TOP10 za rok 2014

Poďme na rekapitulácie. Ako vždy len neosobne tj. technicky ale čisto osobne a teda subjektívne. Aspoň uvidíme ako si na tom stojím v porovnaní s rokom 2013 a predošlý Air je stále na predaj.

Apple iPad Air 2

Pokiaľ ste ešte nepochopili, v článku tohto typu menujem desať najužitočnejších vecí roka.

Apple iPad: prvé miesto zostalo zachované, na jeseň roku 2013 som prešiel na iPad Air a koncom roka 2014 na jeho vylepšenie iPad Air 2. Obidva kroky neľutujem a skôr si pochvaľujem. iPad je najultimátnejšie zariadenie, ktoré používam.

Rekapituláciu z minulosti som uviedol minulý rok, zloženie rebríčka sa po desiatich rokoch úplne vymenilo.

Popcorn Hour A-410: rozhodol som sa toto zariadenie trošku zdvihnúť, v kombinácií s TV Sony (niečo KDLblabla) a receiverom Sony mi naďalej pomáha sledovať filmy a seriály miesto hlúpeho čakania na broadcastingové TV. Predošlý A-110 mám na predaj.

WordPress: zostáva a najmä posledné roky sa postupnými krokmi skvele vylepšuje.

Mac: tento rok som sa zbavil staršieho Mac Mini (2009 Early) lebo po kúpe monitora EIZO 2736 som už chcel využiť lepší výkon dávnejšie kúpeného MacBook Air. Nie som však príliš spokojný, som príliš desktop orientovaný a nepomohlo moc ani dokúpenie docku. Tento rok to vyzerá na kúpu nového desktop počítača.

Vynechávam elektronické inhalátory, ako novinka ok ale už vás to nemusí príliš zaujímať okrem konštatovania, že to odporúčam.

Kindle Paperwhite: zostal som pri prvom modeli a rozhodol som sa, že aj celý tento rok odolám pokušeniu vymeniť ho za niečo novšie. Tento model však odporúčam a to najmä kvôli kombinácií eink a podsvietenia – ak ste fanatik na knižky, už neváhajte. Ja mám 14 rokov čítania ebookov za sebou a prečo ste nezačali?

iRobot bola minulý rok len ako novinka… stále som spokojný.

Apple iPhone: zostal som pri zlatej 5S. Počkám na modely roka 2015 a uvidím. Kapacita 16GB je však obmedzujúca a nevadí mi len kvôli stále používanej i4 s 32GB.

1Password: absolútnu spokojnosť vystriedalo niekoľko sklamaní. Prvotné nadšenie z iCloud synchronizácie mi schladili upgrady a nakoniec musím sejf s heslami synchronizovať cez priblbnutý Dropbox. Som rozčarovaný a aj samotné rozhranie aplikácií sa síce zminimalizovalo ale zmizlo všetko očarujúce z tohto nástroja. Ostávam najmä kvôli tomu, že som na Win spoznal RoboForm a to je už nepoužiteľný hlúpy zmetek prvej triedy.

Monitor EIZO 2736: dlhoročný prieskum som rázne ukončil kúpou tohto monitora a s kľudom si zoberte príklad, je to totiž jeden z mála (dva maximálne tri) monitorov, čo stoja za úvahu.

Photoshop: nechávam ako tradíciu.

World of Tanks: táto hra sa stala v druhom pol roku na mojom iPade hitom.

Ešte všeobecná úvaha, k veciam, ktoré sa ma až tak nedotýkajú:

Stále som nadšený z Windows 8. Najmä z možnosti ho prevádzkovať na tablete. Chápem však maniere trhu a z toho pre mňa nepochopiteľnú averziu Windozákov, no naďalej si myslím, že tabletová platforma pre pracovné nasadenie je Windows. Presvedčili ma totiž tablety, ktoré výkonovo v pohode pretvoríte na bežnú kancelársku stanicu. Uvidíme, čo sa udeje.

Smartwatch oblasť uzavrela pionierske Peeble časy vstupom Samsungu, ktorý si svojimi prvými modelmi zobral na plecia údel prvých korporácií (tj. koncepty na slepej ceste). Pridal sa Apple avšak pokiaľ nebude reálna vec na trhu ťažko čosi riešiť. Niektorí počítačoví výrobcovia adoptovali Androidovské riešenie pre nositeľné veci a pripravili nám LCDčka na ruku so simulovanými fejkovými ciferníkmi.

Osobne nie som presvedčený, že toto sú HODINKY a bol by som rád, keby sa tento segment (farebné monitory na ruke) vzdialili tomuto menu. O to viac ma teší, že sa vyvíjajú klasické hodinky s pridaním funkcií prepojených na smartphony.

Za doteraz najkrajší považujem výrobok Withings Activité. Vlastne ma ani nezaujímajú tie smart funkcie. Lenže pohli sa aj tradičné hodinkárske firmy a najmä TAG HEUER ohlásil vývoj svojich smart hodiniek. Úprimne: toto ma zaujíma, zvyšok moc nie. Mimochodom, viete, že Casio má v rade Edifice skvelý model, ktorý nemusíte každý tretí deň strkať na nabíjačku a aj tak má vlastne smartfunkcie (nie síce aplikácie ale kto o to stojí, kúpi si LCDčko na ruku).

Ako hodnotím Apple iWatch? Nijako. Nedržal som to v ruke, nikto nevie posúdiť kam sa to aplikačne vyvinie. Či si ich kúpim? Pravdepodobne áno. Či ich budem nosiť? Každodenne asi nie, mám totiž radšej mechanické hodinky. Iné smartwatch som skúšal asi všetko od Samsungu: prvý model Gear a Gear Fit sú veci, ktoré stoja za úvahu ale nie ako hodinky. Okrúhle modely LG alebo Motorola sa snažia ale pôsobia plastovo, pozrite sa ešte raz na skutočné hodinky :-) – to platí aj na iWatch – ak vyznejú plastoidne, nepomôže im ani najdrahšia zlatá verzia.

Môže sa Vám ešte páčiť...