Withings Activite Pop – konkrétne, presne a fit

Od momentu ako som videl Withings Activite som si ich chodil tak často prezerať, že už sa schyľovalo k tomu, že si 400 eurové hodinky kúpim. V tom momente sa tlačítko Buy zmenilo na Notify. To bolo pred Vianocami a ja som prišiel o impulzívnu kúpu. Ale až tak nešťastný som nebol.

V januári totiž prebiehal CES, najväčší veľtrh elektroniky a Withings uviedli lacnejšieho bračeka Activite Pop. Oveľa lacnejšie, farebnejšie, menej formálne a inak rovnaké.

Priznám na rovinu, keby som kúpil Activite, boli by to tie, ktoré sa mi páčili. Ale chcel som si vyskúšať túto kombináciu a sprostredkovať to nejako ďalej.

Takže som objednal Activite Pop, koniec koncov rozdiely sa dali zanedbať a získal by som dojem aj o väčšej verzií.

Keď po pár dňoch  (Francúzsko) dorazili, konečne som ich videl naživo. No vydolovať ich z krabice bolo ako skladať prvýkrát Rubikovu kocku.

Prvý dojem som už prezradil, sú to drobné hodinky. Šírka remienka je iba 18mm a to už je skoro náramok :-)

Na obrázku sú pre porovnanie legendárne oranžové monštrá. Tie nie sú ani tak obrovské ako by ešte niektoré hodinky mohli byť.

Upozorňujem, že väčšina fotiek hodiniek neuveriteľne klame – skoro všetky malé hodinky pôsobia trikrát väčšie ako v skutočnosti pôsobia :))))

Pôsobia to, čím sa deklarujú – otĺkacie hodinky pre aktívnych ľudí. Veľmi podobné sú takým tým oblekovým hodinkám ale len základnými obrysmi.

Nemám na porovnanie iné hodinky ako tie dvoje reklamné. Ale k porovnávaniu už koniec. Ideme na samotné Activite Pop.

V balení treba prísť na fintu – vyberajte len ten biely hranol, vypáčte smerom von a ťahajte von. A to je všetko. 

Hodinky majú remienok z gumy. Nie je silikonový ale je taký… naťahovací. Asi ako gumička zo zaváraniny. Aj necháva podobné odtlačky na ruke po kratšom nosení :-)

Obratom som premýšľal o kúpe koženého remienku (už je objednaný) a medzitým som obral tie reklamky o remienky.

Takže už viete, kto je cieľovka – ľudia s obľubou malých šikovných hodiniek. Nesmiete sa však hanbiť nosiť ich vo formálnom oblečení. Možno sa dajú zakamuflovať koženým remienkom ale podľa mňa vtedy už radšej kupujte Activite. V lesklom prevedení budú ďaleko lepšie. Ale ani originálny remeň k Activite nie je moc formálny.

Takže ako z toho von? Nie ste hodinkársky maniak a nestriedate hodinky, je vám to jedno ale chcete mať niečo nenápadnejšie ako ružové fit náramky? Ste zmierení s tým, že fit veci treba nosiť 24/7? Tak ste cieľovka oboch modelov a choďte do toho.

Možno vás technoidi zadubene budú odhovárať, že to nie je hodinkový obliekací nositeľný Android. Že počkaj na Apple Watch a že niet nad to od Motoroly či od LG.

Úprimne, to všetko nie sú hodinky. Activite napriek všetkému, čo na ne hovorím menej pozitívne, sú hodinky. Sú to hodinky! Aj v lacnej verzií sú to proste mašinky vyrobené s vedomím existencie citu pre detail.

Nie, v Activite nepôjdu žiadne appky. Nemá totiž farebné blikátko, má tam ciferník. Skutočný. Skutočné ručičky. A toto je ten motív a tá cieľovka, ktorú hľadajú. Hodinky pre človeka, ktorý hodinky potrebuje ale nie je maniak so zbierkou.

Čo teda robí Activite a Activite Pop viac smart ako hodinky?

Fit funkcie. Nie sú namakané, nezmerajú mi pulz (to ale vie appka v mobile) ale majú pohybový senzor, takže klasické a očakávané počítanie krokov. K tomu aj meranie spánkovej aktivity.

Tú som si overil a je prirodzenejšia ako položenie mobilu na posteľ – skúste zaspávať s tým, že počas noci odkopnete mobil za niekoľko stoviek z postele. S hodinkami je to o niečo lepšie.

A znova sa musím zastaviť – človek so zbierkou hodiniek ich skladá po príchode domov, možno mení za ďalšie na večer. No spať ide bez hodiniek.

Activite teda merajú spánkovú aktivitu a v appke na smartphone (iOS ale mala by byť aj Android) si to prepočíta a zobrazí. Takto viem, koľko som spal a ako hlboko. Bohužiaľ v appke si neviem detailnejšie preveriť prečo som sa raz uprostred noci dokázateľne prebral (nepamätám sa!). Takisto ak spíte počas dňa poobedný šlofíček, tak sa to tam zaráta a trošku blbšie sa ten graf pozerá :)) ale to je vec appky v telefóne.

