WEB: Typografia

Na intervale vyšiel príspevok o „typografii“ avšak s typografiou to nemá mnoho spoločného.


Prvý na to upozorňuje sovavsíti a odkazuje webdesignerov na pixyho. Ja plne súhlasím so znením pixyho príspevku a preto doporučujem, pokiaľ ma pamäť neklame znovu sám na seba a PIXYHO text: Typografie na webu v kostce. Tento text je tak nadčasový, nadpriestorový a všeobjímajúci, že nie je mozné ho doporučovať len úzkym skupinkám.
Každý kto klepe do klávesnice by to vedieť mal. Tragické je dostať zbastlený text do rúk. Tragické je čítať stránky, kde čiší zo všetkých strán neznalosť autora, jeho odpoveď je vždy – obsah je dôležitý nie forma. Joj, ľudia, len tá forma uľahčuje vžiť ten obsah do seba, pochopiť ho a hlavne čo najrýchlejšie ho vsať.
Matematik sa ohradí voči rozdielu v základných znamienkach a predsa nikto z nás mu nenadáva pokiaľ v súčte uvedieme znamienko krát.
Ale keď typograf pripomenie, že za bodmi odrážkového zoznamu má byť čiarka, či v bežnom texte sa oslovenie Vy nepoužíva s veľkým písmenom, už je človek označený za detailistu a odkázaný vetou, ktorú uvádzam vyššie.
Prestaňme si mýliť pojmy.

Môže sa Vám ešte páčiť...

2 komentáre

  1. Robert Janak píše:

    K tomu rad komentar pridam. Nevim, co ma za vyznam opisovat stare, uz publikovane, zaklady sazby. Pritom typografie zdaleka neznamena jen zakladni pravidla pro sazbu textu. Mrzi mne, ze Vam clanek neprinesl, to co jste ocekaval. Snad ostatni ctenari pochopi, ze typografie neni jen buseni do klavesnice podle nejakych predpisu, ktere pravdepodobne mate na mysli.
    Robert Janak, autor clanku na strankach Intervalu

  2. madaj píše:

    chapem, problem vidim aj v nastrojoch, niektore typograficke pravidla su algoritmizovatelne, sam som v davnejsich casoch ludom, ktori mi pripravovali texty pre spracovanie v DTP naprogramoval textovy „editor“ pre DOS, ktory zamedzoval napriklad veci typu:
    viac medzier za sebou, kontroloval medzery za znamienkami (ak ju clovek nenapisal, tak ju tam dal, ak ju tam dal, tak len kontroloval, ci nie viacej krat), ak dal pred znamienkom medzeru, tak ju zrusil.
    Podobne sa da spracovavat napriklad vkladanie tvrdej medzery, cislic. Zatial som ziadny „plugin“ tohto typu pre editory nevidel. Je to podla mna skoda, pretoze naozaj su niektore pravidla vzdialene povedomiu ludi, a nutit ich explicitne dodrziavat, je dost tazke.
    Pisal som to z pozicie cloveka, ktory dostaval texty ako podklady pre sadzbu a vo velmi vynimocnych pripadoch s nimi nebolo prace.