Prečítané: Star Wolf a predtým Nesbovky

Mám po dlhšom čase hľadania (sci-fi) za sebou hodne zaujímavú vec. Autorom je David Gerrold a jeho kratší román Star Wolf. Dopracoval som sa k nemu tesne po dočítaní všetkého dostupného od detektívkára Nesbo.

Začnem nesbovkami. Keď sa pýtam bežných beletristických čitateľov, obratom ho núkajú ako čítavé veci. Chvíľu som odolával ale po čase už došlo na vec, nebolo čo čítať. Tak som ich dal. Lovci hláv, Nemesis, Pentagram, Snehuliak, Švábi a Zrada.

Takto pekne v kope a aj s rýchlym prečítaním príbehu cez všetky romány (Princ).

A čo vám v kontexte so sci-fi na to poviem? Pre mňa je hociktorý sci-fi román ďaleko prepracovanejší a pútavejší ako hocičo čo som čítal od Nesbo. Zdá sa mi ako Stephen King. Kým neprečítate viac než tri štyri jeho knihy, tak to nevidíte, no po piatej objavíte schému a už to nejde.

Kinga som prestal čítať po knižke o dievčatku, čo malo rado toho baseballového hráča lebo som začal dievčatkom, ktoré si rado hralo s ohňom.

Nesbo sa mi zdá byť v tomto veľmi podobný.

Ďalšou mojou nedôverou je česká a slovenská tvorba. Doslova ukrutne sa jej vyhýbam. Zachytil som “kaviarenskú” mániu Matkina, takže po dlhom dlhom čase som skúsil pár strán a niežeby ma to nudilo, len som nečítal ďalej.

Preto mi odporučenie na Tmu od Ondřeja Neffa prišlo ako skúšanie už overeného. Že to nepôjde.

Ale Tma išla.

Dokonca napriek tomu, že námet bol tak podobný seriálu Revolution. Zmizne elektrina a čo sa stane so spoločnosťou. Nemyslím si, že ešte nejaký iný román od Neffa je takto dobrý. Prekvapte ma.

Čitateľ sci-fi má po rokoch čítania nakoniec katastrofickú víziu. To dobré sa minie. Ak neznáša vlkodlakov a fantasy všeobecne, tak nemôže čítať nič z tohto prebujnelého žánra. Naviac vám to všetci sťažujú a scápu fantasy so sci-fi, takže každá desiata knižka je konečne bez fantasy prvkov ale tých deväť hľadanie znechucuje.

Úplnou náhodou som trafil Star Wolf od mne neznámeho Davida Gerrolda. Vďaka zaň.

Toto je východisko môjho hodnotenia knižky. Hodne mi pripomína sci-fi prvotinu Patricka Zandla ale len okrajovo. Tu ide o neúprosný boj plodu ľudskej civilizácie s ňou samotnou. Vypestovaná rasa Morthanov (umele vytvorení a velepšení jedinci – more than) ohrozuje ľudstvo. 

A môžem znova začať hľadať niečo ďalšie. Nie je čo…

Môže sa Vám ešte páčiť...