Prečo by ste si už mohli kúpiť PDA?

Je naozaj PDA taká dobrá vec? Trošku schovatá tretia časť review Aceru je všeobecnejšia a ja dopĺňam: myslím, že aj súkromné rozhodnutie pre PDA sa oplatí. Za málo peňazí Palm Zire a ak chcete naozaj naplno pracovať napr. môj DELL AXIM X5. Majitelia firemných ipakov psssssst ;-)


Podotýkám, že následující řádky nebudou zajímavé pro čtenáře, kteří již své Pocket PC vlastní. Pro ně půjde o věci samozřejmé, triviální, nudné. Začněme několika základními informacemi, pak se podíváme na funkce a schopnosti, které Pocket PC zvládne ihned po vybalení z krabice. Na závěr si povíme o možnostech rozšíření softwarové výbavy pomocí aplikací třetích stran.


Chce to disciplínu


Kapesní počítače je výborným pomocníkem pro správu času. Díky kalendáři jste stále v obraze a úkolovník vám nedovolí zapomenout dodělat zadaný úkol či přinést hotovou práci. Mějte však na paměti, že i sebelepší kapesní počítač je k ničemu, neumí-li s ním uživatel zacházet, anebo častěji – je-li uživatel líný si schůzky, poznámky a termíny zapsat. Slabým místem téměř dokonalého správce času není nikdo jiný, než sám člověk. Chce to tedy jistou disciplínu: PDA nosit u sebe a i sebemenší záležitost si do kalendáře poznamenat. Naučíte-li se tento rituál, nikdy se vám nestane, že si naplánujete dvě různé záležitosti na stejnou hodinu. To samé platí i u úkolovníku. Je hezké, že si zde poznamenáte, co máte udělat, musíte však do seznamu úkolů – třeba každé ráno, poledne a večer – nahlédnout. Nahlédnete-li do úkolů jen jednou za pár dnů, už je většinou pozdě.


Na psaní? Kdepak!


Kapesní počítač na platformě Pocket PC si nekupujte v případě, chcete-li zadávat větší množství textu. Napsání krátkého emailu, stručný pokec na ICQ či zapsání poznámky se dá překousnout. Nenechte se zlákat reklamními taháky o perfektním rozpoznávání psaného písma, tento způsob vás odradí ještě dřív, než si na něj zvyknete. Kapesní počítač ale může posloužit jako zápisník dlouhých elaborátů, počítejte však s investicí v řádu tisíců do externí klávesnice.


Stabilita operačního systému


Velkému množství uživatelů se pojem Microsoft asociuje s pojmem nestabilní. Posměšky typu „kde to má Ctrl Alt a Delete“ jsou běžné a i já se jim rád zasměji. Jak je na tom Pocket PC 2002 se stabilitou? Obáváte se, že budete každou chvíli hledat pověstné „kontrol alt dilít“? Myslím, že ne. Se základními aplikacemi se PDA chová stabilně, problémy přichází až s narůstajícím množstvím pochybně „zbastlených“ programů. Když PDA nereaguje, stačí soft-reset, který během deseti sekund vše napraví.


PIM aplikace a synchronizace


Pohledem do minulosti zjistíme, že kapesní počítače byly vymyšleny a vytvořeny proto, aby nahradily klasické papírové poznámkové bloky. Tento úkol jim přetrvává dodnes. Proto se kapesní počítač neobejde bez dobrého kalendáře, úkolovníku a správce kontaktů. Mezi PIM aplikace ještě řadíme e-mailový klient. Velkou výhodou kapesního počítače je synchronizace s PC. Co si pod tímto pojmem představit? Poznámky, které vytvoříte během cesty v PDA se vám po připojení přenesou do PC a naopak: vytvoříte-li poznámku, událost či kontakt v PC, přenese se obsah do PDA. Toto jsou základní schopnosti každého kapesního počítače.


 


E-mailový klient


Po stažení pošty do stolního počítače se všechny e-maily přenesou do PDA. Zde si je můžete číst a hned na ně reagovat. Maily se při příští synchronizaci přenesou zpět do stolního počítače, odkud putují k příjemci. Za pomoci mobilního telefonu, infraportu či Bluetooth a nejlépe rychlých datových přenosů (HSCSD či GPRS) můžete svou poštu stahovat třeba na výletě v lese. Při odesílání nejste ničím omezeni. K e-mailu můžete vedle jakéhokoli souboru v paměti PDA přiložit i hlasovou poznámku.


