SPAM: Ako sa brániť proti SPAMu

Na DIGIWEBe je ďalší príspevok Dana Dočekala (ten človek sa mi od doby pooh.cz) začína výrazne páčiť, o spame. Venuje sa aj poslednému ENTACO spamu, ktorý som zachytil pred víkendom, na ktorom bolo vidieť, ako sa zvyknú neúčinne zastrešovať spameri proti tomuto označeniu. Adresáti väčšinou nepoznajú zákony a pomyslia si, že je to ok, veď v maili píšu, že spam to nie je a je tam aj nejaký zákon – pripomína to súdne obsielky, takže to asi pravda bude. Opak je pravdou, nepomôže, že autor spamu použije takéto formulácie, podstatu spamu totiž buď nepochopil, alebo je proste podvodník a zlodej. Chcete vedieť viac?


tu je vidno, ze autori uz cosi vo vytahu zaculi o spame a snazia sa formulaciami predist kvalifikovaniu mailu ako spamu.
lenze ako Ales Slaby ani oni dobre nepocuvali rady ludi a realizovali sa proste chybnym sposobom, zastali na mete, ktora im vyhovovala, s pocitom, ze urobili vsetko, co urobit mali. Ale aj keby neurobili ani toto, spam to proste je.
Opakujem to ja a aj kopec dalsich ludi: jedina moznsot ako sa vyhnut oznaceniu spammer je, ze nebudem pouzivat mail na takuto formu „informovania“ (dost casto takto snazia argumentovat obycajnu reklamu) alebo rovno povedane reklamy.
Ak niekto namietne, ze mailovy marketing existuje, treba poznamenat, ze jedina spravna a korektna cesta je mat vyslovny a dobrovolny _vopredny_ suhlas adresata so zasielanim informacii. Takyto suhlas nedosiahnete tak, ze rozposlete mail s otazkou, ci chcete dostat reklamne informacie (fakt, ze mail ich neobsahuje nie je ospravedlnenim – toto sa mi stalo u jedneho slovenskeho majitela chaty, ktory mi chcel ponuknut informacie o ubytovani a argumentoval socialnou situaciou na slovensku a podobne dristy). Takisto nie tak, ze sa k mailovej adrese dopracujete scanovanim webstranok, ci nakupom od inej spolocnosti, kde nie je relevantne, ze tejto spolocnosti ludia zverili mail dobrovolne.
Proste najcistejsia cesta je spropagovat svoju webstranku a umoznit ludom registrovat sa, uviest mailovu adresu, pricom ako prvy krok bude, ze na uvedenu adresu sa zasle velmi citlivo formulovany mail, kde budu instrukcie aby clovek znovu potvrdil registraciu. Az potom je mozne zasielat pravidelne alebo nepravidelne informacie aj mailom na tuto adresu. Zaroven by som doporucoval aby sa databaza pravidelne obcerstvovala a po roku (napriklad) sa zaslal potvrdzovaci mail, na ktory ked nikto neodpovie dojde k vyradeniu mailovej adresy z databazy. Pri registracii je nutne uviest na ake ucely bude adresa pouzita. Ak mienite v buducnosti poskytnut databazu aj inym subjektom – uvedte to! V kazdom maili s reklamou uvedte na ktorej stranke sa mozem odregistrovat – uvedte vzdy aj mailovu adresu, ktoru registrujete – nie vzdy je to adresatovi jasne! Nenutte adresata pamatat si konta a hesla na vase weby – ak vam pride ziadost o vyradenie s uvedenim mailovej adresy ci mail od rozculeneho postmastera nejakej domeny, okamzite mazte z databazy a v kazdom pripade mu odpiste mailom, inak vam hrozi, ze aktivnejsi postmasteri vam zariadia zaradenie do vselijakych blacklistov – verte, ze vam bude trvat aj dva roky, kym sa z tych sraciek vyhrabete ;-).
Ak rozposielate reklamne ponuky a az doteraz sa riadite tymito radami, este jedna: odchadzajuca adresa musi byt pravdiva a reklamne ponuky by mali odchadzat vyhradne z nej – cize ak si cloviecik registroval zasielanie reklam na adresa www.skvelytovar.cz tak je pochopitelne ze maily mu budu prichadzat z obchod@skvelytovar.cz a nie z kurenar@topic.cz resp. z asdds232@aol.com
Ak si myslite, ze mailom zaslana reklama vyslovene musi zaujimat vsetkych, alebo ze robite skvelu sluzbu tym ze informujete ostatnych o tom co robite, tak sa naozaj mylite. My ostatni si naozaj myslim, ze mame kde utratit svoje peniaze, a pokial to chceme robit, cestu ako to urobit si najdeme lahko. Vy si len najdite cestu, ako co najlepsie zabludime pri nasej marnotratnej snahe priamo k vam. Verte tomu ze v dany okamih prisla posta mailom nie je nikdy ten okamih, kedy premyslame o utracani penazi!!!

Môže sa Vám ešte páčiť...