Týždeň s Apple Watch

Povinné obehnutie skupín, ktoré sa potrebujú vyjadriť aj keď o ich prejav nestojíte lebo oznamujú veci, ktoré vieme aj bez nich. Nie je to týždeň, mám ich už dva mesiace… ten týždeň však môže stačiť.

IMG_0004

„Moje staré XY“: človiečik, ktorý si kúpil na tržnici baterkové plastové Casiá. Vydržala mu v nich baterka sedem rokov. Potrebuje sa nutne vyjadriť k výdrži bateriek.

„Moje mechanické automaty“: kúpil si niečo počnúc Vostokmi a končiac Brajtlami. Môže zostať absolútne v kľude, tento segment nie je v ohrození. No prísť povedať, že nad to niet, ďalší objavný prejav.

„Nechápem zmysel“: opakovane sa potrebuje vyjadriť, že nechápe zmysel smartwatch. Neboj sa, ani my. Len by stačilo to povedať raz. Alebo ani raz, nič nové.

„Nechápem, že to musím dvakrát denne nabíjať“: ďalší blud z internetu opakovaný šaškami. Toto snáď je prvá poznámka ak niekde vidím, že si niekto kúpil Apple Watch a vzápätí do minúty sa objaví toto.

Kombinácia navzájom a s čímkoľvek ďalším, čo ste už tiež niekoľkokrát počuli. Títo ľudia len blúdia v klišé a oznamujú poslucháčom to, čo už veľakrát počuli.

IMG_0009

Bez ohľadu na to, že o týchto veciach sa už tak notoricky otravne všade písalo, že si snáď ten človek nemôže myslieť, že práve napísal nejakú novinku. V každom prípade ak máte toto práve na jazyku, povedzte niečo, čo je vyššie napísané, prekvapíte ma :)

Apple Watch mám už dva mesiace. Za ten čas som neprišiel na lepší opis ako ten v tomto texte. Povinne si to prečítajte.

Jednoznačne najlepší opis je, že Apple Watch sú filter komunikácie a zároveň ju trošku priblížia. Nie je to predĺžená ruka, nie je to termínal k telefónu, nie je to tak, že nevedia nič naviac ako iPhone. Nie je to tak, že by mali byť autonómnym zariadením (technicky to asi ešte nie je praktické),

Ak máte povrchné informácie aj z iných smartwatch, tak máte pocit, že smarthodinky pridajú ďalšie otravné záležitosti. Notifikácie už nebudú pípať len v telefóne ale zároveň v hodinkách a podobné nezmysly. Nebojte, nie ste jediný človek, ktorého napadlo, že toto je blbosť. Práve v notifikáciách už v základe je to výborne vymyslené.

Základ je, že notifikácia sa ozve v hodinkách len ak ich máte na ruke a zároveň ak je iPhone zamknutý. Naopak, ak práve robíte s telefónom, notifikácia sa ozve v ňom a hodinky sú ticho. Ideálne, že?

Ďalej to ide v tom, že ak stihnete po pípnutí včas pozrieť na hodinky, tak sa text notifikácie zobrazi rozbalený. To dáva logiku – podľa typu upozornenia (vibrácie a zvuky sa líšia) to rozpoznáte. Ak to necháte tak, na obrazovke hodín už bude iba červená bodka (nejaké zabudnuté nepozreté notifikácie).

Ďalším krokom samozrejme je nutnosť si v iPhone usporiadať notifikácie samotné – nechcem aby mi pípalo všetko. Vlastne v hodinkách v podstate nič neriešim, najprv si nastavím notifikácie v iPhone ako ich potrebujem (bez ohľadu na zariadenie).

Potom vojdem do appky pre hodinky a tam ešte urobím posledné nastavenia notifikácií – vypnem nadobro tie aplikácie, ktoré fakt nepotrebujem aby ma otravovali vŕzganím na hodinkách (ale v iPhone môžu).

Ak sa tomuto takýmto spôsobom chvíľu budem venovať, tak začne platiť to, čo je v linkovanom článku. Apple Watch začnú dôsledne filtrovať čas, ktorý by som inak trávil matlaním po telefóne ale podľa laických predstáv aj po obrazovke hodiniek.

Vlastne, čím menej matlám obrazovku hodín, tým lepšie a to je cieľ. Celkom sa to darí.

Aktívna komunikácia

Čo sa mi ešte osvedčilo je aktívna písomná komunikácia – proste niečo ako SMSky, ale v dnešnom svete už sú to messengery – konverzácie textom.

