PDA: Zlacnenie DELL AXIM X5

DELL AXIM X5: Americký DELL znížil cenu svojich PDA so systémom Pocket PC 2002. Momentálne je cena 300MHz verzie $174 a cena 400MHz $264 (po uvádzanej zľave $50).


Osobne si myslím, že tento model prerazil na trhu aj do oblastí, kde je menej peňazí :-), myslím, že netreba byť príliš jednostranní a považovať za jedine možné len PDA iPAQ. AXIM má niekoľko zásadných vymožeností, aj keď uznávam, že topmanager potrebuje mať niečo, z čoho srší hlavne „som drahý a plný funkcií“. PDA pre bežné vrstvy zamestnancov by už pomaly mohlo byť štandardom – aspoň v IT oblasti. Pre osobné využitie si možno ešte chvíľu počkáme, snáď PALM príde so zaujímavými cenovými bombami a presadí sa aj u nás masovejšie svojimi low-endami.
Porovnaním je ľahko zistiť, že platforma PocketPC je zatiaľ uzavretejšia, cenove rozpätie je malé, modely sú si veľmi podobné. U PALMu je variabililita vybavenia, vzhľadu, ceny omnoho vyššia, teoreticky sa dá povedať, že PALM môže mať aj študent ale aj top-manager. Najnižšie modely PALMu majú už pomaly príjemnú cenu okolo 4000 Sk, kým tie managerské alebo fanovské sú vo výšinách niekoľkých desiatok tisíc Sk.
Bohužiaľ som držal v ruke dlhšie iba slabší PALM 105, ktorý ma naozaj nenadchol (najmä kvôli pomeru cena výkon). Drahšie farebné PALMy sú však súkromne nedosiahnuteľné. AXIM prišiel akurát vhod, pretože predsa len má PocketPC, síce menšiu komunitu vývojarov aplikácii – tradične portfolio aplikácii sa uzamkýňa skôr do oblasti designovania vzhľadu a drobných vlastností, ako na revolučnejšie aplikácie. Je to vidno aj na tom, že na PDA s PocketPC existujú aj udivujúce hry ako Need for Speed :-)
Súkromná poznámka: borím sa s nedostatkom chuti pozerať si aktívne webstránky, práve PDA mi prístup k nim pomerne uľahčuje – veľkú časť času s PDA trávim čítanim RSS a stránok cez AvantGO. Osobne by som asi preferoval rozširovanie komfortu aplikácii pre RSS – napr. aj offline čítanie obsahov príspevkov a pod – čo by v istej miere nahradilo AvantGo. Je to možno subjektívne, ale webmastri a prevádzkovatelia stránok by sa mali už vážne zamyslieť nad existenciou prístupu k informáciam skôr offline cez RSS či systémy podobné AvantGO, so zameraním na komfortné zobrazenie obsahu na obrazovke PDA. Trošku túto tému naškrtli diskusie na pooh.cz či iných weblogoch.
Pekná nezávislá stránka je na http://www.aximsite.com/

Môže sa Vám ešte páčiť...