Netscape skončil, Internet Explorer možno tiež

Celkom vážne mienená správa na pooh.cz. U Netscapu je to logické, nemá už čo dať svetu: engine prevzali z mozilly. U Internet Exploreru ide o divné správy, nebudem sa snažiť komentovať.

Môže sa Vám ešte páčiť...

7 komentárov

  1. pig píše:

    no, tag teraz zacne pre vyvojarov bordel

  2. rony píše:

    neboj, ja ten koniec IE este riadne rozmazem ;-)
    a mimochodom, aky bordel? ved vsetci snad piseme pouzitelne stranky, nejaky ubudnuvsi prehliadac nas nemoze nijako ovplyvnit.

  3. Pekny Henko píše:

    Netscape bol jediny seriozny prehliadac, vdaka ktoremu sa zacala era internetu viac rozsirovat.
    Mrkvosoft Internet Exploder bol a aj je len parodia na prehliadac, ktora sa uz dlhe roky snazi dostihnut tie funckie, ktore ako samozrejmost boli uz v Netscape Navigator 3.01
    Vyvojari v M$ zaspali, ale vdaka velkym $$$ a skutocne dobrym obchodnikom sa ten ich IE presadil a zacal pouzivat. Clovek ktory ma tie nervy a cas si precitat kompletnu HTML3, alebo HTML4 specifikaciu, tak vie, ze M$ tych svojich „inovacii“ a „fjucuri“ ma viac proti pravidlam ako je zdrave. Samozrejme, ked vacsina dobrych a serioznych programatorov tvori uz len dolezite sucasti RISCovych zariadeni, tak pre svet PC a Windows tu ostalo len stado klikacich manikov, ktory dostanu pomenovanie „Senior programmer“, pripadne „Developer“ a potom prehliadac ma viac dier ako moje ponozky po polroku. Je fakt skoda, ze Netscape podcenilo M$ a silu $$$$, lebo odkupenie AOL znamenalo istu smrt. Mozilla je uznavam vcelku pouzitelny prehliadac, ale chlapci – pozrime sa pravde do oci, ako vlastne vznikla ? Vznikla predsa na zverejnenych zdrojakoch a to postupnym upravovanim, nahradzanim a doplnanim.
    Netscape 7.x uz mal byt plne portabilny a preto ho zbastlili v JAVA, ale ten jazyk pre svoj runtime pod windows a pre spotrebu pamate sa presadil menej, ako po*raty VisualBasic.
    Keby zostal vyvoj Netscape 4.x rady, nebol by som proti tomu .. :-))
    A na zaver mojho monologu : Preco mam rad netscape ?
    Lebo Netscape je a aj bol nezavisly na OS. Netscape si clovek nainstaluje a neupravuje mu to systemove kniznice. Rovnaky NN je mozne nainstalovat na Win95 aj na Win2k, zato IE ani nahodou. Ked zlbne socketove kniznice, tak netscape funguje castokrat i nadalej, lebo ma vlastne, zato u M$ produktov uz nehrozi ani ping.
    Mam proste rad produkty, ktore niesu viazane na ine produkty tak, ze bez nich nedokazu samostatne spravne fungovat. Vsetka cest vyvojarom Netscape, prajem im skvelu buducnost u lepsieho zamestnavatela ako AOL…
    PS2: M$ akcie pomaly upadaju, M$ je biznisova firma, nie-je to softwarova firma ako kedysi .. vid obchodny register USA.

  4. rony píše:

