Výklad štatistiky – tentoraz podľa Macicha

Niet sporu, že každá štatistika sa dá vykladať rôzne, no Jirka sa pokúsil usúdiť, že používateľov Linuxu akosi ubúda a zobral si ako argument percentuálny podiel zo štatistík Navrcholu.
Urobil niekoľko chýb: nevzal do úvahy absolútne čísla a považuje štatistiku Navrcholu ako „používateľov“ operačných systémov.
Jeho veta mala znieť: medzi návštevníkmi webov meraných systémom Navrcholu má Linux XXX majiteľov, čo je oproti minulému roku kedy bolo +/-. Celkový prírastok návštevníkov webu podľa Navrcholu je YYY, pričom najviac pribudlo staníc s OS Windows.
Pokiaľ by chcel byť korektný a ukázať prehľad, podotkol by, že ide iba o návštevníkov získaných z merania navštev webových stránok. Čiže štatistika Navrcholu nič nevypovedá o rozšírení operačných systémov a dokonca ani o rozšírení prehliadačov vo fyzickom ponímaní. Štatistiky Navrcholu a iné s meracím kódom merajú v prvom rade návštevy. Nie návštevníkov, opakujem NIKDY NIE NÁVŠTEVNÍKOV. Nehovoriac o tom, že ani zďaleka sa nemôžu snažiť spočítavať majiteľov operačných systémov.
Rovnako absurdné by bolo, keby z meracích kódov webstránok vyšla štatistika s pomerom používateľov desktopov a notebookov vypočítaná „z tipovania rozlíšení monitora“ ;-)
Jirko takisto pozabudol, že servery zvyčajne na web stránky nechodia. Pozabudol, že pravdepodobne admin niekoľkých linux serverov môže mať Windows pracovnú stanicu a podobné maličkosti, ktoré sa zákonite v štatistikách neukážu.
Písal som Jirkovi pod jeho príspevok príslušný komentár, snáď sa mu tam objaví :-)

Môže sa Vám ešte páčiť...

7 komentárov

  1. Jasně jsem napsal „podle Navrcholu u nás jasně dominují Windows“, takže je snad jasné, že veškeré propočty, výpočty a konstatování se pohybují v tomto kontextu. Tudíž jsem nikde nepsal, že globálně, obecně či jak to nazvat si Linux pohoršil a Windows polepšila. Znovu opakuji, že co jsem napsal bylo v jasně uvedeném kontextu s jednou konrétní statistikou a jasným dlouhodobým pohybem procent.
    Btw, na serverech jsou přece i Windows, takže bych také mohl argumentovat, že admin se serverem s Windows také nechodí na internet. Statistika může být zkreslená různě a ne jen ve neprospěch Linuxu.

  2. Pavel@cetoraz píše:

    Já jsem si u toho článku posčítal procenta a nevyšlo to. Celkové hodnoty jsou o 0.5% vyšší než rozepsané :-)

  3. JitkaCL píše:

    Mne osobne je mnohem milejsi, kdyz lide jako Macich, nebo Hulan napisi, ze si Linux/Unix pohorsil na komickych 1,18%, nez kdyz ho propaguji:-)

  4. Pavle, co přesně nevyšlo?

  5. rony píše:

