Apple novinky: 30. týždeň

Tridsiaty týždeň správ o Apple, ktoré nemusíte čítať.

[display_podcast]

Mountain Lion sa začal predávať 25. júla. Zadarmo ho dostanete ak ste kúpili mac po 11. júni, inak je cena 20 dolárov.

Ruský hacker Alexej Borodin, ktorému už Apple zablokoval jeho proxy na obídenie platenia v iOS hrách sa zameral na Mac App Store.

Finančné výsledky Apple za tretí štvrťrok: obrat 35 miliárd dolárov, čistý zisk 8,8 miliardy dolárov. Predali 17 miliónov iPadov, 26 miliónov iPhonov, 8 miliónov iPodov, 4 milóny Macov a 4 milióny Apple TV.

Šéf softwarového vývoje Bertrand Serlet prešiel do Parallels.

Apple požaduje od Samsungu 2,5 miliardy dolárov za nedohodnuté využitie ich patentov.

Tim Cook sľúbil nové produkty. Kde sú?

Minulý týždeň Google kúpil Sparrow, nechce v ňom pokračovať a už vznikla petícia za zachovanie.

Microsoft potvrdil funkčnosť Office 2011 na Mountain Lion.

Kalifronský súd sankcionoval Samsung za likvidáciu dôkazov v patentovej vojne s Apple. Vraj systémy Samsungu ich mažú automaticky po dvoch týždňoch.

Už neplatí minulotýždňová povinnosť Apple dať na britský web hlášku o tom, že Samsung nekopíruje iPad. Koľko chcete dôkazov o tom, že patentové vojny radšej nesledujte lebo nemajú žiadny význam pre nikoho okrem zúčastnených strán?

Patentové vojny sa eskalujú najmä aktivitou patentových trollov a americké firmy na ne vynaložia 29 miliárd dolárov ročne.

Apple je najväčší odberateľ chipov na svete.

Facebook najal bývalého zamestnanca Apple na kompletné prepracovanie jeho iOS aplikácie. Konečne.

Máme tu ďalšie historické prototypy iPadu a už aj iPhonu.

Komentár: Minulý týždeň je v znamení súdnych stretnutí Samsungu a Apple. Na jednu stranu sa ukazuje ako zbytočné je robiť závery z jedného súdneho rozhodnutia, keď o pár dní je úplne opačné. No okrem iného však musel Apple ukázať fotografie svojich prototypov a toto je prelomová udalosť. Konečne vidíme stroje, ktoré skúmali, zavrhli či aké spoločné znaky majú konečné produkty. Nerobte si žiadne závery z priebehu patentových vojen. Je to legislatívou umožnený proces a každý firma sa ho musí zúčastňovať alebo naopak rada využije dané možnosti. Ak to neurobí, najde sa iný, kto jej zablokuje biznis. Apple vlastne nebojuje proti Samsungu (a naopak), zaberá miesto, ktoré by obsadili patentoví troli a znepríjemnili činnosť všetkým firmám. Argumenty hlupákov o patentovaní kruhu či štvorca sú prejav nepochopenia podstaty a to, že ich nazývam hlupákmi neznamená, že som zástanca jednej či druhej strany. Tvrdím, že je to vec dvoch partnerov sporu a ani argument, že trpia zákazníci nie je najpodstatnejší.

PS: pre lepší zážitok ultraz prejdite na Svet Androida, ktorý má správnu formu na vnímanie.

Môže sa Vám ešte páčiť...