    1. netscape uz davno nikto nevyvijal (od opustenia 4.9 uz islo na zdrojaky gecko z ktoreho vysla aj mozilla. takze ziadny vyvojovy team sa nekona
    2. netscape nebol ten, co zacal prehliadacovu eru, bol a je to mosaic – on bol ten ktory vytiahol web von.
    3. netscape nepodporuje css a navyse komplikuje trosku zivot tym, ze css spracovava ale implementacia nebola dokoncena (zrejme neboli uz zdroje), tym padom je len dobre, ze vyznam 4.x verzii upadol do zabudnutia a rok 2003 aspon pre mna skoncil pochovanim nutnosti produkovat kod pre tento prehliadac
    4. netscape vo vyssich verziach bol len derivat mozilly a tym padom uz davno nebolo treba ho instalovat – vrcholne postaci mozilla
    5. stavat na zasluhach netscape z roku 1994-5, ked bol majoritny je iba otacanie sa na mieste, dnesne standardy velia razantne nastup technologii a dokumentov zalozenych na kombinacii xhtml a css s jasnym smerom do standardu xml a hmlisto naznacenym prechodom na semanticke podavanie informacii v hypertexte.
    Paradoxne je vlastne dnesny trend rozumneho strukturovania hypertextoveho dokumentu za pomoci technik xhtml a css.
    pozor nemylit si to s obycajnym valid xhtml, hovorim o humanreadable strukture dokumentov, pre lepsie pochopenie: podstatnym zacina byt doraz na tak spraveny dokument (html, xhtml), ktory po otvoreni v lynxe je rozumne citatelny (text ide postupne tak ako sa cita a nezavadzaju tam prvky, ktore tam byt nemaju).
    Podstatna je aj podpora smerom k intuitivnejsej forme navigacie a aj tu treba najst paralelu v minulosti, vsetko sa uz pomalicky derie k tomu, aby obsah podavany v dokumentoch bol pristupnejsi a ovladanie stranok intuitivne, lahke a prehladne nielen po stranke vizualnej ale aj po stranke mozneho strojoveho spracovania.
    Vizualna stranka stranky sa uz v technologiach, ktore vychadzaju z xhtml a css preskupuje a oddeluje, sam som niekolko projektov vytvaral vnutorne v engine tak, aby som oprostil design stranky mimo jej obsah a vzhladom na vtedajsie moznosti tieto dva komponenty skladal do jedneho celku stroj.
    Design uz za pomoci css a spravnom vyuzivani nevyzaduje podporu vo formatovani dokumentu, takze uz nie je nutne 2 stlpce stranky budovat za pomoci znaciek html a vystacim si jednoduchymi stylmi (a v dokumente len definujem odkazy na jednotlive definicie). Vykonne sa tejto problematike angazuje najvacsi odoornik Petr Stanicek (pixy) a povazujem za nutnost doporucit jeho prakticke aj teoreticke znalosti ci uz formou weblogu, ktory patri medzi odborne najkvalitnejsie ale aj jeho kniznej tvorby.
    Netvrdim, ze by kazdy pouzivatel Netscape 4.x mal skapat ;-) avsak prehodnotenim podpory dnes platnych standardov pride kazdy na to, ze vybranim vhodnejsej alternativy len ziskava.
    Nastastie nikto nie je odkazany vyhradne na pouzivanie Internet Explorer, ktory takisto od verzie 5.5 poskytuje dostatocnu podporu novych technologii, ktore spominam. V porovnani s tym co poskytuje Netscape 4.x na kvalitativne vyssej urovni. Je to fakt, a nikto s tym nic nenarobi.
    Doba, ked som vehementne podporoval optimalizaciu dokumentov aj pre tento prehliadac nenavratne skoncila, ostal by som totiz pribrzdeny v dobe cisteho html a formatovania vzhladu len schopnostami zazitych noriem.
    Dnes je lahsie vyvijat stranky prave odlahcovanim obsahu dokumentu na minimalne uspornu uroven. Prinasa mi to okamzite vysledky – samotne „htmlko“ je niekolkonasobne kratsie. Definicia stylu je vyhradeny „dokument“ a v spojeni s dnesnym designerskym trendom minimalizacie grafiky vo formate gif, png, jpg sa stavaju stranky krajsie aj zvnutra, pritulnejsie a rychlejsie. Vsetko toto vplyva priaznivo aj na spravne dodrziavanie zasad tvorby „rozhrani“ medzi aplikaciou/dokumentom a pouzivatelom/strojom ako nam doporucuju pani Nielsen, vraj aj Zeldman ako aj Marek Prokop ci Petr Stanicek.
    Povazujem sa v celej tejto oblasti za konzumenta, ktory sleduje to co mu horeuvedeni pani ukazu ako zmysluplny argument a doporucenie. Beriem a premyslam. A ked zistim, ze je to naozaj fajn, odstranil som prvu prekazku k realizacii ci prechodu resp. akceptacii novej technologie, noveho trendu. Lahsie budem prekonavat potom tie dalsie.
    Preto opustam podporu Netscape 4.x, velmi rad by som mu fandil, avsak tvorim stranky pre ludi, chcem vsak zaroven tvorit svizne a prehladne. To mi za existencie mojich poziadaviek na strukturu dokumentov, ktore tvorim ani ich vzhlad uz Netscape neumozni a nie je na to ani sanca. Tvorit extra pren nikdy nikto nebude. Neda sa to, je to tazke. Existuju sice techniky ako podhodit tomuto prehliadacu dokument formatovany ako like-lynx, avsak nie je to spravna cesta (predsa len by som tam iste vzhladove prvky chcel mat) pretoze podobnu sluzbu uz poskytuje prehliadac lynx a to uz klinec Netscapu len pritlcie viac ako uz je.
    Prestavam sa snazit fixne cizelovat webstranku pre nejaky prehliadac, resp. skupinu prehliadacov, zameriavam sa na moje dokumenty a moj vzhlad dokumentu. Nanajvys sa dam presvedcit argumentami, ze mam byt otvoreny roznorodosti pouzivatelov a pripravim im moznost regulovat vzhlad dokumentu ci premyslim navigacne prvky tak, aby sa dali intuitivne pozerat.
    Cest Netscape, pred vela rokmi to bol moj prvy realne pouzivany prehliadac. A viem, ze zil v dobe, ked MS na internet prdel a presadzoval svoju alternativu MSN. Casy sa minuli. Hodinky uz nie su.

  5. ari píše:

    no… snad iba tolko, ze Opera 7.x predbehla IE wo wsetkych ohladoch… w IE 5.x a 6.x sa HTML casto sprawa inak, ako by sa malo, preto by sa mal tento prehliadac standardizowat, alebo zrusit… aj tak to je odpad.

  6. dvddvdv píše:

    Hlavný tvorca Mosaicu bol 1 z 2 hlavných tvorcov Netscapu. Mosaic ja priamym predchodcom Netscapu, iba názov zmenili.

  7. rony píše:

    dvddvdv: ale to samozrejme vieme.
    len si musis uvedomit, ze po verziu 4.x este bolo mozne tvrdit, ze tam ista naslednost bola, potom uz aj netscape prevzal jadro Gecko, pricom Mozilla bol OpenSource brat Netscape Navigatora – cize logicky sa uz od toho momentu dala ocakavat schizofrenicka situacia – proste Mozilla bola Netscape a kazdy si uz radsej stiahol Mozillu (zo zjavnych dovodov).
    smrt Netscape uz bola otazkou casu.