    [1] ja viem, ze odpovies citaciou dotycnej vety. Z kontextu zvysku prispevku vsak vyplyva a tvoje odpovede v komentaroch to naznacuju, ze tvrdis akoby pocet linuxovych systemov klesal. Ja ti iba hovorim, ze brat tento pojem a brat si k nemu cisla z Navrcholu ako smerodajne je scestne. Musel by si totiz dopisat presne to, co som ti v komentari, ktory si este nepublikoval a v mojom prispevku tu, vsetko to zaroven pripomenut, aby nedoslo k mylnemu chapaniu.
    Proste tebou podana veta: „systemy linux a windows stupaju/klesaju alebo cokolvek podla Navrcholu“ nema v sebe ziadnu vypovedaciu hodnotu. Opakujem ti to Jirko znovu: ten udaj iba hovori, ze tolko a tolko navstev –webovych– stranok –s– meracim kodom Navrcholu, bolo vykonanych z linuxu a z windows. To je diametralne odlisne od puhej vety „podla Navrcholu klesa pocet linuxovych systemov“.
    Jirko, musis si raz pre vzdy zapamatat, ze kym ty o serveroch vies cojaviem iba to, ze hostujes web na jednom z nich, tak ista cast ludi s nimi prakticky robi a mozu im tvoje vyhlasenia pripadat komicke – presne tak komicke, ako si oznacil tie dotycne percenta z Navrcholu.
    Spojil si totiz dve veci dohromady, ktore nesuviseju. Resp. Jedno svoje vyhlasenie si podoprel argumentom, ktory sa ho netyka ani len okrajovo, pricom si pri vyklade statistiky ignoroval (a v komentaroch explicitne zlahcil) vyznam absolutnych cisiel.
    Chapem, ze niektore okolnosti NEMAS AKO PRAKTICKY zistit a ani ti nenutim pocit, ze to musis vediet, chapem to, verim, ze si budoval na zaklade tebe dostupnych cisiel, no uvazuj aj tak, ze tentoraz ti v dobrom umysle (nie ta zhodit, alebo roznosit na kopytach) doplnujem, mozno aj v umysle aby si svoj osobny postoj (testol si si par distribucii – dokonca urcite viac ako ja – na desktope a z tohto dojmu formulujes svoje myslienky).
    [3] mas pravdu. ved som to aj Jirkovi do komentara pod jeho clankom napisal. U Miruna som komentoval podobny clanok ako Jirkov ale s vacsim prehladom (Mirunov), kde Mirun dost jasne formuloval problem. Ja som tam iba komentoval zasadny rozdiel „propagacie“ linuxu, ktory je naozaj scestne „propagovany“ ale nastastie je tu „cast aplikacii“ linuxu, ktore nikdy nepotrebovali, nepotrebuju a nebudu potrebovat akykolvek marketing.

  6. > Z kontextu zvysku prispevku vsak vyplyva a tvoje
    > odpovede v komentaroch to naznacuju, ze tvrdis
    > akoby pocet linuxovych systemov klesal
    Ne. Tvrdím, že kleslo procentuální zastoupení Linuxu na stránkách měřených Navrcholu, což skutečně kleslo.

  7. rony píše:

    Takto:
    Reagoval Tomáš Herout: Ale to jsou jen procenta… …lze též předpokládat, že v absolutních číslech si *NIXy rozhodně nepohoršily.
    Má odpověď: Ale pohoršily, protože v tom novém milionu nemají zastoupení. A jestli sipohoršily v absolutních číslech nebo ne, lze jen hádat.
    Ja reagujem AJ tomuto dialogu. A pripominam, ze brat zo statistiky LEN jej percentualny vysledok a z neho potom rozvijat -cokolvek- vratane pouzivanie „komickych“ oznaceni nie je dobre. Dobre je vziat si tu statistiku z globalu. Potom ti nevyjde tvrdenie s pouzitim slov ako je „komicky“.
    Proste, predpokladas znalost kontextu, aky si mozno ty mal v hlave, no ten kontext si moze citatel domysliet inak. Pokial by ti slo iba zdoraznit, ze linux na koncovych staniciach je mizive promile, tak ano, mas pravdu, ale nie je to nic nove ale ani nic v neprospech linuxu hrajuce. Cize na rovinu hrane, chcel si zalinkovat nejaky web a k tomu si sa rozhodol cosi „pridat“, tak si tam pridal statistiku z Navrcholu. Mozno to spojenie nebolo az tak smerodatne, zrejme si chcel ukazat, ze cielova skupina sa zmensuje? Netusim.
    Najma ale v kontexte s clankom Miruna o tomto webe je myslim pomerne zbytocne ten projekt spominat – je to dalsi z mnohych, ktory predpoklada istu terminologicku zbehlost a otrlost citatela.