Šuflikanti celého sveta, spojte sa!

Tak som sa pri čítaní pooh.cz zamyslel nad licenčnými a obchodnými podmienkami používanými u softwaru. Súkromnej osobe vstávajú vlasy dupkom a firmy proste mlčky platia, z rôznych dôvodov im nestojí za to byť proti obchodným praktikám predaja software (nie všeobecne, len isté typy licencii).


Na pooh.cz sa jeden komentátor pozastavil nad vysokou sumou pre 300 používateľov, antivírový software.
cena celkom v pohode, ked to porovnam s nami, niektore logiky obchodnych systemov mi uz lezu na nervy:
– vybavis firmu antivirmi pre koncove stanice, beriem, za kazdu sa zaplati A korun.
– kupis serverovy antivir a firma chce, aby sa platil od poctu pouzivatelov vo firme, podotykam, ze je to server, na ktorom nie su ziadne schranky, len cezen preteka posta. no dobre, cena je teda podobna cene A.
– na postovy server vo vnutri tiez samozrejme kupis antivirovy software (ten co je pouzity v druhom pripade nie je vhodny technicky) a zasa, cena sa odvija od nami deklarovaneho poctu pouzivatelov, nie od realneho poctu schranok, ako by som logicky predpokladal. Proste cena je zasa nieco okolo A.
Moje otazky na to, preco sa software tohto typu najma v druhom pripade plati od poctu pouzivatelov? Ved to mi uz mohli rovno spoplatnit kazdeho pouzivatela, ktory posiela mail na ten server – vlastne co sa budeme srat, spocitajme pouzivatelov internetu, ved kazdy ma k nemu pristup.
Ked si to spocitate, tak v podstate na kazdeho pouzivatela platime 3x antivir, pricom ale on ma na pocitaci len jeden, a na oboch serveroch je tiez len JEDNA KOPIA antiviru.
Vynasobte si to poctom ludi, a nad konecnou sumou sa usmejete a viac menej cakate, ze preco zijete, ked taketo sumy stoji software a firmy ziju na supani krabic so softwarom z jedneho miesta na druhe.
Suflikanti celeho sveta spojte sa!
(Suflikant – obchodnik, ktory niekde nakupi a hned obratom preda, bez skladovych zasob)

Môže sa Vám ešte páčiť...