnérom Apple. A aj výtvarní kreténi montujúci Android ho použili v grafike toho svojho obchodu s aplikáciami.

To je nepopierateľný vplyv Windows 8. Doslova ukončuje chaotické prvé desaťročie, kedy im ušiel vlak.

Rozhodne je momentálny rýchly prechod od precimbrlátkovenej grafiky plnej kriviek a jedmných farieb k žiarivým farebným plochám predimenzovaný nápisom práve vplyv doteraz neexistujúcich výtvarníkov z Microsoftu.

Použíté pojmy:

Odborná verejnosť: vospolok diskutéri na živě.sk, takže obyvatelia detských izieb, zamestnanci helpdeskov, študenti nudiaci sa na intrákoch a operátori nudiaci sa na poobednej smene.

Konkurenčné systémy: všetko okrem Windows. Vlastne nemajú ambície konkurovať ale ako inak ich pomenovať, že…

Glosa (gr.) je v publicistický útvar fejtonického a polemického charakteru; lyrická báseň španielskeho pôvodu, ktorá sa skladá zo štyroch decím osobitného významu a usporiadania. Glosa je publicistický žáner, kde sa autor vyjadruje k čiastkovému spoločenskému problému. Vyjadruje svoj názor. Glosa by vždy mala byť ukončená vtipnou pointou.

Môže sa Vám ešte páčiť...