TOP10 za rok 2013

Predošlé roky som vám vysypal desať vecí, ktoré mi najviac pomáhali. Často som sa opakoval a teraz som sám zvedavý čo to bolo v roku 2013.

apple-ipad-air

Apple iPad: najlepšie zariadenie aké som mohol mať a zásluhu má na tom hlavne miera jeho využitia. Mám ho od prvý dní ako sa začal jeho predaj. Na konci roka som dostal jeho poslednú verziu iPad Air a už som ho vychválil.

V roku 2004 som sa odvážil vymenovať desať aplikácií: FAR manager, Mozilla Firefox, Movable Type, RSS point, PDA, Haali Reader, Adobe Photoshop, Putty, Editpads, gMail. Čo sa s nimi stalo? FAR na Macu neexistuje ale pre prácu ho stále používam. Firefox som koncom roka doma opustil, Movable Type nahradil WordPress, RSS point už neexistuje ale po konci Google Readera ten istý autor vytvoril G2Reader. PDA už neexistujú ale na to už tu mám iPhone. Čítačku Haali nahradil najprv iPhone, potom iPad a nakoniec Kindle Paperwhite. Putty už nemám moc dôvod používať. Editpads je Win záležitosť a na Macu som našiel TextWrangler. Zostal prakticky Adobe Photoshop a gMail.

wordpress-logo

WordPress: je nástroj poháňajúci Spravodaj.

Apple Mac Mini

Mac: pod týmto pojmom myslím najmä veci ako iMovie, GarageBand, iPhoto. Konečne mám skompletované iWork a iLife na iOS aj na OS X. Celkovo mi platforma prospela a posunul som sa v používaní počítačov na úroveň nástrojov a nie sú ústredným motívom.

Syabas Popcorn Hour a-400

Syabas Popcorn Hour a-400

Popcorn Hour A-410: konečne významnejšia generačná výmena multimediálneho prehrávača. Síce nie dokonalá, no teraz už vidieť snahu vylepšiť UI.

Elektronické inhalátory: v lete 2011 som skúsil prejsť a odvtedy som nevyskúšal jedinú papierovú cigaretu. Takže je na mieste spomenúť aj toto zariadenie. Aktuálne môj setup je miniBCC, jedna z dvojice batérií „odišla“ a liquidom je Tiramisu.

Kindle-Paperwhite-3

Kindle Paperwhite: vyhlasoval som, že keď niekto doplní eink o podsvietenie, bude to pre mňa podnet. Stalo sa. Jediné, čo by ma ešte potešilo je trošku väčšia uhlopriečka, čítačku totiž nenosím so sebou. A potom ešte trošku svižnejšie rozhranie a možno príjemnejší manažment knižnice (ktorá nie je celá v zariadení).

irobot-braava

iRobot Braava: ako domáci robot skvelá vec, ooäť trefa na miesto, kde som to naozaj potreboval. Upratovací robot na presne tú prácu, ktorú nemám príliš rád.

hero_mba_11

Apple iPhone: dopĺňam ako bežné zariadenie, ktoré už ani príliš výnimočne nevnímam. Ale aj tak… 5S nahradil dlhšie používanú 4ku a je to zmena.

1Password: to desiatky naj by som zaradil aj tento software, vlastne bez neho by sa ani nedalo. Preto mu dávam toto výnimočné postavenie.

gMail: je tu len kvôli tradícií. V skutočnosti sa smer služieb Googlu vzďaluje mojim potrebám. Vlastne už ani gMail nie je životne nutná vec bez možnosti náhrady. Google to u mňa nemá dobré ani po zrušení Readeru.

Ďakujem.

Môže sa Vám ešte páčiť...