E-mail je hlavným prostriedkom šírenia virov

Čo proti tomu môžete urobiť? Priznávam, veľmi málo. Takže poďme si rozobrať prijateľné možnosti.

  • Chcem zostať u Microsoftieho Outlooku či Outlook Expressu (ja vlastne ani neviem čo používam) a byť pripojený rovno na internet:
  • Pánboh nás chráň pred tebou. Každý deň ráno navštevuj stránku microsoftu. Nainštaluj si dva antiviry. Minimálne jeden maj trvale spustený. Updatuj virovú databázu 2-4x denne. Maj nainštalovaný antispyware program. Updatuj ho raz denne. Zablokuj si príjem príloh so spustiteľnými prílohami. Nepoužívaj „zábavné“ techniky pri mailovaní. Čiže žiadne vtípky, hoaxy a iné blbústky posielané mailami. Do podpisu si vložte text, ktorým oznámite príjemcom, že naozaj nič také nepestujete a mail použijete na výsostne pracovné či súkromné účely.

  • Chcem mailovať z webového simulátora mailu. Ja vlastne ani neviem, že mail sa dá aj inak.
  • My „normálni“ krčíme nosom nad vašimi mailovými adresami ako TEPLÝ MAIL KOM, POT ESKÁ, POBOSKÁ a iné zvláštnosti. Proste vieme, že vaša schránka je permanentne nedostupná, plná, pomalá ale že vám to vlastne skvele vyhovuje a ste mimoriadne spokojní. Keď vám službu zavrú proste prejdete na inú. V každom prípade potom rozpošlete všetkým, že zasa meníte adresu. My to milujeme. Najmä, keď si nevieme po čase spomenúť aká je vôbec tá vaša adresa, pretože toto BabulkaXa1213@premena.com sa zapamätať naozaj nedá.
    S veľkou radosťou preforwardovávate maily plné vtipov. A my kým sa dohrabeme ku podstate 20ty krát preforwardeného mailu, tak premýšlame, či našu radu ako „forwardovať“ a mazať nedôležité časti mailu (zvyčajne 90 percent), pochopíte. Zvyčajne to ale nepochopíte.

  • Chcem Outlook alebo Outlook Express ale netrvám na pripojení na internet
  • Máš rozumný nápad. V každom prípade antivír, antispy software je tvojou povinnou výbavou. V každom prípade na počítači pracuješ a cez mail si nikdy nevkladáš do počítača nič, čo by mohlo zasahovať do konfigurácie tvojho počítača. Upgradovanie systému robiš spoľahlivejšou cestou. Začíname ťa mať radi.

  • Chcem si ušetriť stresy pri sliedení po updatoch dier môjho softwaru na mailovanie, chcem byť na internete a ostávam na Windows
  • Chápeme ťa a nemôžeme inak a radíme ti, skús sa nebáť a nainštaluj si nejaký menej „prefláknutý“ poštový klient. Životným klientom Ottyho je TheBat. Nemusíte sa drkotať po každej novšej verzií tohto klienta. Vyberte si jednu a verte, s ňou vydržíte veľmi dlho. Je v češtine, nemá nič čo má Outlook Express a verte: mailovanie mu naozaj ide. Teraz ďalší problémik, ktorým vnikajú na váš počítač problémy. Prehliadač. No to je to, čím kukáte webové stránky. Pár ľudí vám nakukalo, že internet exploder vám stačí. Áno je to skvelý a populárny prehliadač, bohužiaľ aj s negatívnym dopadom – nie je ťažké vám prísť na kobylku. Padá nápad vymeniť ho. Tu máte na výber dva produkty: Mozilla a Opera. Ak máte rýchlejší stroj, berte Mozillu.. alečo! Oba sú zadarmo a tak si dajte oba :-) Musím vás uistiť, všetko čo má vedieť to čo máte odjakživa vie aj Mozilla aj Opera. Ak natrafíte na „špeciálne“ pripravené stránky len pre Exploder, sú to buď brakové stránky, ktoré vám chýbať nebudú alebo špecializované aplikácie, ktoré už používajú funkcie Exploderu, ktoré sú už tak trošku mimo rámec „webových stránok“ (aj keď v rámci nich z istých dôvodov bežia). Aj tak vám odporúčame občas spustiť antivir, antispyware a zo zásady sa nevenovať príloham, ktoré sú podozrivé. Určite však len tak samo odseba nič tak rýchlo nenachytáte.

  • Chcem sa cítiť ešte viacej bezpečne
  • Opustite Windows. Sú príliš populárne. Skúste nejaký linux, macintosh alebo čo.

  • Prečo ani tak nie som bezpečný?
  • Vypnite počítač. Predajte.

    Môže sa Vám ešte páčiť...

    2 komentáre

    1. Ožana Vít píše:

      „Nainštaluj si dva antiviry. Minimálne jeden maj trvale spustený“.
      Operační systém Windows nesnese spuštěné 2 antiviry! Tyto systémy jsou natolik agresivní, že pokud by byly oba AV systémy spuštěny naráz seberou naprostou většinu systémových zdrojů a žádná další aplikace pak již nemá šanci (pokud se vůbec ten druhý AV podaří spustit).

    2. rony píše:

      ale znesie, konkretne NOD a Sophos Antivirus, samozrejme netreba pod antivirmi chapat iba rezidentne ochrany. Povedal som minimalne jeden trvale spusteny. Dalsi scanner pouzivat na obcasne spustenie kvoli ochrane. Koniec koncov je mozne to chapat aj tak, ze na postovom serveri je iny antivir, ktory je predvojom dalsiemu antiviru na pracovnej stanici.