Rovno poviem, že momentálne je základom iMessage s tým, že to samotné vie posielať samozrejme texty aj adresátom cez SMS. Ale viac je iMessage. Iné messengery a chatovátka až tak dobre podporené nie sú. No tak nejako mi vychádza, že to necítim obmedzujúco – skoro každý koho poznám má možnosť písať mi iMessage. Niektorí majú a nepíšu ale je to ich problém. No a nakoniec výjde, že tí čo nemajú a nemôžu tak s nimi si nepíšem – ale to nesúvisí s Apple Watch ale obecne sa takto nejako profiluje okruh mojej komunikácie :)))

Nie, ja zasa nemôžem Hangout ale nie z princípu ale preto, že je to dementná nefunkčná sračka, u ktorej som prijímane správy dostával vždy na to klientske zariadenie, ktoré som prave aktuálne používal najmenej alebo najdávnejšie a tým pádom som ich nevidel, nečítal. :)

Kreslené správy sa možno z keynote laikom zdali smiešne a blbé. Považujem za blbé len to, že fungujú len medzi majiteľmi Apple Watch. Bolo by výborné, ak by fungovali aspoň v rámci iMessage – čiže všetky Apple platformy. Podľa mňa aj vrátane Apple TV (majiteľ aTV dostane moje správy kľudne na obrazovku TV).

Obecne je ale komunikácia úžasná. Vylepšuje to rozpoznanie reči a výborne fungujúci prepis do textu.

To v momente robí z hodiniek aktívne zariadenie na konverzácie textom. Asi nezvládnem plamennú diskusiu s plným využítím bohatosti jazyka a komplikovaných súvetí ale bežná rýchla výmena je skvelá.

Zároveň mi opäť šetrí čas. Miesto toho aby som sadol ku kompu a stratil hodinu písaním si blbostí, tak vidím, čo mi píšu, rozhodujem sa či je to dôležité alebo sa rozhodnem iba na stručné odpovede.

Dokonca bezproblémovo môžem odpovede písať z hodin a telefónu naraz :) počas jednej konverzácie.

Keď ešte pripojím možnosť nahrávku hlasu poslať priamo, tak mám tu aj možnosť pre lenivých – nemusím čakať na rozpoznanie do textu a ten, čo to dostane nemusí čítať.

V kreslených správach sa da skvele vyvinúť symbolická konverzácia. Skvele vám pôjde rozhovor o počasí :) a tak s troškou intuície, ktorá dobre funguje u ľudí na vašej vlne, viete, že 32 je teplota vonku :) obláčik je, že sa zamračilo. Slniečko je, že je pekne. Podobne iné témy.

Obrázkom nakreslením si rýchlo vymeníte informácie a to najmä medzi ľuďmi, čo sa poznajú, bude dobre fungovať.

Apple Watch však v sebe nemajú podporu českého a slovenského prostredia. Ak uvažujete o nich a trváte na dokonalejšom používaní, tak zatiaľ sa k rozpoznaniu nášho jazyka musia AW trošku donútiť takou „fintou“. Toto nie je technický alebo koncepčný problém – jednmoducho nie sú priamo pre náš trh a v momente ako sa sem dostanú, tak v nastavení AW pribudne plna podpora a vybavené. Na toto pozor.

Pôsobenie hodiniek

Apple Watch naozaj nie sú klasické hodinky. Ako píšete mnohí, nie sú Swiss Made, nie sú mechanické.

Rozhodne ale sú urobené v tom istom zmysle ako sa dnes hodinky chápu. Ako šperk. Majú samozrejme problém, že je to elektronika s naozaj rýchlejším zastarávaním. Investícia povedzme 800 eur sa tu teda vyrovná investícií dvoch troch tisíc za lacnejšie Swiss Made. Neviem ako najčastejšie doma také hodinky skladujú ich majitelia (pokiaľ viem, veľa fanatikov často pár mesiacov a už ich predávajú).

Tak alebo onak, prevedenie tela je excelentné. Nič nie je odfláknuté. Je to na úrovni SWISS MADE – ak odmyslím, že ciferník je obrazovka. Remienok, najmä ten môj Link bracelet sa len navonok zdá taký, ako majú klasické hodinky. V skutočnosti je totálne iný. Ďaleko prešpekulovanejší. Až úžasný. Dieliky nie sú pospájané oceľovými tyčkami, ktoré hodinkoví maniaci ťažko rozoberajú blbými nástrojmi. Link bracelet na Apple Watch má dieliky, ktoré rozoberiete bez nástrojov. Spona je skrytá a
mnohé Swiss Made musia závidieť.

Áno, drahý šperk. A?

Aplikácie

Čakáme na watchOS2 a súčasný stav pre aplikácie je pat a radšej neriešme.