Withings má však aj web, kde by sa mali tieto veci rovnako zobraziť čo aj odporúčam pretože minimálne to, čo sa dozviete o svojom spánku je poučné. Ja už napríklad viem dokázať, že zaspávam konečne hodne rýchlo a tesne potom aj veľmi hlboko. Čo je pre mňa dobre :)

Ďalšia obligátna funkcia je počítanie krokov (a pohybu). Tu som trochu skepticky schizofrenický – môj telefón má podľa mňa na toto subjektívne lepší chip M7 a Withings malo využiť kombinované výsledky z oboch zariadení. To však nerobí a je to obrovská škoda.

Vypracovanie hodiniek je nad priemerom všetkých smartwatch, ktoré som mal. Je to subjektívne hodnotenie zamerané na existenciu reálnych ručičiek. Všetky smarthodinky ma klamú. Majú totiž obvykle lacno pôsobiace plastové telo s prilepenou obrazovkou a prepáčte mi, ak niekto začal hovoriť, že skutočné hodinky sú okrúhle, strašne vám klamal.

Ani ak budú smarthodinky okrúhle, nikdy sa nestanú hodinkami :-) budú to len minipočítače na ruke s fejkovým obrázkom ciferníka, ktorý naviac zmizne a na ruke máte čierny kruh vsadený v lacnom plaste.

Naozaj to nechcem znevažovať – úplne chápem ľudí, ktorí ocenia viac praktickosť, funkčnosť a vybavenosť. Chápem, že to nateraz pôsobí ako úžasná pomôcka v notifikáciách a podobných veciach.

Vrátim sa ešte doplnením k Activite. Na ciferníku sú klasické ručičky, bez sekundovky. Znalecké oko vôbec nevidí korunku. Je to tak. Nastavenie času sa deje pri prepojení s telefónom (ale len vo forme nakalibrovania). Je úžasné behať prstom po obrazovke telefónu a podľa toho sa točia ručičky na hodinkách. Toto je snáď najefektnejšia vec z Activite.

Dokonca by som pristal, aby výrobca doplnil túto možnosť o ďalšie využitie. Predstavte si, že sa hodinky rozvibrujú a potom sa dohodnutým spôsobom natočia ručičky (a naznačia mi niečo). 

Alebo už len to, že vedia vibrovať – prečo už rovno nezavibrovať ako notifikácia? Toto však nateraz nevedia ani hodinky ale ani aplikácia.

Ďalšia ručička je esencia jednoduchosti. Cez deň sa vám musí natočiť od nuly po sto. A to je všetko, čo od vás hodinky “chcú”. Podľa mňa to chce niekoľko dní aby ste si na to zvykli a potom to bude pocitové ako tachometer na aute, nebudete na to čumieť ale postupne vyplníte deň a dáte ručičke plnú dráhu.

Čo by som však ráno po zobudení chcel? V prvom rade táto ručička by mohla ukázať či som naozaj vyspatý.

Druhá vec je k alarmu. Mám najväčšiu výčitku. Prepáčte mi, no dať pevný alarm na každý deň je hlúposť. Naviac ho loviť v tej appke je na mŕtvicu (nemerajte si pulz po práci s touto appkou). Prečo preboha v čase počítačov v mobiloch nie je možné regulovať budenie podľa dní v týždni, či dokonca viac alarmov (špeciálne, pravideľné, sezónne, dovolenkové, sviatočné…). Toto nepochopím.

Niektorí vyčítajú, že budenie je pevné – toto mi nevadí – akosi nemám dôveru v budenie v ľahkej fáze spánku. Podľa meraní som schopný v pohode prepnúť z tvrdého spánku v prvej polhodine a nasledujúcu polhodinu už pobehujem.

Nakoniec som sa o týchto hodinkách hodne rozpísal a veru aj bolo o čom. Škoda, že na tému rôznych smartwatch čítam len orgastické recenzie plné nezmyselných ód alebo hodnotení úplných blbostí. Alebo proste neobjektívne nadšenie prvovlastníkov, ktorí si načítali ako bohovský gadget to je a potom po recenzií v Živé sú zaryte ticho. 

Ako vidíte, ničomu neuškodí aj kritika veci, ktorú ste strašne moc chceli. Pretože z nej ste si práve vyzobli či ste cieľovka a ja si myslím, že dnes si Activite a Activite Pop získali hodne záujemcov. K tomu dostali aj informácie na zmiernenie očakávaní.

Vyhodnotím teda Activite Pop.

Potrebujete sa vybudiť k výkonom lebo ste sa rozhodli? Toto je presne ono! Vážne. V momente ako ich máte, chcete ich využiť, chcete tú ručičku ťahať ďalej. To je obrovský motivátor. Lepší ako niekto, kto práve na vás nemá čas.

Potrebujete elegantne vyzerajúce hodinky na celodenné použitie aj v práci? Viac sa hodia Activite ale ak si kúpite remienky tak s Pop nebudete vyzerať blbo s fitnáramkom alebo s plastovými mudrinkami (múdre hodinky) :-)

Za cenu okolo 150 eúr to ani veľmi nebolí. Pri cene drahších Activité už premýšľajte či to budú vaše jediné hodinky.

Zaujímajú Vás moje články? Nič z nich nemám, preto mi pomáhajte a zdieľajte, preposielajte a odporúčajte. Ďakujem.

Môže sa Vám ešte páčiť...