 


Mobilní internet


Mobilní internet je v poslední době velmi frekventovaným tématem. Opět je zde předpoklad mobilních datových přenosů. Pocket Internet Explorer dnes považujeme za velmi kvalitní prohlížeč, za rok užívání jsem se setkal jen s několika problémy při prohlížení. Ovšem pozor, slovo mobilní internet a pohodlí k sobě moc nejdou. Displej o nízkém rozlišení vás bude neustále nutit posouvat obraz a měnit velikost dnes tak oblíbených rámců. Na druhou stranu – i graficky bohaté stránky se „hýbou“ díky silnému procesoru svižně. Tématu mobilního internetování se budeme věnovat v samostatném článku.


 


On-line komunikace


Pocket PC má již ve standardní dodávce program MSN Messenger. Doinstalováním ICQ či jiného programu můžete se svými přáteli komunikovat odkudkoli. Předpokladem jsou však opět mobilní datové přenosy.



Office aplikace


Platforma Pocket PC má již v základní dodávce program Pocket Word a Pocket Excel. Kompatibilita se stolními protějšky je velmi dobrá, nevyžadujete-li ovšem náročnější funkce. Důležité dokumenty a tabulky můžete mít neustále při sobě. Ve spojení s emailovým klientem můžete dokumenty v příloze odesílat i přijímat.


Multimédia


Platforma Pocket PC nabízí – co se multimedií týče – opravdu široké možnosti. Přehrávání hudby ve formátu Mp3 i WMA je samozřejmostí a díky stereo výstupu a slotu pro paměťové karty se z PDA stává plnohodnotný přehrávač. Často diskutovatelným tématem je přehrávání videa. Na Pocket PC přehrajete video v několika různých formátech, od WMV přes MPEG až po AVI v několika různých kódováních. Na poslední dvě potřebujete program třetí strany, ty jsou však nabízeny zdarma. Videu na Pocket PC se budeme též věnovat v samostatném článku.


Výbornou funkcí kapesních počítačů je diktafon. Jestliže vám připadá mluvení do plechové krabičky přinejmenším divné, zahoďte předsudky a vrhněte se do užívání diktafonu. Zjistíte, že jde o výborný zápisník momentálních myšlenek. Při výběru nového PDA si ověřte, zda-li se na těle přístroje nachází hardwarové tlačítko pro přímé spuštění nahrávání. Nemá-li, stává se diktafon diktafonem jen polovičním: funkce nahrávání je zahrabána celkem hluboko v menu – diktafon již není pohotový.


Další schopnosti a funkce


Další schopnosti a funkce kapesního počítače závisí na aplikacích, které tvoří různé společnosti i nadšenci po celém světě. PDA vám tedy může posloužit k jakémukoli účelu. Existují programy pro správu citlivých dat, správu provozu automobilu, elektronické mapy a elektronické knihy, nejrůznější kalkulátory, elektronické překladové slovníky a další. Na internetu jsou tisíce programů, stačí jen hledat a zkoušet.


Investice do kapesního počítače není nezanedbatelná a vím, že popis funkcí nemůže být tím největším závažím na vahách rozhodování. Před koupí si kapesní počítač pořádně osahejte, nebo ještě lépe – máte-li možnost, vypučte si PDA od známého či kolegy na den či dva. Jedině tak si ověříte, jestli je PDA to, co nezbytně potřebujete.

Môže sa Vám ešte páčiť...

2 komentáre

  1. Havran píše:

    No ja jeden firemny (psst) iPAQ mam… Najviac sa mi na nom paci citanie kniziek :) Ma zabudovanu Bluetooth a dostal som k nemu 256Mb SD kartu tak co viac mozem chciet :) Este tak ten bluetothovy telefon… (dokonca mi k tomu kupily aj USB BlueTooth key od MSI…, skoda ze nie aj notebook rovno ale mozno aj to bude :)).

  2. rony píše:

    ja som presiel z MobiPocket na mnou skompilovany Haali, je lepsi.
    No ja som si kupil PPC za vlastne, strasne som chcel CF slot ;-) Teraz premyslam, ci ma vyznam BT CF lebo viacmenej kabel na sync je o tom istom.
    Dnes som cital o Siemensoovom CF s mobilom – strcis tam simku a mas z PDA „skoro“ telefon. To je mozno lepsie ako BT