Za najpodstatenjšie považujem meranie pohybu. Ani nie zo smeru športovania ale proste počas bežného dňa mi sleduje ako sa pohybujem a tým ma núti pohyb zlepšovať. Zapájam sa do plnenia denných kritérií. Mám trošku lepší prehľad o tom, čo nerobím a mám nad čím uvažovať, čo by som mohol pridať. Pre silne aktívnych ľudí možno prídu Apple Watch trošku mimo toho, čo by chceli.

Keďže Apple oznámil watchOS2, nemá zmysel písať o úrovni aplikačnej platformy v tomto stave. Ide o to, že až v dvojke to bude podľa obecných predstáv. Maloktoré aplikácie ma teraz presvedčili, že by sa mali objaviť aj v mojich hodinkách.

je to napr. aplikácia CNN ale tá je tam len kvôli tomu, aby mi chodili notifikácie – takže raz za den mi príde správa na hodinky k nejakej naozaj dôlezitej udalosti.

A to je zatiaľ všetko.

Záver

Do hodín som šiel lebo som mal zdroje na to si ich vyskúšať. A tak ako v prípade iPhone v roku 2007 – najhorší radca sú drísty ľudí po internete. Nevedia o čom píšu ale majú vždy najpádnejší prejav. V skutočnosti sypú samé pokrútené bludy. Vyskúšam na sebe, poviem vám. Oni vám len napíšu to, čo si myslia, nie to, čo si vyskúšali. Aj keby ich totiž niekedy dostali na chvíľku do rúk, nevedeli by hodnoverne nič napísať. Toto bola moja motivácia. Nedať na dojem. Nikoho ani ten môj. Takže som si ich musel kúpiť.

BATERKA NIE JE PROBLÉM!

Spomínaný baterkový problém: v skutočnosti na konci dňa (pred polnocou) mávam na AW asi 48 percent baterky. Chcete to rozpísať alebo stačí pre uvedenie bludov o „nabíjaš dvakrát za den“ na pravú mieru? Nie, nenosím hodinky 24/7 vlastne skôr ich skladám po príchode z práce (AW si nechávam dlhšie). Takže prepáčte ale tie vaše baterkové obavy – s kľudom neriešte, s baterkou je to ok. Bodaj by všetko takto fungovalo. Len internetoví bludári potrebujú láskavo pripomenúť ako sa majiteľ AW vyrovnáva s nabíjaním a niektorí pridajú 2x denne. Ja potvrdzujem, ze nabíjanie nie je problém a očakávaný stav tj. aby mi vydržali celý den splnia VŽDY. Predĺžiť to na dva a viac dní je reálne možné.

Keďže viacmenej mám motiváciu ignorovať mobil, tak mi príde použitie Watch ako prospešné a užitočné. Zároveň silne uspokoja pohľadom na dobre vyrobenú vec, uspokoja aj mániu hrať sa s tým. Z praktického pohľadu splnia svoje roly tak ako som písal.

U mňa v pohode. Použiteľne.

Pre koho neodporúčam:

  • nemáte iPhone 5S a vyššie – technicky to nejde použiť bez iPhonu
  • nedávate si na hodinky na ruke pozor alebo chcete ich vláčiť hocikam hocikde aj po komplikovaných terénoch, v zlom prostredí – podľa mňa o ne skoro prídete, neriešte to nie každý sa dokáže kontrolovať aj pri pohybe v bezpečnom prostredí tak, aby hodinky neobúchal o zárubne dverí a nakoniec ich nerozbil
  • nie ste ochotní prijať fakt, že AW ešte nemajú dokonalú podporu češtiny alebo slovenčiny (rozhranie ale aj lepšie fungujúca komunikácia rozpoznávaním reči – tá sa musí trošku priohnúť)
  • čakáte tester a meradlo športových aktivít pre vaše hodne aktívne športovanie,
  • čakáte, že iphone odložíte a budete mať v niektorých prípadoch len AW.

a určite aj nejaké ďalšie prípady.

Čo budúcnosť

Čakám na watchOS2. To ako prvé. Čakám, že značne vylepší použiteľnosť ale aj využiteľnosť. Nikto priliš nevie aké budú tie ďalšie, takže kecy tých, ktorí na všetko vždy čakajú neberte vážne. Predpokladám, že onedlho už začnem AW striedať s ostatnými mojimi hodinkami ale už dva mesiace sa mi nejako nechce. Lenže ten gén pre striedanie hodiniek mám. Neznamená to, že by sa nejako význam AW zmenšil. Ak máte nejaké SWISS MADE v krabičke, viete o čom hovorím.

Môže sa Vám ešte páčiť...