Lacný router, Wi-Fi a ako na riešenie problémov

V našej oblasti je vylučovacia metóda často jediné možné riešenie problémov.

Laptop Samsung Series 5: Ethernet

Laptop Samsung Series 5: Ethernet

Ak uz sa musite zaoberat lacnejsimi routermi, tak tip na najjednoduchsi postup, nemozem konkretne ale ramcovo:

musite sa vediet orientovat v nastaveni routeru (v nastaveni macu toho az tak vela k rieseniu nie je).

1. vypnite v routeri vsetky mozne zabezpecenia, ziadne heslovanie, ziadne sifrovanie. idealne asi factory reset routra
2. pokuste sa mac na takuto wifi routra pripojit -> obvykle by sa to malo podarit, ak ani v tomto stave to nejde, potom je vazne router nepouzitelny :)
3. pokial sa to podari, vzdy na routri nastavte jednu z funkci, ktora je tam kvoli bezpecnosti – povedzme skuste zapnut jedno zo sifrovani (najdite si u sietovych specialistvo vymenovane tie sifrovacie metody, ktore su uz prelomene a tie ani nenastavujte), zvolte pokial mozno primitivne heslo, najlepsie len z pismen – je to kvoli tomu, aby ste vylucili problem, ze router nerozumie zlozitym heslam.
4. ak sa to podari, az potom donastavujte router o rozne tie blokacie MAC adries, pevne pridelene IP adresy a pod.

Ako pisu vyssie, idealne su routre, ktore maju dnes moderne normy – n, a, c. Toto pismenko byva obvykle uz v zakladnom popise routra a obvykle by s nimi nemal byt vacsi problem. Benefit je bezproblemova komunikacia pomerne rychly prenos.

Obligatna rada: vsade, kde je to co i len teoreticky mozne sa snazte k routru pripojit kablom. Gigabitovy Ethernet je stale neprekonatelny voci WiFi a to vzdy tam, kde potrebujete nepretrzitu komunikaciu, dlhe prenosy dat a v situacii, ked k jednej WiFi nemate jedno dve zariadenie ale viacero (v podstae sa biju o jednu cestu a navzajom si komplikuju zivot). Preto vsetky pevne umiestnene zariadenia (plati aj pre macbooky na stole) je vzdy lepsie ich mat na kabli.

Aj ten najhorsi router pri pripojeni kablom splni svoju ulohu :)

Poznámka: text je kópia z diskusie.

Môže sa Vám ešte páčiť...